Vlaardingen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Leonie van Ontzzpannen-Zen: ‘Na een ongeluk werd ik door yoga weer pijnvrij en gezond’

Door Layla Pansier 23 oktober 2020

Op 51-jarige leeftijd starten als yoga docente is al best bijzonder. Maar misschien is het nog wel veel bijzonderder wat yoga voor Leonie van Beest (nu 59 jaar) van Ontzzpannen-Zen Yoga heeft gedaan. Na een ernstig ongeluk twintig jaar geleden kon zij namelijk bijna helemaal niet meer bewegen. “Wilskracht en revalidatie heeft me weer op de been gebracht,” vertelt ze. “Maar toen ik aan yoga ging doen werd mijn lichaam pas echt weer helemaal beter.”

Zo lang ze zich kan herinneren doet Leonie al aan sport en beweging. Van dansen en aerobics tot zwemmen en zelfs wildwaterkanoën. Dat was in in één klap over toen Leonie op haar 39e met haar kinderen naar het zwembad ging en er een volwassen man op haar viel. “Ik lag helemaal in de kreukels,” vertelt ze. “Door zwaar letsel aan mijn rug, nek en hersenstam kon ik helemaal niets meer.”

‘Ik moest weer opnieuw leren bewegen, alsof ik een kind was’

Leonie liet het er echter niet zomaar bij zitten: “Ik had een enorme wilskracht om er weer bovenop te komen, hoe lang het ook moest duren.” Dat resulteerde in acht jaren revalidatie met fysiotherapie, massage en andere vormen van zorg en therapie. “Ik moest weer opnieuw leren bewegen, alsof ik een kind was. Zelfs hoe ik een knoop door een gaatje halen moest ik weer ondervinden.”
Makkelijk was het niet, maar door haar gedrevenheid en lust voor het leven lukte het. “Ik wilde gewoon doorgaan, alles weer kunnen, dus ik ging ervoor.”

Dansen door yoga

“De revalidatie zorgde ervoor dat ik weer opnieuw kon bewegen. Maar wat mij echt weer beter heeft gemaakt, was yoga,” gaat Leonie verder. “Ik hoorde van iemand die er baat bij had en besloot het ook eens te gaan proberen. Na de eerste les kwam ik zonder pijn thuis. Een hele opluchting, dat had ik nooit verwacht. Al snel merkte ik dat yoga niet alleen pijnloos was, maar dat het mijn lichaam ook nog eens sterker maakte. Voor ik het wist kon ik zelfs weer dansen op een feestje, iets wat ik ontzettend had gemist!”

Leonie raakt door yoga pijnvrij, soepel, taai, sterk, vrolijk en geestelijk weer gezond. Toen kwam het moment waarop ze dacht: ‘dat wil ik anderen ook leren’. Leonie: “Als voedingsadviseur richtte ik mij altijd al op het verbeteren van de gezondheid van mensen en yogalessen leken mij hier een goede aanvulling op. Ik vind mijn werk als yogadocente echter zó leuk en er bleek heel veel animo voor mijn lessen, dat ik gestopt ben als voedingsadviseur en mij volledig op de yoga ben gaan richten.”

Ontzzpannen met een dubbele Z

Leonie geeft haar yoga lessen onder de naam Ontzzpannen-Zen Yoga. Voor die dubbele Z in de bedrijfsnaam heeft zij heel bewust gekozen. “Yoga geeft ontspanning aan lichaam en geest,” legt Leonie uit. “Maar het woord ‘ontspannen’ heeft harde klanken. Voel maar het verschil als je met de zachte zz Ontzzpannen-zen uitspreekt. Veel fijner, toch? Dát is het effect van mijn lessen op je lichaam en brein.”

