Martijntje Cornelia maakt kunst en sieraden van suikerspin: ‘Ieder object is uniek’

Martijntje Cornelia in haar atelier, met een zelfportret van suikerspin in haar handen. (Foto: Layla Pansier)

Kunst, gemaakt van suikerspin. Martijntje Cornelia heeft haar leven gewijd aan deze bijzondere kunstvorm en maakt de meest prachtige objecten van het suikergoed. Van wandkunst tot designer meubelstukken en sculpturen. Maar ook unieke sieraden. “Suikerspin is een geweldig materiaal om mee te werken. Ik doe het nu al tien jaar en kan er nog jaren mee doorgaan, ik barst van de ideeën.”

Martijntje Cornelia studeerde Lifestyle & Design aan de Willem de Kooning kunstacademie toen ze een techniek ontdekte om van suikerspin kunst te maken. “In het kader van het thema ‘Candylab’ ging ik met snoep aan de slag. Eerst met spekjes, later bedacht ik dat ik iets met suikerspin wilde doen,” vertelt ze. “De inspiratie om hier mee verder te gaan kwam eigenlijk pas achteraf, toen de suikerspinkunst gesmolten was. Ik zag prachtige, koraalachtige vormen ontstaan en dacht: hier wil ik meer mee doen!”

Suikerspin design

Na haar afstuderen begon de Vlaardingse haar eigen bedrijf  in suikerspin design. Iets wat nog niemand eerder had gedaan. “Er zijn wel kunstenaar die ook met suikerspin hebben gewerkt, maar eenmalig en vaak in combinatie met andere materialen,” laat Martijntje weten. “Het is normaal in de kunstwereld om te wisselen van materiaal, maar ik hou het bij suikerspin. Steeds zie ik weer nieuwe dingen ontstaan en krijg ik nieuwe ideeën om iets met candyfloss (de Engelse benaming van suikerspin, red.) te doen. Ik ben er nog lang niet klaar mee.”

Transformatie

Maar wat is suikerspinkunst dan eigenlijk? “Het kan vanalles zijn,” legt Martijntje uit. “Wanneer suikerspin hard wordt krijg je bijvoorbeeld hele mooie vormen die bijna vergelijkbaar zijn met edelstenen. Maar je kunt het ook sturen in bepaalde vormen. Het mooiste aan suikerspin vind ik de transformatie die het materiaal doorgaat: het begint ‘fluffy’ en in een tijd van weken tot maanden transformeert het tot een mooi gehard eindresultaat, in geweldige vormen en kleuren.”

Het mooiste aan suikerspin is de transformatie die het materiaal doorgaat

Met die transformatie in gedachten heeft de 31-jarige kunstenares onder meer de veranderlijke Candy Floss side-table bedacht: een bijzettafeltje gevuld met vers gesponnen luchtige suikerspin. Na zo’n 6 maanden zal de luchtige vorm veranderen in een berglandschap. Ook de wandkunst die Martijntje maakt begint als een ‘wollig schilderij’ dat transformeert naar een uniek kunstwerk, aangepast aan de omgeving waarin het aan de muur hangt.

En dan zijn er ook nog de sieraden, Martijntje maakt van gehard suikerspin. “Ik noem het candy rocks, want het zijn echt net edelstenen. Prachtig dus, om te laten schitteren in een sieraad. En net als de kunstwerken is elk stuk weer uniek,” vertelt de ondernemende kunstenares vol enthousiasme.

De tekst gaat verder onder de foto’s.

Borstbeelden van suikerspin

Het nieuwste project van Martijntje is een serie borstbeelden van vrouwen die zij bewonderd. “Door de eeuwen heen zijn er heel wat borstbeelden gemaakt, voornamelijk van mannen,” vertelt ze. “Een serie borstbeelden van vrouwen is vrij uniek. En al helemaal van suikerspin, dat is nog nooit gedaan.” Om het resultaat te bewonderen, zal men nog even geduld moeten hebben. Momenteel is Martijntje bezig om de techniek te perfectioneren, daarna zal zij vrouwen gaan benaderen om model te staan voor het project.

Ook leuk om te lezen:

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Haar ziektes maakten van zangeres Crystal (22) een vechtersbaas: ‘Ik sta nu op Spotify en YouTube’”

Haar ziektes maakten van zangeres Crystal (22) een vechtersbaas: ‘Ik sta nu op Spotify en YouTube’

Ga naar “Kunstenares Susan Ruiter heeft atelier in Hoogstraat: ‘Ik ben de hele dag bezig met creëren’”

Kunstenares Susan Ruiter heeft atelier in Hoogstraat: ‘Ik ben de hele dag bezig met creëren’

Ga naar “Handelshuis De Haring ging op de schop en werd De Huiskamer van Vlaardingen: dit kun je er nu kopen”

Handelshuis De Haring ging op de schop en werd De Huiskamer van Vlaardingen: dit kun je er nu kopen

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Lamswollen pantoffels vanaf € 22,99”

Lamswollen pantoffels vanaf € 22,99

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Elektrische verwarmingsartikelen vanaf € 19,99”

Elektrische verwarmingsartikelen vanaf € 19,99

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Ugg Mini Classic € 119,99”

Ugg Mini Classic € 119,99

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Alle Beemster* van € 2,95 voor € 2,21”

Alle Beemster* van € 2,95 voor € 2,21

  • Albert Heijn
  • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Koudschuimmatras van € 119 voor € 79”

Koudschuimmatras van € 119 voor € 79

  • Lidl
  • Geldig t/m 29 januari 2023