IJssalon Melbalino: ‘Klanten vragen regelmatig wat de volgende smaak wordt’

Foto: Indebuurt

Van aardappel- en augurkenijs tot Bassie & Adriaan-ijs. Melbalino is inmiddels beroemd om zijn ietwat vreemde smaken. Maar dat is lang niet alles wat de ijssalon te bieden heeft. Eigenaar Jan Hijmans en zijn vriendin Rijka staan vooral bekend om hun passie en vakmanschap, wat zich uit in vers gemaakt en ambachtelijk ijs van pure ingrediënten. “En natuurlijk de gezelligheid, die krijg je er bij ons in de ijssalon gratis bij,” aldus de trotse ijsmaker.

IJssalon Melbalino viert volgend jaar haar 50e jubileum, maar voor Jan begon het avontuur in 1989. Samen met zijn vriend Peet van der Lee nam hij toen de winkel over. “We waren allebei ontevreden over de baan die we toen hadden en besloten dat het tijd was voor iets heel anders.” Jan – toen zwemleraar – en zijn vriend die ‘wel wat ervaring in de horeca had’ lieten zich omscholen tot ijsbereiders. Best een gok, maar van spijt is nooit sprake geweest.

“Het is hard werken, dat wel. Maar dat is helemaal niet erg, zolang je het maar naar je zin hebt.” En dat gaat voor Jan en Rijka zeker op. Sinds de vriend en zakenpartner van Jan enkele jaren geleden overleed, runnen zij samen de zaak aan de Korte Hoogstraat.

Goedgehumeurd

Het contact met de mensen in de ijssalon maakt dat de twee het nog elke dag naar hun zin hebben. “Als mensen voor een ijsje komen schijnt meestal het zonnetje, dus onze klanten zijn altijd goedgehumeurd,” lacht Jan. “Het leukste is nog de reacties van mensen – en vooral kinderen – als ze voor het eerst een ijsje of nieuwe smaak van Melbalino hebben geproefd. Zo had ik ooit een jongetje in de zaak die na zijn eerste likje riep: ‘Mam, het smaakt ook echt naar banaan!’ Dat is toch fantastisch?”

Pas als ik de perfecte smaak heb ontwikkeld, ben ik tevreden

De Vlaardinger is dan ook apetrots op zijn ijssmaken. “Ik steek er veel tijd in om de juiste smaak te ontwikkelen en gebruik hierbij alleen maar echte, pure ingrediënten,” vertelt Jan. “Pas als ik echt die perfecte smaak heb bereikt, ben ik tevreden. Zo heb ik wel twee jaar door geëxperimenteerd voordat ons ijzerkoekjesijs echt af was. Nu is onze ‘Iron Cookie Dough’ de bestverkochte ijssoort en het smaakt ook echt precies zoals een ijzerkoekje smaakt. Alleen kouder.”

Vreemde smaken

Naast bananenijs en ijzerkoekjesijs, staan er op z’n tijd ook wel wat vreemde smaken op de kaart bij Melbalino. Wat dacht je van aardappelijs, augurkenijs of kroepoekijs? “Eerlijk is eerlijk, dit zijn niet de hardlopers,” lacht Jan. “Maar het zijn wel de smaken die ervoor zorgen dat Melbalino opvalt. En dat is nodig in deze tijd, waarin er veel concurrentie is en ook veel leegloop in de stad. Je moet jezelf op de kaart zetten. Bovendien maakt de uitdaging om weer iets nieuws te bedenken het vak weer extra leuk. Klanten vragen ook regelmatig wanneer mijn volgende smaak komt.”

Achter die onorthodoxe smaken zit ook altijd een verhaal. Het aardappelijs werd bijvoorbeeld ontwikkeld naar aanleiding van het jubileumjaar van de geboortejaar van Vincent van Gogh. Het kroepoekijs ontstond door een ijswedstrijd die werd georganiseerd door de Vlaardingse Kroepoekfabriek. “Het smaakt echt naar kroepoek, ik heb het meerdere mensen laten proeven,” lacht Jan trots. “En ja, we hebben dan ook gewonnen.”

Toen een van onze medewerkers zwanger werd, heb ik augurkenijs gemaakt.

