Vulcaan Bier: ‘Eindelijk weer een Vlaardings biertje, zoals het hoort’

Vulcaan bier Vlaardingen
Wibo, Guido en Arjan: drie trotse Vlaardingse bierbrouwers. Foto: Vulcaan

Het begon met ‘voor de gein’ een biertje brouwen voor stadsgenoten. Inmiddels is er een heuse  ‘Vlaardingse Bierbrouwerij’ en zijn er al 7 verschillende Vulcaan bieren uitgebracht. Waarom? “Omdat het hoog tijd was om Vlaardingen weer een eigen biertje te geven, zoals dat vroeger ook het geval was,” vinden de heren van Vulcaan.

Een aantal vrienden die graag een biertje drinken, als hobby zelfs al weleens een biertje hebben gebrouwd, en een liefde delen voor de stad Vlaardingen. Daar begon het allemaal mee. “En toen het idee om een Vlaardings biertje te brouwen,” vertel Wibo Broek, die er vanaf het begin bij was. Het bleef een hobby, maar we namen het wel serieus: een jaar lang hebben we recepten bedacht en uitgeprobeerd. Uiteindelijk hebben we hét recept gevonden.”

De heren waren zó enthousiast dat ze vonden dat heel Vlaardingen kennis moest maken met hun Vulcaan. Er werd een heuse brouwinstallatie aangeschaft en in de Hoogstraat werd een pandje gehuurd om de na ruim een eeuw weer een echte Vlaardingse bierbrouwerij te starten. “Van dat eerste biertje werd nog slechts 250 liter gebrouwen, heel anders dan wat we nu doen natuurlijk,” laten de jongens weten. “We lanceerden het in 2013, in het toenmalige Café De Kroon (nu bekend als Bier- en Eetlokaal Antonius, red.). Het eerste flesje werd ontkurkt door Burgemeester Bruinsma, die op de tafel stond in een stampvolle kroeg.”

‘Het eerste biertje werd overhandigd aan de burgemeester’

“Het was eigenlijk meteen een succes,” vertellen Guido de Jong en Arjan van Es, die zich later bij het Vulcaan-team voegden. “Niet alleen de burgemeester, iedereen vond het een lekker biertje. Bovendien zijn Vlaardingers trots op hun stad, dus het idee van een écht Vlaardings biertje sloeg ook wel aan.”

Bierstad Vlaardingen

Missie geslaagd, dus: een lékker biertje, maar ook een biertje om Vlaardingen als bierstad weer op de kaart te zetten. Maar waarom is dat laatste nu zo belangrijk voor de heren?  “Vlaardingen is van oudsher bekend als haringstad, dat weet iedereen. We vieren niet voor niets jaarlijks vol trots ons ‘Haring- en Bierfeest’,” vertellen zij. “De naam van het feest geeft al aan dat haring en bier onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn én dat Vlaardingen dus niet alleen een rijke haring-, maar ook een rijke biergeschiedenis heeft. Dat bier-element zagen we echter nergens meer terug in de stad. Wij vonden dat die traditie weer in ere moest worden hersteld.”

Die traditie herstellen en opnieuw hooghouden gebeurd niet alleen met Vulcaan, maar ook met de Stichting Vlaardingse Bierbrouwerij. “Het doel van de stichting is om de Vlaardingse bierhistorie- en cultuur te promoten,” laten Guido, Wibo en Arjan weten. “Dit doen we bijvoorbeeld door evenementen te organiseren en bij te dragen aan initiatieven van anderen met dezelfde visie. Daarbij zorgt de Stichting ervoor dat Vulcaan ook echt Vulcaan blijft: een ambachtelijk gebrouwen speciaalbier uit Vlaardingen.”

De Gekroonde M

Inmiddels kun je in heel Vlaardingen en daarbuiten genieten van een lekkere Vulcaan en sinds dat eerste biertje – Vulcaan Amber -, zijn er nog veel meer bieren bijgekomen. Na een aantal jaren op de Hoogstraat werd het dan ook tijd om die uit de hand gelopen hobby nog serieuzer aan te pakken en op zoek te gaan naar een groter pand.

Inmiddels zijn er al 7 verschillende Vulcaan bieren

De heren vertellen: “Op een avond zaten we in de kroeg en een van de Vulcaan-vrienden zat daar tekeningen van oude bierbrouwerijen in Vlaardingen te bekijken. Ons oog viel op het pand van de voormalige stoombrouwerij ‘De Gekroonde M’ aan de Oosthavenkade, wat leeg bleek te staan. We hebben meteen contact opgenomen met de eigenaar, een erfgenaam van Rederij van Toor, die het pand later heeft gebruikt als zoutopslag voor de haring. Eind 2016 hebben wij met Vulcaan het pand betrokken. Nu de meeste vergunningen en vastgoed-kwesties rond zijn, is de cirkel rond en kunnen we een volwaardige stadsbrouwerij gaan realiseren. Met onder meer een eigen winkel, een proeverij en workshopruimte waar ook anderen hun eigen biertje kunnen leren brouwen.”

Vulcaan

Oosthavenkade 90, 3134 KA Vlaardingen

Meer informatie

Vulcaan

Oosthavenkade 90, 3134 KA Vlaardingen

Meer informatie

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Jean Paul van Life Personal Training: ‘We zien het leven van cliënten soms helemaal veranderen’”

Jean Paul van Life Personal Training: ‘We zien het leven van cliënten soms helemaal veranderen’

Ga naar “Iris Hebing: ‘We moeten van ons negatieve zelfbeeld af’”

Iris Hebing: ‘We moeten van ons negatieve zelfbeeld af’

Ga naar “Holger van De Oesterparel: ‘Ik maakte van mijn passie mijn werk’”

Holger van De Oesterparel: ‘Ik maakte van mijn passie mijn werk’

Holger van der Heul van De Oesterparel - Vlaardingen

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Tuin speelgoed € 54,99”

Tuin speelgoed € 54,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 5 juni 2022
Ga naar “Outdoor canvas banner € 4,99”

Outdoor canvas banner € 4,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 5 juni 2022
Ga naar “Broek van € 14,99 voor € 9”

Broek van € 14,99 voor € 9

 • Bristol
 • Geldig t/m 31 mei 2022
Ga naar “Scharreleieren XXL € 2,19”

Scharreleieren XXL € 2,19

 • Lidl
 • Geldig t/m 29 mei 2022
Ga naar “Cocktailtomaten van € 2,99 voor € 1,19”

Cocktailtomaten van € 2,99 voor € 1,19

 • ALDI
 • Geldig t/m 29 mei 2022

Vacatures

Ga naar “Projectondersteuner”

Projectondersteuner

 • Gemeente Vlaardingen
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Make-up Artiest”

Make-up Artiest

 • Cocon Cosmetics
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Strategisch Financieel Adviseur”

Strategisch Financieel Adviseur

 • Gemeente Vlaardingen
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Verkoopmedewerker Brood”

Verkoopmedewerker Brood

 • Hoogvliet Supermarkten
 • Parttime
Ga naar “Gastouder”

Gastouder

 • Stichting UN1EK
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Shrek de Musical”

Shrek de Musical

 • Stadsgehoorzaal
 • Van 24 mrt t/m 26 jun
Ga naar “Vlaardingen 750 jaar”

Vlaardingen 750 jaar

 • Van 1 jan t/m 31 dec