Ed van Restaurant Jansen: ‘Ik wil echt iets toevoegen aan Vlaardingen’
Na dertig jaar werkzaam geweest te zijn als aannemer, opende Ed Jansen drie weken geleden zijn eigen restaurant in de…
Als je al vanaf je tienerjaren gek bent van oesters, schaal- en schelpdieren, wat doe je dan? Zorgen dat je er alles over te weten komt en er uiteindelijk een bedrijf in beginnen. Dat is wat Holger van der Heul deed. Veertien jaar geleden startte hij met De Oesterparel. “Zo kan ik al die kennis doorgeven en anderen laten proeven van het lekkers wat de zee te bieden heeft.”
Holger was nog maar zeventien jaar toen hij als koksmaat meeging op een zeesleper. “We waren in Frankrijk toen de kok op een avond tegen mij zei: ‘Kom, we gaan Fruits de mer eten’. Ik had geen idee wat het was. Maar toen ik eenmaal geproefd had, sloeg het virus toe.”
Na het proeven van Fruits de mer, sloeg het virus toe
De ondernemer vertelt verder: “Ik was er meteen helemaal gek op. Oesters, kokkels, palourdes, langoustines, krab, heerlijk vond ik het! En ik wilde er meer van ontdekken en proeven.”
Holger ging bij verschillende oesterkwekers werken en als chef-kok op zee. Op zijn vierentwintigste begon hij zijn eigen cateringbedrijf. “Dat heb ik later verkocht,” laat hij weten. “Daarna ben ik er nog even blijven werken en heb ik ook nog een aantal reizen gemaakt, voordat mijn echte droom werkelijkheid werd met De Oesterparel.”
Met De Oesterparel werd mijn droom werkelijkheid
Dat bleek een goede zet: het aantal klanten groeide zo vlot dat Holger al snel personeel moest aannemen en opzoek moest naar een pand. Dat kwam er in de Kuypershof in Vlaardingen. “Het is een sfeervolle ruimte om klanten te ontvangen en proeverijen te organiseren. Daarnaast geef ik ook workshops aan koks over het bereiden van schaal- en schelpdieren. Dat wordt namelijk op veel koksscholen niet meer gedaan, zo zonde!”
Behalve workshops en proeverijen organiseren is Holger ook altijd bezig met het ontwikkelen van nieuwe recepten en smaakcombinaties. Zo heeft hij inmiddels al meer dan honderd oesterrecepten ontwikkeld. “Men denkt vaak: ‘een oester is een oester’, maar niets is minder waar,” glimlacht Holger. “Het verschil zit ‘m in de herkomst en de manier van kweken, en ook zeker in de manier van bereiden en de combinatie met andere gerechtjes.”
Men denkt vaak: ‘een oester is een oester’, maar niets is minder waar
Steeds meer mensen lijken hiervan op de hoogte te zijn, vast en zeker mede dankzij De Oesterparel. “Ons doel is om elke maand een proeverij te organiseren, maar die zitten vaak zo snel vol dat het er soms wel drie per maand zijn,” vertelt Holger.
“Mensen uit heel Nederland komen naar ons toe, omdat ze van ons gehoord hebben van mensen die eerder geweest zijn of geproefd hebben op een van de evenementen waar we zijn uitgenodigd. En veel mensen komen voor een tweede of derde keer terug. Het is hier dan ook super gezellig!”
In onze gids
Populaire rubrieken