Kunstenaar Frans de Winter: ‘Ik steek mijn eigen werk in brand’

kunstenaar frans de winter westhavenkade
Frans bij één van zijn kunstwerken

Wie wel eens langs de Westhavenkade komt, kan het niet ontgaan zijn: het stalen mensfiguur dat er sinds afgelopen juli staat. Vlaardinger Frans de Winter (45) is de kunstenaar achter dit beeld, dat de naam “Gegrond” draagt. “Ik heb dit beeld gemaakt met Marioepol in gedachten.”

Het beeld is een monument ter nagedachtenis aan de Slag bij Vlaardingen van 1018. Om basisschoolkinderen over deze gebeurtenis te leren, heeft de gemeente Vlaardingen een prijsvraag uitgezet. De kinderen mochten zelf een ontwerp maken voor een monument en de winnende tekening werd echt uitgevoerd door Frans.

tekst gaat verder onder de foto>

“Gegrond”| Het monument ter nagedachtenis aan de Slag bij Vlaardingen van 1018 aan de Westhavenkade

Geïnspireerd door dans

Grappig genoeg was Frans eerst eigenlijk geen beeldhouwer: hij heeft schilderen gestudeerd aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag. Na een vervolgopleiding die hem niet beviel, heeft hij vervolgens een tijdje stil gezeten als kunstenaar. Toen hij in het theater ging werken als assistent decorbouw pakte hij het kunstenaarschap weer op: “Ik raakte geïnspireerd door de dansers die ik op het podium zag. In eerste instantie wilde ik een schilderij maken, maar het werd per ongeluk allemaal ruimtelijk. Voor het eerst had ik weer echt plezier in het maken”.

Internationaal

Frans heeft inmiddels behoorlijk wat werk én wat landen op zijn naam staan. Afgelopen zomer exposeerde hij met vijf beelden in de Sint Amanduskapel in Gent. In juli plaatste hij zijn beeld aan de Westhavenkade, waarna hij direct door ging naar Italië voor weer een andere expositie. Toen hij terugkwam van Italië was de huldiging, maar sommige enthousiastelingen hadden het beeld toen al gezien: “Voor vertrek heb ik dat beeld geplaatst met de gemeente. Ik heb het beeld nog geprobeerd in te pakken, maar mensen konden hun nieuwsgierigheid niet bedwingen.”

tekst gaat verder onder de foto>

Helemaal verroest

Niet alleen de vormgeving van het beeld is indrukwekkend, maar het materiaal waarmee het gemaakt is ook. Het beeld is namelijk gemaakt van een speciaal materiaal genaamd cortenstaal. Dit materiaal roest aan de buitenkant en het verandert daardoor langzaam in een roestbruine kleur. Maar dat is niet het enige speciale aan Frans’ werkwijze, vertelt hij: “Het beeld is hol. Ik maak een houten mal waar ik de staalplaten op schroef en aan elkaar las. Vervolgens brand ik de mal weg. Ik zet dus mijn eigen werk in de fik! Het lijkt me ook leuk om dit proces eens te gebruiken als opening van een tentoonstelling, als performance.”

Oorlog in Oekraïne

In zijn beelden zijn voornamelijk mensfiguren te herkennen. De kijker kan zich zo namelijk makkelijker inleven in het beeld dat getoond wordt en daardoor kan de kunst mensen op een bepaalde manier raken. Zo ging Frans ook te werk met het beeld aan de Westhavenkade, vertelt hij: “We ervaren in Europa allemaal de impact van de oorlog in Oekraïne. Ik heb dit beeld gemaakt met Marioepol in gedachten. Duizend jaar geleden was Vlaardingen ook een veilige plek die mensen zijn kwijtgeraakt.

tekst gaat verder onder de foto>

De houten mal aan de binnenkant van het kunstwerk wordt weggebrand.

Positieve reacties

Frans heeft veel positieve reacties ontvangen op het Vlaardingse beeld: “Een paar dagen na de huldiging ging ik kijken of het beeld al mooi aan het roesten was. Vanaf de overkant van de haven riep iemand mij toen toe: “Mooi beeld, Frans!” Die persoon kende ik niet, dus dat was extra leuk.” En in Italië kreeg de maker ook al zo’n fijn compliment: “Er was een geschoold danseres uitgenodigd om een improvisatie te dansen. Haar inspiratiebron was mijn beeld. Dat was ook wel een cadeautje!”

Toekomst

De kunstenaar is inmiddels alweer bezig met het volgende project: een tentoonstelling over de anatomische les van Rembrandt van Rijn. En hij is nog lang niet klaar met kunst maken, vertelt hij: “Ik hoop tot op hoge leeftijd door te gaan. In de tijd die ik heb, wil ik zoveel mogelijk bij mezelf blijven. Je moet reageren op de tijd, mogelijkheden zien in het moment. Als je je steeds focust op grote doelstellingen, dan zie je de kleine dingen om je heen niet. Je moet je laten verrassen door dat soort momenten.”

Je kan meer van Frans’ werk bekijken op www.fransdewinter.com.

We zochten nog veel meer voor je uit…

 • Wil jij een 'Nieuw in Vlaardingen' alert ontvangen?
  Laat jouw e-mailadres achter en ontvang een seintje als we schrijven over nieuwe winkels, horeca of andere nieuwe plekken in Westland.

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Gaby van London Line: ‘Voor veel klanten is onze kapsalon als een stamkroeg’”

Gaby van London Line: ‘Voor veel klanten is onze kapsalon als een stamkroeg’

Ga naar “De Bourgondiër Wijn & Dranken: ‘Vlaardingse producten doen het altijd goed’”

De Bourgondiër Wijn & Dranken: ‘Vlaardingse producten doen het altijd goed’

De Bourgondiër Wijn & Dranken
Ga naar “Petra opende Praktijk Roots: ‘Ik krijg er energie van om mensen te helpen’”

Petra opende Praktijk Roots: ‘Ik krijg er energie van om mensen te helpen’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Afvalemmer Pootjes Zwart € 120,00”

Afvalemmer Pootjes Zwart € 120,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 28 november 2022
Ga naar “Robijn vloeibaar wasmiddel of caps van € 22,47 voor € 7,49”

Robijn vloeibaar wasmiddel of caps van € 22,47 voor € 7,49

 • Hoogvliet
 • Geldig t/m 29 november 2022
Ga naar “Lederen smartphonetas Nappaleer. Groot vak met ritssluiting met extra steekvak € 9,99”

Lederen smartphonetas Nappaleer. Groot vak met ritssluiting met extra steekvak € 9,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Jan van Haasteren puzzel € 9,99”

Jan van Haasteren puzzel € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “Supply Chain Coördinator 32-40 uur”

Supply Chain Coördinator 32-40 uur

 • Life Recruitment
 • Fulltime/Parttime
Life Recruitment
Ga naar “HR Administratief Medewerker”

HR Administratief Medewerker

 • Page Personnel
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Kerstmarkt in Vlaardingen”

Kerstmarkt in Vlaardingen

 • Van 9 dec t/m 10 dec
Kerstmarkt VlaardingenKerstmarkt Vlaardingen
Ga naar “Vlaardingen 750 jaar”

Vlaardingen 750 jaar

 • Van 1 jan t/m 31 dec