Kelly en Judith van De Ondernemende School Natuurtalent: ‘Veel kinderen zijn toe aan nieuwe vorm van onderwijs’

Judith (links) en Kelly (rechts), samen met coach Koen (Foto: Layla Pansier)

Kinderen mogen meer ruimte krijgen om zich te ontwikkelen en zichzelf te kunnen zijn. Met die gedachte hebben Judith Kalb en Kelly van der Goorbergh het initiatief genomen om een nieuwe vorm van onderwijs te beginnen in Vlaardingen. De Ondernemende School Natuurtalent zou in 2024 van start moeten gaan. Wat daar voor nodig is? “Vooral veel handtekeningen,” laten de Vlaardingers weten.

Kelly (41) en Judith (46) liepen al enkele jaren aan tegen het feit dat hun kinderen, net als veel andere kinderen in Nederland, niet tot hun recht komen in het bestaande onderwijssysteem. “In het dagelijks leven, wat voor de jeugd voor een goot deel uit school bestaat, worden kinderen veelal geleefd door een stramien waar zij eigenlijk van nature een weerstand tegen hebben,” vertelt Judith.

Overprikkeling en buikpijn

“Het aantal jongeren dat niet naar school wil, een burn-out ervaart of oververmoeid raakt van een gemiddelde schooldag is nog nooit zo hoog geweest,” gaat ze verder. Kelly ervaart dit zelf bij haar zoon van 11, die al twee jaar halve dagen naar school gaat door overprikkeling en haar dochter van 9 die van jongs af aan al met buikpijn naar school gaat.

Het aantal jongeren met een burn-out is nog nooit zo hoog geweest

Kelly: “Ik heb zelfs overwogen om naar Zweden te verhuizen, omdat het onderwijs daar meer is gericht op de leerlingen en hun ontwikkeling, in plaats van presteren. Maar ja, dat doe je ook niet zo één, twee drie.”

Nieuw soort school

Toen Kelly een oproep tegenkwam van Judith, die op zoek was naar ouders om samen een nieuw soort school op te richten in Vlaardingen, wist ze het: “Dit is het!”. Een voorlichtingsavond van De Ondernemende School bevestigde dit nog eens voor haar. “Alles viel op z’n plek,” vertelt ze. “Dit is een manier van onderwijs waarin kinderen veel meer tot hun recht komen, zichzelf mogen zijn en hun talenten en sociale vaardigheden mogen ontwikkelen op hun eigen manier. Zoals het hoort, eigenlijk.”

Dit is een manier van onderwijs waarin kinderen veel meer tot hun recht komen en zichzelf mogen zijn.

Zo besloten Kelly en Judith dat er een Ondernemende School moest komen in Vlaardingen: Natuurtalent. “We willen een school creëren die een afspiegeling is van de samenleving en toegankelijk is voor iedereen,” melden de Vlaardingse moeders instemmend.

“Veel scholen van nu zijn onderhevig aan bepaalde systemen, die ervoor zorgen dat leerlingen bedrukt worden door allerlei normen waar zij aan moeten voldoen. Wij willen juist meer aandacht bieden aan het individuele kind en zijn of haar omgeving. Zodat zij zelfverzekerd in de wereld kunnen staan.”

Coach

Een heel nieuwe school opstarten, dat doe je niet zomaar. Zeker niet als het gaat om vernieuwend onderwijs. Gelukkig krijgen Judith en Kelly hulp van De Ondernemende School. Vanuit die organisatie kregen zij onder meer bijstand in de vorm van een coach: Koen Beurskens (51), die al zijn hele leven met onderwijs bezig is. “Van bijles geven als tiener tot vijftien jaar lang werkzaam zijn als docent Natuurkunde op een Vrije School.”

 “Op de Vrije School heb ik geleerd hoe belangrijk het is om je als leerkracht bezig te houden met de leerling als individu. Ieder kind heeft zijn eigen talenten en manier van ontwikkelen. Die kun je niet allemaal in één systeem persen,” vertelt Koen.

Idealen

“Helaas heeft ook deze manier van onderwijs steeds meer te maken met druk van bovenaf, waardoor het steeds moeilijker wordt om bij de oorspronkelijke idealen te blijven,” gaat Koen verder.

Ieder kind heeft zijn eigen talenten en manier van ontwikkelen.

“De Ondernemende School is een manier om die idealen weer terug te brengen: door weer van onderaf te bouwen kunnen we nu rekening houden met de uitdagingen waar andere onderwijsvormen zoals de Vrije School zijn vastgelopen of dreigen vast te lopen.”

Handtekeningen verzamelen

Het is duidelijk dat het opzetten van een nieuwe én vernieuwende school niet zomaar gaat. “Er is heel veel voor nodig,” laat Koen weten. “Maar Kelly en Judith zijn, net als ik, heel vastberaden. Er moet iets veranderen in de maatschappij en dat begint bij de jeugd.”

Er moet iets veranderen in de maatschappij en dat begint bij de jeugd.

