Vlaardingen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mietje en Joop runnen het oudste winkeltje van Vlaardingen: ‘We vinden het na 50 jaar nog steeds leuk’

Door Rinske Lichtendahl 20 juni 2019

Het is het oudste winkeltje van Vlaardingen: De Zeeman. En nee, dan bedoelen we niet de goedkope textielketen, maar het historische winkeltje voor koffie, thee en tabak op de Hoogstraat. Het is alsof je in een winkeltje van 100 jaar geleden stapt als je binnenkomt. En dat is ook zo. 48 jaar geleden werden Mietje en Joop Stigter (77 en 82) de trotse eigenaren. Mietje: “We hebben veel vaste klanten binnen én buiten Vlaardingen. We vinden het na bijna vijftig jaar nog steeds leuk.”

Joop zet een grote pot groene thee op. Echte, losse thee zonder kunstmatige toevoegingen. Mietje vertelt: “We verkopen hier bijna alleen maar échte thee. Hier in de winkel hebben we wel honderd verschillende theesoorten. Één van onze specialistische producten is een melange van tien soorten thee met Lapsang. Een donkere, pittige thee, waarvan de blend nog precies hetzelfde als honderd jaar geleden. We merken nog steeds dat mensen heel enthousiast worden van de producten die we verkopen, maar ook van de sfeer in de winkel.”

Inspiratie uit Engeland

Mietje vertelt waar de inspiratie voor de winkel vandaan kwam: “Ik heb vroeger bij veel winkels in Vlaardingen gewerkt en wilde altijd al graag mijn eigen winkeltje. Toen ik Joop ontmoette gingen we samen vaak naar Engeland. Daar haalden we een hoop inspiratie en spullen vandaan. Nog steeds trouwens. In Engeland had je veel winkeltjes als deze, maar dan met een tearoom achterin de zaak. Dat wilde ik ook”, lacht ze, “maar ik moest wel een tijdje aandringen bij Joop.”

De beroemde tearoom

Joop vertelt over hun tearoom: “We waren één van de eerste in Nederland waar je terecht kon voor een high tea. Mensen kwamen uit het hele land. Je kan wel zeggen dat we er beroemd om werden. Helaas zijn we daar na 38 jaar mee gestopt – we worden zelf natuurlijk ook een dagje ouder. Nog steeds komen er elke dag mensen langs voor de tearoom, terwijl die er al vier jaar niet meer is. We verkopen wel nog echte Engelse scones en shortbread.”

“Sigaretten verkopen we niet meer, dat staat zo ongezellig in de winkel”

Terwijl Joop en Mietje enthousiast vertellen, komt er iemand de winkel binnen. Op zoek naar luxe sigaren als cadeautje voor zijn vader. Mietje en Joop hebben veel keus in tabakswaren. Net als bij de thee staat ook hier kwaliteit voorop. Joop loopt even weg om de klant te helpen. “Sigaretten verkopen we niet meer,” vertelt Mietje, “de plaatjes op de pakjes staan zo ongezellig in de winkel.”

Zeeman Vlaardingen - Mietje Stigter

Een steun voor Vlaardingers

Mietje en Joop zijn voor Vlaardingers meer dan alleen winkeliers. Mietje vertelt dat veel mensen ook langskomen voor wat gezelligheid, een kopje thee of een luisterend oor: “We horen heel wat persoonlijke verhalen. Vorige week nog. Toen kregen we de dag erna een bos bloemen. Omdat mevrouw zo dankbaar was voor de steun die ze kreeg. Dat is heel bijzonder.” Joop lacht: “Ja we maken bijzondere dingen mee. We hebben ook heel wat halve zolen gezien. Een tijd geleden viel een man andere klanten lastig. Die wezen we dus de deur. Vervolgens kwam hij op handen en knieën weer stiekem de winkel in. Op dat soort momenten weet je echt niet wat je overkomt.”

De toekomst

Mietje en Joop hopen nog zo lang mogelijk door te kunnen gaan met de winkel. Ze wonen er zelf boven, dus ook de winkel is echt hun thuis. Mietje vertelt: “De kinderen willen de zaak niet overnemen. Als iemand het ooit overneemt zou het zonde zijn als diegene de waarde van de spullen in de winkel of de waarde van de winkel zelf niet begrijpt. Als de tijd daar is hoop ik dat de winkel in handen komt van iemand die alles net zo mooi en bijzonder vindt als wij!”

 Meer over De Zeeman ontdekken?

De Zeeman

winkelen

Vandaag gesloten

Hoogstraat 205, Vlaardingen

Bekijk meer:winkelen

adv.