Vlaardingen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bijzonder: Museum Vlaardingen vertoont pas ontdekte bevrijdingsfilm

Door Layla Pansier 10 juni 2020

Sinds vorige week kunnen we eindelijk weer een bezoekje brengen aan Museum Vlaardingen! En dat is mooi, want het museum heeft iets heel bijzonders: Ter ere van 75 jaar bevrijding worden er voor het eerst nieuwe bewegende beelden van de bevrijding van Vlaardingen vertoond.

75 jaar bevrijding in het museum

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd na vijf jaar Duitse bezetting. Museum Vlaardingen viert de bevrijding met twee feestelijke tentoonstellingen: Als de lichtjes weer eens branden gaan. Muziek van de bevrijding en: Vlaardingen bevrijd! Beelden en objecten uit de tijd van de bevrijding.

Nieuwe beelden bevrijding Vlaardingen

Op de tentoonstelling Vlaardingen bevrijd! is voor het eerst een pas ontdekte film te zien van de bevrijding van Vlaardingen.
Hoe deze beelden ontdekt zijn? In het kader van de actie ‘Niet Weggooien’ ontving het Museon in 2017 enkele bijzondere films over het dagelijks leven tijdens de oorlog en de bevrijding in Den Haag en Rotterdam. Een jaar later stuurde het Museon een van de films naar het Stadsarchief Vlaardingen: zouden er misschien ook Vlaardingse beelden tussen kunnen zitten van de bevrijding? En ja hoor, die waren er. Dankzij bemiddeling van het Stadsarchief Vlaardingen is de bevrijdingsfilm enkel en alleen op de tentoonstelling in Museum Vlaardingen te zien. Best bijzonder!

Waar gaat de film over?

De beelden zijn gemaakt door Jan Jurling (1912-1986), die aan het begin van de oorlog in Den Haag woonde, maar door de aanleg van de Atlantikwall zijn huis moest verlaten. Hij krijgt een woning op de Vondelingenplaat, waar hij op dinsdag 8 mei 1945 de pont naar Vlaardingen pakt. Zo ziet hij hoe de inwoners van Vlaardingen massaal feest aan het vieren zijn. Met zijn camera registreert Jurling onder meer de aankomst van burgemeester M.C. Siezen bij het stadhuis, wapperende vlaggen op de Hoogstraat en Schiedamseweg en de grote bevrijdingsoptocht door de stad. Maar hij legt ook de schaduwzijde van de Bevrijding vast, zoals de arrestatie van Vlaardingers die in de oorlog hebben samengewerkt met de Duitsers.

Feestelijk geklede meisjes op de Schiedamseweg. Fragment uit film Jan Jurling, Collectie Museon Den Haag. Foto: Museum Vlaardingen

De film bekijken

Wil jij getuige zijn van deze bijzondere beelden over de bevrijding van Vlaardingen? De tentoonstelling Vlaardingen bevrijd! is tot en met 25 oktober 2020 te zien in Museum Vlaardingen. Naast de film van Jurling zijn er bijzondere foto’s en objecten van de bevrijding in Vlaardingen te zien uit de collecties van het Stadsarchief Vlaardingen en Streekmuseum Jan Anderson, evanals een interview van Hjalmar Teunissen uit mei 2019, met de nog enige in leven zijnde bevrijder van Vlaardingen: Peter Scotese.

 

Ook leuk om te lezen:

Oh nostalgie! 7 x oude foto’s van de Vlaardingse binnenstad

We hebben heel wat mooie en leuke plekjes in de binnenstad van Vlaardingen. Een aantal van die plekj...


Meer over Museum Vlaardingen ontdekken?

Museum Vlaardingen

musea

Vandaag gesloten

Westhavenkade 54, Vlaardingen

Bekijk meer:musea

adv.