Vlaardingen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit moet je doen als je een gewond vogeltje vindt in Vlaardingen

Door Rinske Lichtendahl 23 mei 2020

Tijdens ons blokje om worden we helemaal vrolijk van alle bloemen en al het groen op straat. Het is weer lente! Ook al zitten we allemaal binnen, Vlaardingen staat in bloei. En dat betekent ook dat de vogelnestjes weer vol zijn. 

Veel gewonde vogeltjes

Hoe leuk ook al die nestjes en het vrolijke geluid van jonge vogeltjes, het loopt niet voor elke vogel even goed af. Danielle Prein van Dierenambulance Zuid-Holland Zuid vertelt ons: “Wij krijgen momenteel heel veel meldingen over jonge vogeltjes binnen. Dat is de tijd van het jaar.”

Uit het nest gewipt

Danielle vertelt dat jonge vogeltjes op een gegeven moment te groot voor het nest worden en dan uitvliegen. “De vogeltjes komen op de grond terecht, omdat de veren nog niet volgroeid zijn. Het duurt meestal een dag of vijf voordat de vogeltjes kunnen vliegen. Tot die tijd worden ze op de grond gevoerd door hun ouders. Die voedermomenten worden steeds minder, waardoor de jongen gestimuleerd worden om zelf te vliegen.”

Naar een veilige plek

Vaak zijn de jongen dus niet gewond, maar de periode op de grond is natuurlijk wel gevaarlijk. De val zelf kan fout gaan, maar er lopen in de stad ook veel katten rond. Wat je kunt doen als een vogeltje gewond is? Danielle legt het uit: “Als je een gewond vogeltje ziet, kun je het diertje het beste opvangen in een doos of kooitje en ons bellen. Wij halen het diertje dan op en brengen het naar de vogelopvang in Rotterdam.” Bellen doe je naar 0900 – 112 0000.

Lees ook:

9 x Vlaardingse huisdieren die de quarantaine wel erg gezellig vinden

De meeste Vlaardingers zijn afgelopen weken thuis aan het werken vanwege de coronacrisis. En het is ...
dierenasiel

Annette helpt dieren aan een nieuw baasje: ‘Blinde Becky woont nu in Groningen’

Annette Hermes werkt al jaren bij het Dierenopvangcentrum in Vlaardingen, eerst als vrijwilliger en ...
Ingrid dierenartsassistente Van Zwol Vlaardingen

Ingrid is dierenartsassistente: ‘We adviseren, we helpen, maar we troosten ook’

Ingrid is gek op dieren. Het is dan ook geen wonder dat ze het beroep kraamverzorgster inruilde voor...

adv.