Vlaardingen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Monique van Tulpglas doet het net even anders: ‘Ik schilder soms in de zaak’

Door Layla Pansier 2 juni 2020

Slijterij & Wijnhandel Tulpglas is nog maar 2,5 jaar gevestigd in de Hoogstraat, maar nu al een begrip in Vlaardingen. En dat is ook niet gek, want Monique Westein runt haar winkel toch nét ietsje anders dan andere slijterijen. Passie voor het vak, de behoefte om kennis aan anderen over te dragen, extra aandacht voor originele producten en in het bijzonder producten uit eigen land, komen daar onder meer bij kijken. En er wordt zelfs af en toe geschilderd in de winkel door de eigenaresse zelf. Monique: “Ik houd van aparte dingen en doe wat ik leuk vind, daardoor spring ik er waarschijnlijk uit.”

Het begon allemaal met een aantal hobby’s. “Ik heb altijd al met veel bevlogenheid gedaan wat ik leuk vond,” vertelt Monique. “Schilderen op glas was een van die dingen, maar ik deed ook wijncursussen en toen ik daar klaar mee was ging ik over op bier. Toen dacht ik: ‘Dan kan ik net zo goed ook mijn slijtersvakdiploma gaan halen’.”

En dat deed ze dan ook, puur uit passie voor het vak. Toen ze als parttime verkoopster bij een slijterij begon, was het al snel duidelijk voor haar: ze wilde haar eigen zaak. “Ik dacht eerst dat ik geen ‘mensen-mens’ was, dus ik wist niet of een eigen winkel iets voor mij was,” vertelt Monique. “Maar weet je, juist het klantencontact is echt een heel gaaf onderdeel van het vak.”

Van hobby naar werk

“Daarnaast vind ik het ontzettend leuk om mij te verdiepen in de verschillende dranken die er zijn, en op zoek te gaan naar aparte producten, zoals echt goede wijnen van Nederlandse bodem of een wodkafles verstopt in een boek,” gaat Monique gepassioneerd verder. “En dan het inpakken. Of het nu gaat om een fles wijn van een paar euro of een heel pakket met lekkere dingen, ik maak er graag iets moois van.” De Vlaardingse onderneemster heeft duidelijk van haar hobby haar werk gemaakt. “Zeker weten! Alleen nu hoef ik het niet meer allemaal zelf op te drinken, omdat ik het mag verkopen,” lacht ze.

‘Ik vind het ontzettend leuk om te zoeken naar aparte producten voor in de winkel’

Een andere hobby die Monique al jaren uitvoert en heeft meegenomen in haar werk, is schilderen op glas. “Ik schilder soms in de zaak. Ik maak dan portretten van verschillende rock- en popartiesten op vazen. Deze zijn erg populair,” aldus Monique, die voor deze werkzaamheden haar winkel op rustigere moment omtovert in haar atelier. “Geweldig toch? Zo kan ik altijd doen wat ik graag doe.”

Monique van Tulpglas in Vlaardingen
Foto: Tulpglas Wijnhandel & Slijterij

Proeverijen

Door de coronacrisis kon het even niet doorgaan, maar vanaf oktober beginnen ook de proeverijen van Tulpglas weer. Deze worden gegeven in een aparte ruimte van Eetcafé The Pittstop aan de Koningin Julianahaven. “Ik kan niet wachten om deze weer te gaan organiseren,” vertelt Monique. “Omdat ik zelf zo graag leer over verschillende dranken, weet ik hoe interessant het kan zijn en daarom nodig ik regelmatig brouwers en andere experts uit om tijdens proeverijen te vertellen. Bijvoorbeeld tijdens een bier-, whisky- of ginproeverij. En natuurlijk organiseer ik ook wijnproeverijen, dan ben ik zelf degene die vertelt.”

Home Bartending

Ondanks het moeten afgelasten van de proeverijen, heeft Monique het de afgelopen periode behoorlijk druk gehad. “Omdat men niet ergens in de kroeg of op het terras een drankje kon doen, zijn er veel mensen thuis aan de slag gegaan,” vertelt de eigenaresse van Tulpglas. “Mensen gingen op zoek naar luxere wijnen en andere dranken voor thuis en ook ingrediënten voor cocktails werden veel verkocht. Ik verwacht overigens dat deze home bartending-trend ook na de coronacrisis aan blijft houden, want ik krijg van veel mensen te horen dat ze het hartstikke leuk vinden om zich hier meer in te verdiepen.”

Ook leuk om te lezen:

Beauty Best Vlaardingen

Susan van Beauty Best: ‘We hebben het nu drukker dan ooit!’

“Van hard werken word je niet moe” en “Stilzitten is niet mijn ding”. Het zijn twee uitspraken die j...


Meer over Slijterij Wijnhandel Tulpglas ontdekken?

Slijterij Wijnhandel Tulpglas

slijterijen

Geopend10:00 - 21:00

Hoogstraat 212a, Vlaardingen

Bekijk meer:slijterijen

adv.