Vlaardingen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Jos van Handelshuis de Haring: ‘Het is mijn missie om Vlaardingers met elkaar te verbinden’

Door Layla Pansier 5 juni 2020

Sinds maart 2020 is Vlaardingen een hele bijzondere winkel rijker: Handelshuis De Haring aan de Westhavenkade. Een echte Vlaardingse zaak, die ook als ontmoetingsplaats dient tussen verkoper en koper. “Het is mijn missie om Vlaardingers met elkaar te verbinden,” aldus Jos Lukassen, die de winkel samen met zijn vrouw Sylvia runt. “Handelshuis De Haring is hier een logisch onderdeel van.”

Jos is iemand die zich altijd al heeft ingezet voor Vlaardingen. “Een aantal jaar geleden las ik een artikel over het feit dat Vlaardingen van het label ‘Haringstad’ af wilde, omdat die industrie hier nu niet meer is. Dat vond ik zo zonde! Want daarmee wis je in principe het hele verleden van de stad uit.”

Verbinden

Jos besloot dat er wat aan moest gebeuren: Vlaardingen mocht weer op de kaart gezet worden en haar verleden juist omarmen. “Dat haringverleden is een van de dingen die Vlaardingers met elkaar verbindt en omdat dat de identiteit van Vlaardingen door het langzaam wegvallen van het verleden aan het vervagen was, was de verbinding ook steeds verder te zoeken,” aldus de gepassioneerde ondernemer. Om dit weer te herstellen richtte Jos de Stichting Haringkoppen Verbinden op. “De stichting heeft als doel het bevorderen van de haring als icoon en trots van de stad zoals vermeld staat in de statuten.”

“Het eerste wat ik heb gedaan, was een bronzen beeldje van een haring laten maken door een kunstenares,” gaat Jos verder. “Dit werd meteen het boegbeeld van de Stichting. Van dit beeldje liet ik een afgietsel maken in gips: een onbewerkte haring. Iedereen kan dit ‘verbindingsgeschenk’ aanschaffen én zelf bewerken.”

Haringkoppen Niet te Stoppen

Wellicht gaat er inmiddels wel een belletje rinkelen wanneer je dit lees, want de echte Vlaardinger zal de prachtige bewerkte haringen vast niet ontgaan zijn. “Onder het motto ‘Iedereen een kunstenaar, hoe creatief ben jij?’ stellen wij iedereen in de gelegenheid om zijn of haar haring deel te laten nemen aan een kunstexpositie. Er hebben al een aantal plaatsgevonden in en buiten Vlaardingen.” De expositie ‘Haringkoppen Niet te Stoppen’ was vorige zomer ook in Museum Vlaardingen te zien.

Het begin van een missie

De stichting en expositie waren het begin van het uitvoeren van de missie van de Vlaardingse ondernemer om zijn stadsgenoten met elkaar te verbinden. Handelshuis De Haring was voor Jos een logisch gevolg. En de keuze voor de naam van de winkel is je inmiddels vast ook wel duidelijk geworden.

Handelshuis de Haring
Meteen aan het begin van de winkel staat een kraam met de onbewerkte haring waar het allemaal mee begon. (Foto: Indebuurt)

Jos: “De winkel is echt een passie van mij en mijn vrouw. Toen we op zoek waren naar een nieuwe ruimte voor Gravilux, ons reclamebureau, stuitten we op een prachtig multifunctioneel pand aan de Westhavenkade. Vrijwel meteen kwamen de ideeën bij mij naar boven om er meer mee te doen en zo ontstond Handelshuis De Haring: een ontmoetingsplaats voor kopers en verkopers.”

Winkel in een winkel

Ondernemers kunnen bij Handelshuis De Haring een eigen stelling, schap of hoekje huren om daar hun spullen te verkopen. “Zo bieden ze als het ware een eigen winkel in onze winkel,” vertelt Jos. “Wij verkopen de spullen en adverteren voor hen. En via een handig computersysteem kan elke ondernemer precies bijhouden hoeveel er verkocht wordt.”

Je kunt bij Handelshuis De Haring dan ook terecht voor een zeer gevarieerd aanbod: van kleding en parfums tot lp’s, planten en cadeaus. Ben je op zoek naar een origineel Vlaardings souvenir, zoals mokken met Vlaardingse popart, die Jos zelf heeft ontworpen, dan is het ook zeker aan te raden om een kijken te gaan nemen in de zaak. Bovendien kun je er gezellig een kopje koffie drinken, in het horecagedeelte, met een vegan taartje erbij van Loela, een bedrijf van de dochter van Jos.

Ondanks de hoeveelheid aan ‘winkeltjes’ en het verschil in aanbod is het Handelshuis overigens zeker niet te vergelijken met een rommelmarkt of marktplaats. “Natuurlijk mogen er ook tweedehands spullen worden aangeboden, maar we hebben wel de voorwaarde dat er kwaliteit geboden wordt.”

Lees ook:

Monique van Tulpglas doet het net even anders: ‘Ik schilder soms in de zaak’

Slijterij & Wijnhandel Tulpglas is nog maar 2,5 jaar gevestigd in de Hoogstraat, maar nu al een begr...
Lokaal 97

Isa, Laura en Tessa runden Lokaal 97: ‘We leerden hoe het is om een eigen zaak te hebben’

Isa, Laura en Tessa hebben afgelopen jaar elke week een dag in Lokaal 97 gewerkt. Een winkel van het...

Terug naar de 15 eeuw: dit is de bijzondere geschiedenis van Molen Aeolus

Het is één van de meest typerende Vlaardingse gebouwen: Molen Aeolus. Maar wist je dat achter deze m...

Delano vroeg Juneena ten huwelijk in het Ibis Hotel en ze vierden het bij MacDonald’s

Eerder dit jaar deden we een oproep: waar heb jij je lover ontmoet? Iemand die reageerde was Delano ...


Meer over Handelshuis de Haring ontdekken?

Handelshuis de Haring

winkelen

Vandaag gesloten

Westhavenkade 7, Vlaardingen

Bekijk meer:winkelen

adv.