Mirjam Warnars van Hoeve Avondrust: ‘Ik doe al dertig jaar wat ik het liefste doe’

Foto: Indebuurt

Dit jaar is het dertig jaar geleden dat Mirjam Warnars verhuisde naar Hoeve Avondrust in de Zuidbuurt. Ze was een van de 200 mensen die hadden gereageerd op de oproep zich hier te vestigen om het gebied meer ambachtelijk te maken. Dolblij was ze toen bleek dat ze, samen met haar gezin, één van de twaalf boerderijen mocht gaan bewonen en daar haar passie uit te oefenen. Eerst als hobby, later als bedrijf. “En uiteindelijk mijn levensvervulling,” vertelt Mirjam.

In eerste instantie was het idee van Mirjam om de boerderij om te toveren in een opvang voor katten die senioren niet mee mochten nemen naar het verzorgingstehuis. Maar tijdens de overdrachtsprocedures van het gebied veranderden de regels op dat gebied. “Huisdieren mochten inmiddels wel mee naar verzorgingstehuizen, dus ik moest een nieuwe bestemming vinden voor mijn boerderij,” vertelt Mirjam. Daar hoefde ze gelukkig niet lang over na te denken.

Te grote oogst

Mirjam vertelt verder: “Van mijn oma had ik het moestuinieren meegekregen. Zo hebben we niet lang na het betrekken van de boerderij een mooie boomgaard aangelegd en ben ik een aantal geleden met mijn partner Frans Bruens onder meer Boerderijtuin De Vlaardbei gestart om onze ‘Vlaardbeien’ te gaan verbouwen”. Van de oogst maakte ik altijd jam. Onze eerste oogst bleek echter veel te groot voor ons gezin en dus besloot ik de jam te gaan verkopen op markten en fairs.” Haar eerste marktervaring was niet veel verder, tijdens een kerstmarkt bij Woon- en Werkboerderij Nooitgedacht. “Ik herinner het mij nog als de dag van gisteren: met tachtig potjes jam ging ik erheen en ik ging terug met lege handen, alles was verkocht! Dat beviel mij wel, ik besloot diezelfde dag nog dat ik dit vaker wilde doen.”

‘Met 80 potjes jam ging ik naar de markt en alles werd verkocht. Dat wilde ik vaker doen.’

Van hobby naar bedrijf

En zo ging het balletje rollen. Toen nog als een uit de hand gelopen hobby, maar toen de Vlaardingse tien jaar geleden door een reorganisatie haar baan verloor greep ze meteen haar kans om van Hoeve Avondrust een bedrijf te maken. “Dit was wat ik altijd al wilde doen, dus ik heb geen moment getwijfeld,” laat Mirjam weten, die meteen bij de start van het bedrijf ook het proces voor de certificering van haar jam als erkend streekproduct in gang zette. “Sinds een jaar is het rond: Hoeve Avondrust mag zich het eerste bedrijf in Vlaardingen én het eerste bedrijf in Midden Delfland noemen met een erkend streekproduct,” vertelt de trotse onderneemster.

Hoeve Avondrust jam
De jam van Hoeve Avondrust is het eerste erkende streekproduct in Vlaardingen én in Midden Delfland

Naast de Vlaardbeien, worden er op Hoeve Avondrust onder meer aalbessen, pruimen, appels, kweeperen, moerbeien, kruisbessen, mispels, walnoten en hazelnoten gekweekt. Bovendien zijn er op het land ook elf bijenkasten te vinden. In eerste instantie voor de bestuiving van het fruit, maar er wordt ook nog eens heerlijke honing van gemaakt.