Het augurkenijs was eigenlijk meer als grapje bedoeld. Jan: “Eén van onze medewerkers werd voor de tweede keer zwanger. De eerste keer had zij trek gehad in allerlei gekke dingen, waaronder augurken. Dan begint het in mijn hoofd meteen te draaien en al gauw bedacht ik dat er augurkenijs moest komen.”

Bassie & Adriaan-ijs

En de nieuwste smaak? Die is wat minder vreemd, maar wel heel leuk: Bassie & Adriaan-ijs, naar aanleiding van de tentoonstelling over de beroemde Vlaardingse broers in Museum Vlaardingen. Het is een bolletje ijs van drie kleuren, door elkaar gemengd. Dit zijn natuurlijk de kleuren die we kennen van de clown en de acrobaat: rood, geel en blauw. De smaken? Dat zijn aardbei, mango en smurfenijs.

“Wat weinig mensen weten is dat Bassie in het verleden zelf ook ijs heeft verkocht in ’s Gravenzande, wat het extra leuk maakt om een ijsje te maken ter ere van hem en zijn broer,” vertelt Jan. “Hij is ook zelf komen proeven en vond het een lekker ijsje, hoe kan het ook anders?” Bezoekers van de tentoonstelling in het museum kunnen tot eind september een gratis bolletje Bassie & Adriaan-ijs halen bij Melbalino en natuurlijk is het ijsje ook los te koop.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Eten & drinken

Ga naar “Lekker! 5 x High Tea in Vlaardingen”

Lekker! 5 x High Tea in Vlaardingen

Ga naar “Albert Heijn Westwijk sluit binnenkort voor een tijdje en dit is waarom”

Albert Heijn Westwijk sluit binnenkort voor een tijdje en dit is waarom

Ga naar “Mjammie! 6 x kroketten eten in Vlaardingen”

Mjammie! 6 x kroketten eten in Vlaardingen

In onze gids

Ga naar “Restaurant Jansen”

Restaurant Jansen

  • Hoogstraat 158
  • Restaurants en horeca
  • 14:00 - 22:00

Nu geopend

Ga naar “De Soete Suikerbol”

De Soete Suikerbol

  • Westlandseweg 254
  • Restaurants en horeca
  • 10:00 - 22:00

Nu geopend

Ga naar “Jofel aan de plas”

Jofel aan de plas

  • Surfpad 50
  • Restaurants en horeca
  • 11:00 - 23:00
Jofel aan de Plas

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “Gusta Into Japan servies vanaf € 2,49”

Gusta Into Japan servies vanaf € 2,49

  • Albert Heijn
  • Geldig t/m 24 oktober 2021
Ga naar “PHILIPS stofzuiger XB2122/09 van € 109,99 voor € 79,99”

PHILIPS stofzuiger XB2122/09 van € 109,99 voor € 79,99

  • Blokker
  • Geldig t/m 24 oktober 2021
Ga naar “Ariel pods en Lenor Unstoppables Spring 3 stuks € 9,00”

Ariel pods en Lenor Unstoppables Spring 3 stuks € 9,00

  • Aldi
  • Geldig t/m 24 oktober 2021
Ga naar “Sierkussen 2 stuks € 10,00”

Sierkussen 2 stuks € 10,00

  • Big Bazar
  • Geldig t/m 24 oktober 2021
Ga naar “Van Wijngaarden Zaanse mayonaise XL van € 1,96 voor € 1”

Van Wijngaarden Zaanse mayonaise XL van € 1,96 voor € 1

  • Jumbo
  • Geldig t/m 9 november 2021

Vacatures

Ga naar “Facilitair Medewerker”

Facilitair Medewerker

  • Bastion Hotels
  • Fulltime/Parttime
Ga naar “Huismeester en Floormanager”

Huismeester en Floormanager

  • Stadspodia en Jongeren Cultuurcentrum Vlaardingen
  • Fulltime/Parttime
Ga naar “Medewerker Huishouding”

Medewerker Huishouding

  • Exploitatie Maatschappij Delta Hotel B.V.;Restaurant Nautique
  • Fulltime/Parttime
Ga naar “Medewerker Expeditie”

Medewerker Expeditie

  • Vlaamsch Broodhuys
  • Fulltime
Ga naar “Verkoopmedewerker”

Verkoopmedewerker

  • WE Fashion Store
  • Parttime