Wat het gepassioneerde team van De Ondernemende School Natuurtalent nu vooral nodig heeft is handtekeningen, die via hun website www.dosnatuurtalent.nl kunnen worden ingediend. Om een nieuwe, door de overheid bekostigde school voor basis- en voortgezet onderwijs te kunnen starten moeten ze het Ministerie namelijk aantonen dat voldoende ouders dit initiatief steunen.

Tekst gaat verder onder de foto.

Judith, Koen en Kelly zetten alles op alles om handtekeningen in te zamelen voor een Ondernemende School in Vlaardingen (Foto: Layla Pansier)

“Vóór 29 oktober hebben we 140 handtekeningen nodig. Als we de verhalen horen van mensen die ons initiatief steunen lijkt dat makkelijk haalbaar, maar de praktijk wijst helaas anders uit,” laten Judith, Kelly en Koen weten.

We hebben voor 29 oktober 140 handtekeningen nodig

Hierbij komen meerdere problemen kijken. “Ten eerste gaat het om een digitale handtekening, waarbij je moet inloggen met DigiD en het BSN nummer van je kinderen invullen. Dit is alleen om te bewijzen dat je schoolgaande kinderen hebt, maar mensen vinden het toch lastig om die persoonlijke informatie door te geven.”

Het drietal vertelt verder: “Daarnaast kun je dus enkel steunen met een handtekening als je kind 2, 3 of 4 jaar is (basisonderwijs), of 10, 11 of 12 jaar (voortgezet onderwijs) op 1 november 2022. Opa’s en oma’s, ooms en tantes en andere mensen die enthousiast zijn, maar geen schoolgaande kinderen hebben, kunnen dus niet tekenen.”

Oproep

“We willen dan ook iedereen die het met ons eens is vragen om in hun omgeving verder te kijken of er meer mensen zijn die hun handtekening willen zetten. En bovendien benadrukken dat er verder niets gedaan wordt met je persoonlijke informatie én dat het géén (voor)inschrijving is, maar een steunbetuiging aan het initiatief om De Ondernemende School Natuurtalent in Vlaardingen op te zetten.”

Wil je meer weten over De Ondernemende School Natuurtalent, deelnemen aan een van de informatieavonden of het initiatief steunen met een handtekening? Dat kan op de website dosnatuurtalent.nl.

Dit vind je misschien ook interessant:

 • Wil jij een 'Nieuw in Vlaardingen' alert ontvangen?
  Laat jouw e-mailadres achter en ontvang een seintje als we schrijven over nieuwe winkels, horeca of andere nieuwe plekken in Westland.

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Kunstenaar Frans de Winter: ‘Ik steek mijn eigen werk in brand’”

Kunstenaar Frans de Winter: ‘Ik steek mijn eigen werk in brand’

kunstenaar frans de winter westhavenkade
Ga naar “Kroon Wonen & Slapen: ‘We bieden het totale plaatje als het gaat om wonen’”

Kroon Wonen & Slapen: ‘We bieden het totale plaatje als het gaat om wonen’

Ga naar “Fred is de vierde eigenaar van Verkade delicatessen: ‘Trots op de verbouwing’”

Fred is de vierde eigenaar van Verkade delicatessen: ‘Trots op de verbouwing’

Aangeboden door Qredits

fred ellen verkade delicatessen

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Huispak M t/m XXL € 19,99”

Huispak M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Alle AH Pannenkoeken en pofferties* 1+1 gratis”

Alle AH Pannenkoeken en pofferties* 1+1 gratis

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Opbergpoef € 14,99”

Opbergpoef € 14,99

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Luxe dekbedovertrek katoensatijn € 29,99”

Luxe dekbedovertrek katoensatijn € 29,99

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Teddy gilet S/M en L/XL € 49,99”

Teddy gilet S/M en L/XL € 49,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Ecoloog”

Ecoloog

 • Gemeente Vlaardingen
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Administratief Medewerker Data”

Administratief Medewerker Data

 • Life Recruitment
 • Fulltime
Life Recruitment
Ga naar “Commercieel Medewerker Binnendienst”

Commercieel Medewerker Binnendienst

 • Life Recruitment
 • Fulltime/Parttime
Life Recruitment
Ga naar “Helpende Medicatie”

Helpende Medicatie

 • Argos Zorggroep
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Sinterklaasintocht 2022”

Sinterklaasintocht 2022

 • Winkelcentrum De Loper
 • 12 november 2022
Sinterklaasintocht 2021 in Vlaardingen
Ga naar “Vlaardingen 750 jaar”

Vlaardingen 750 jaar

 • Van 1 jan t/m 31 dec
Ga naar “Kerstmarkt in Vlaardingen”

Kerstmarkt in Vlaardingen

 • Van 9 dec t/m 10 dec
Kerstmarkt VlaardingenKerstmarkt Vlaardingen
Ga naar “Oktoberfest in omgeving Vlaardingen”

Oktoberfest in omgeving Vlaardingen

 • Van 30 sep t/m 1 okt
Oktoberfest VlaardingenOktoberfest Vlaardingen
Ga naar “Halloween in Vlaardingen”

Halloween in Vlaardingen

 • Van 28 okt t/m 29 okt
Halloween Vlaardingen