Eigen winkel

Haar producten verkopen op markten doet Mirjam nog slechts een paar keer per jaar. “Gewoon omdat ik het leuk vind, maar nu we sinds 8 jaar een eigen winkel bij de boerderij hebben hoeft het niet meer. Daarnaast bevoorraden we nog zo’n vijftien andere winkels,” vertelt ze. Overigens kun je in haar winkel niet enkel en alleen voor jam terecht, het assortiment is inmiddels uitgebreid met marmelades, mosterd, chutneys, soepen, sauzen, verse sappen en nog veel meer. “Ik werk graag samen met andere ambachtelijke bedrijven uit de regio en verkopen elkaars producten,” aldus Mirjam. “Zo kan ik tegelijkertijd mijn klanten iets extra’s bieden en ook andere ondernemers steunen.”

‘Ik werk graag samen met andere ambachtelijke bedrijven uit de regio’

Liefde voor het vak

Over het feit dat de onderneemster een liefde heeft voor haar vak, bestaat geen enkele twijfel. Op vrijdagen en zaterdag is de winkel geopenden en zeven dagen per week werken Frans en Mirjam aan de fruitteelt en verwerking van het hoogstamfruit, de bessentuin en aan het erf rondom de boerderij. En zelfs na dertig jaar gebeurt dit nog met heel veel plezier. “Het is hard werken, maar ik kan het eigenlijk geen werken noemen, want ik doe wat ik het liefste doe,” laat Mirjam weten. “Het leukste is dat het altijd afwisselend is. Omdat hier alles ecologisch gebeurt en we afhankelijk zijn van de seizoenen en wat de natuur ons brengt, weet je nooit wat de oogst zal brengen. Daarom is het steeds weer afwachten en moet je creatief zijn. Ik vind het ook ontzettend leuk om steeds weer wat nieuws te verzinnen om te maken, van een jam met meerdere soorten fruit tot een kruidenbitter.”

Ook leuk om te lezen:

 • Aleide heeft haar eigen brocante: ‘Mijn doel is om een paradijs te maken’

  Aleide is geboren en opgegroeid op boerderij Zorgvliet. Bijna 26 jaar geleden heeft ze hier dan ook haar brocante 'Jan...

  Brocante Jan Huygen in de ton

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Bij het nieuwe Boran Thai eet je exclusief Thais: ‘Deze gerechten heb ik nog nooit in Nederland gegeten’”

Bij het nieuwe Boran Thai eet je exclusief Thais: ‘Deze gerechten heb ik nog nooit in Nederland gegeten’

ole bij boran thai
Ga naar “Schollekoppen op een markt van Haringkoppen: Vlaardingers zijn blij met Vishandel Simonis”

Schollekoppen op een markt van Haringkoppen: Vlaardingers zijn blij met Vishandel Simonis

Ga naar “Gaby van London Line: ‘Voor veel klanten is onze kapsalon als een stamkroeg’”

Gaby van London Line: ‘Voor veel klanten is onze kapsalon als een stamkroeg’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Jan van Haasteren puzzel € 9,99”

Jan van Haasteren puzzel € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98”

Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “HOUTEN KERSTBOOMPJES”

HOUTEN KERSTBOOMPJES

 • Xenos
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “LED-lichtgordijn € 9,99”

LED-lichtgordijn € 9,99

 • Lidl
 • Geldig t/m 26 december 2022
Ga naar “Alle AH Greenfields beefburgers van € 7,98 voor € 3,99”

Alle AH Greenfields beefburgers van € 7,98 voor € 3,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “Supply Chain Coördinator 32-40 uur”

Supply Chain Coördinator 32-40 uur

 • Life Recruitment
 • Fulltime/Parttime
Life Recruitment
Ga naar “Junior Monteur Isolatie”

Junior Monteur Isolatie

 • Intro Personeel
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Plaatwerker”

Plaatwerker

 • Intro Personeel
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Kerstmarkt in Vlaardingen”

Kerstmarkt in Vlaardingen

 • T/m 10 dec
Kerstmarkt VlaardingenKerstmarkt Vlaardingen
Ga naar “Vlaardingen 750 jaar”

Vlaardingen 750 jaar

 • Van 1 jan t/m 31 dec
Ga naar “Winterterras 2022”

Winterterras 2022

 • Oranjepark
 • T/m 7 jan
winterterras 2022