Ontzzpannen-Zen Yoga groepsles
Leonie van Beest: ‘Yoga geeft ontspanning aan lichaam en geest’ [foto: Ontzzpannen-Zen Yoga]
Leonie geeft zo’n 7 keer per week yogales aan een gevarieerde groep leerlingen van 14 tot 80 jaar. En iedereen weer met een andere reden om yoga te beoefenen. Zo trekt de Vlaardingse door haar ervaring en achtergrond ook regelmatig leerlingen aan met lichamelijke klachten. “Ik weet als geen ander wat yoga voor zo iemand kan doen en heb me hier ook extra in verdiept,” laat ze weten. “Mensen die bij mij met klachten op les komen, zoals bijvoorbeeld reuma, vraag ik altijd nadrukkelijk om contact op te nemen als ze na een les ongemakken ervaren. Dat wil ik niet pas de les erna horen, ik wil ze meteen kunnen helpen.”

Online yoga lessen

Dat Leonie iemand is die er alles aan doet om haar leerlingen op de juiste manier bij te staan, blijkt wel uit het feit dat ze na het nieuws over de intelligente lockdown in maart dit jaar meteen stappen ondernam om online les te kunnen geven. “En geloof me, dat was echt niet mijn ding. Dit lag echt helemaal buiten mijn comfortzone,” vertelt Leonie. “Maar ik moest wel, want ik wilde mijn pupillen in beweging blijven houden.

‘Ik ging uit mijn comfortzone om mijn leerlingen tijdens de lockdown in beweging te houden’

Zeker in deze periode, waarin we extra moesten blijven werken aan onze weerstand en geestelijke gezondheid.” Zo gezegd, zo gedaan. Leonie zette de stap buiten haar comfortzone en maakte een reeks van 26 online lessen, die ook nu nog worden ingezet voor leerlingen in een risicogroep of bijvoorbeeld wanneer men moet afzeggen vanwege verkoudheidsklachten.

Bewegen op muziek

Vanaf november gaat Leonie er iets heel nieuws bij doen. “Ik mag weer met dans aan de slag!” Ze gaat namelijk het stokje overnemen van Ineke van Bewegen op Muziek. Ineke heeft de lessen tientallenjaren met veel plezier gegeven, maar voor haar is het nu tijd om zich op andere zaken te richten.

Bewegen op Muziek - Ontzzpannen-Zen Yoga
Leonie heeft zin in Bewegen op Muziek en trekt haar dansschoenen vast aan! [foto: Ontzzpannen-Zen Yoga]
Leonie heeft ontzettend veel zin om nu de Beweging op Muziek-lessen te gaan geven. “Het zijn geen echte danslessen, maar er komen natuurlijk wel veel elementen van verschillende dansen aan bod. Je kunt het zien als een mix van jazzballet, dans, gym en eindontspanning. Maar het belangrijkste is: lekker genieten van beweging en muziek, lol hebben en je goed voelen. Ik kijk er ontzettend naar uit om dit gevoel te delen in de lessen, straks op woensdagochtend.”


Meer over Ontzzpannen-Zen yoga ontdekken?

Ontzzpannen-Zen yoga sportscholen

Gesloten09:15 - 21:30

Reigerlaan 47, Vlaardingen

Bekijk meer:sportscholen

Ook leuk om te lezen:

ceylon flavour

Kiru opent bezorgrestaurant Ceylon Flavour: ‘Ik begon vanuit mijn eigen keuken’

Vlaardingen is een nieuw bezorgrestaurant rijker: Ceylon Flavour. Je kunt hier terecht voor de lekke...
Danny en Sylvia van Traiteur de Culinair

Traiteur de Culinair bestaat al 20 jaar: ‘Vanaf dag 1 bleek er veel behoefte te zijn aan ons concept’

Thuis genieten van hoogwaardige en culinaire maaltijden, zonder zelf in de keuken te staan? Culinair...
Verkeersschool De Hoog Vlaardingen

Willem junior van rijschool De Hoog: ‘Mijn eerste bijbaantje was lesauto’s wassen’

Het begon met 1 lesauto vanuit de garage van Willem De Hoog, in 1979. Nu, 41 jaar later, kun je Rijs...
ierse dans

Marijke geeft Ierse danslessen: ‘Sommige leerlingen dansen hier al bijna 20 jaar’

Marijke Schalkx (40) begon op haar 16e met dansen. Geen ballet of streetdance, maar een heel specifi...

adv.