Vlaardingen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Jos verbindt Haringkoppen: “In iedereen schuilt een kunstenaar”

Door Rinske Lichtendahl 2 augustus 2019

Jos Lukassen is de drijvende kracht achter ‘Haringkoppen Verbinden‘. Een project dat hij heeft opgezet om, de naam zegt het al, Vlaardingers met elkaar in contact te brengen. Dit doet hij door de identiteit van Vlaardingen over te brengen in kunst. En misschien vraag je je af: welke identiteit? Dat is voor Jos heel duidelijk: de haring.

Jos neemt samen met zijn vrouw Sylvia plaats aan een tafeltje in Museum Vlaardingen. De plek waar ook zijn zevende expositie te zien is. En iets terug op de Westhavenkade, richting het centrum, staat zijn kunstwerk, het ‘Vlaardings Haringbeeld’.

Een passie voor kunst

Jos is ondernemer in hart en nieren. Hij heeft zijn eigen reclamebureau, maar zijn hart ligt toch in de creatieve hoek. “Ik heb een passie voor kunst, daar is ook Haringkoppen Verbinden uit ontstaan. Vlaardingen is de Haringstad en Vlaardingers zijn haringkoppen. Dat maakt Vlaardingen uniek, dus daar wilde ik iets mee. Alleen niet op de stoffige manier door terug te verwijzen naar de visserij van vroeger. Ik wilde juist iets nieuws en symbolisch met de haring doen.”

Haringkoppen Verbinden

Jos vertelt wat hij met Haringkoppen Verbinden wilt bereiken. “Ik wil haringkoppen dichter bij elkaar brengen. Daar is ook de expositie ‘Haringkoppen niet te stoppen’ uit voortgekomen. En het standbeeld hier op de haven.” ‘Haringkoppen niet te stoppen’ is de expositie die momenteel in Museum Vlaardingen te zien is. Vlaardingers, maar ook Vlaardingse bedrijven en verenigingen, kunnen hun eigen haring van gips decoreren en deze toevoegen aan de expositie. Zo bestaat de expositie uit kunstwerken van heel Vlaardingen.

‘Ik wil Haringkoppen dichter bij elkaar brengen’

Jos licht toe: “Iedereen is een kunstenaar. En achter iedere haring zit een mooi, of minder mooi verhaal.” Hij wijst een haring aan: “Deze bijvoorbeeld, is van een jongen die later zelfmoord heeft gepleegd. Zo krijgt zo’n haring meteen een heel andere betekenis met emotionele waarde.”

Foto: indebuurt Vlaardingen

Het Vlaardings Haringbeeld

Het Vlaardings Haringbeeld dat sinds 29 juni 2018 te bewonderen is op de haven is ook voortgekomen uit het project Haringkoppen Verbinden. Het beeld is gemaakt door Corinna de Jong van galerie Brons uit Rotterdam. Je kan er een schub voor aanschaffen en daar een persoonlijke boodschap op kwijt. Jos vertelt: “Sommigen gebruiken het als ‘gedenkschub’ voor een geliefde of familielid, anderen zetten er hun bedrijfsnaam op en weer anderen gebruiken het als ‘liefdesslotje’. Er hebben zelfs Vlaardingers die nu in Canada of Engeland wonen een schub aangeschaft.”

Mooie momenten

Jos is trots dat hij het beeld wist te realiseren: “Er komt heel wat bij kijken. Van prototypes, tot uitvoering en plaatsing. En bijna zonder subsidie. Daar was mijn vrouw niet heel blij mee,” lacht hij. Sylvia vertelt over de onthulling van de haring: “Hij had ontzettend veel mensen uitgenodigd. En als verrassing had hij een schub laten maken voor ons overleden dochtertje. Ik denk dat dat voor ons allebei het meest bijzondere moment was dat dit project ons heeft gebracht. Emotioneel, maar zo mooi.”

Ze vertelt verder: “In het begin kwam hij aan met zo’n gipsen haring en ik dacht: Wat gaat dit worden? Maar toen ik met mensen aan de slag ging met het versieren van die haringen zag ik het enthousiasme in de mensen. Hij heeft kunstenaars van 3 tot 93 jaar. En het bijzondere is dat iedereen er deel van uit kan maken.” Jos glimlacht. “Ja, dat enthousiasme van mensen, daar doe ik het voor. Dat drijft me en blijft me motiveren.”

De expositie in Museum Vlaardingen

Het bijzondere aan deze expositie is dat je nu ook kunt zien hoe de haringen gemaakt worden. Zowel de gipsen haringen als het Vlaardings Haringbeeld. En natuurlijk kan je nog steeds je eigen haring aan de expositie toevoegen. De tentoonstelling is te zien in het museum tot 30 september 2019.


Meer over Museum Vlaardingen ontdekken?

Museum Vlaardingen musea

Geopend10:00 - 17:00

Westhavenkade 54, Vlaardingen

Bekijk meer:musea

Meer over Stichting Haringkoppen Verbinden ontdekken?

Stichting Haringkoppen Verbinden galeries

Kraanvogellaan 2A, Vlaardingen

Bekijk meer:galeries

adv.