Vlaardingen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Marije en Wout organiseren de Urban Haring Run: ‘Sport en cultuur brengt mensen samen’

Door Rinske Lichtendahl 24 september 2019

Wout werkt bij defensie en is een echte sportman. Marije komt uit de kunst- en cultuurwereld. Ze sloegen de handen ineen en richtten de stichting Urban Fit op. En binnenkort is hun eerste evenement: de Urban Haring Run. Een run waarbij je door verschillende gebouwen in Vlaardingen rent. Ook gebouwen waar je normaal gesproken niet zo snel komt.

Op de foto zie je dat Wout en Marije een schub ophangen aan het haringbeeld dat Jos heeft ontworpen. Zijn kunstproject heet Haringkoppen Verbinden. En dat is precies wat Wout en Marije ook willen doen: mensen verbinden met elkaar. Maar dan door cultuur én sport.

Stichting Urban Fit

Wout is dus echt een sportman. Binnen zijn bedrijf 2CoachMe is hij personal coach, maar geeft hij ook groepstrainingen in Vlaardingen. Marije heeft Culturele Maatschappelijke Vorming gestudeerd en een aantal jaar op de kunst- en cultuurafdeling binnen Zadkine gewerkt. Momenteel werkt zij bij de evenementenopleiding van Zadkine. Het zat Marije en Wout vooral dwars dat evenementen altijd best eenzijdig zijn. Marije legt uit: “Evenementen zijn vaak óf op sport gericht, óf op cultuur. En wij wilden die twee juist samenbrengen. Daarom richtten wij Urban Fit op. En het eerste event is dus de Urban Haring Run.”

De Urban Haring Run: ren door Vlaardingse gebouwen

Tijdens de Urban Haring Run ren je dus door verschillende gebouwen in Vlaardingen. Ook door gebouwen waar je niet zo snel komt: van de Albert Heijn tot de trouwzaal in het stadhuis en van de artiestenfoyer in de Stadsgehoorzaal tot de Vulcaanbrouwerij. “Op elke locatie is ook echt iets te beleven. Wat dat precies is houden we nog even geheim. Het gaat dus echt niet alleen om het rennen, maar ook juist om de cultuur die we in Vlaardingen hebben,” aldus Marije.

‘Het mooiste vinden wij dat sport en cultuur mensen samen brengt’

Sport en cultuur brengt mensen samen

Marije vertelt verder: “Sport en cultuur hebben gemeen dat het mensen samenbrengt. En dat vinden wij het mooiste ervan. We hebben daarom ook twee routes: één van 4 kilometer, die bedoeld is voor mensen die de run bijvoorbeeld met hun kinderen willen lopen, en een route van 7 kilometer. Het is echt een funrun waarbij je de stad op een te gekke manier beleeft.”

Vlaardingse organisaties werken samen en dat is leuk!

Volgens Marije werken Vlaardingse organisaties maar al te graag mee. “Het enthousiasme van mensen heeft ons heel erg verrast! De meeste organisaties in Vlaardingen vonden het zo’n leuk idee dat ze heel graag wilden meewerken. Dan zie je echt dat Vlaardingse organisaties elkaar graag willen helpen en het leuk vinden om samen iets moois neer te zetten. En niet alleen de lokale bedrijven: ook bijvoorbeeld Albert Heijn was heel enthousiast, omdat zij meer met vitaliteit en een gezonde levensstijl willen doen.”

De toekomst: een Urban Fit festival

Nu de Urban Haring Run houdt Urban Fit niet op. Volgend jaar willen Wout en Marije een Urban Fit Festival organiseren in Vlaardingen. “Je krijgt dan bijvoorbeeld workshops in sport, voeding, maar ook in hoe sport goed is voor je mentale gezondheid. En dan met een festival eromheen!”

Er zijn nog een aantal kaarten beschikbaar voor de Urban Haring Run. Die koop je hier.

Lees ook:

Jos Lukassen - Haringkoppen verbinden

Jos verbindt Haringkoppen: “In iedereen schuilt een kunstenaar”

Jos Lukassen is de drijvende kracht achter 'Haringkoppen Verbinden'. Een project dat hij heeft opgez...

adv.