Vlaardingen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hans organiseert de jaarlijkse Mudrun: ‘Ik maak mensen blij met blubber’

Door Rinske Lichtendahl 3 september 2019

Zondag 8 september is het weer zo ver: dan kan er in Vlaardingen weer heerlijk in de modder gerold worden tijdens de Mudrun. Dit evenement trekt jaarlijks honderden deelnemers van binnen én buiten Vlaardingen. Hans van Adventure Vlaardingen is het brein achter de organisatie: “Het belangrijkste vind ik dat mensen plezier hebben.”

Hij noemt zichzelf ‘rasvlaardinger’. Hans van der Have is 55 en richtte 14 jaar geleden Adventure op. Als pioniers in de survivalbranche doen ze van alles: je kunt er bijvoorbeeld terecht voor teamuitjes, je kunt er zelf trainen, scholen kunnen survivallen, maar ze organiseren ook jaarlijkse evenementen zoals de Mudrun en de Survivalrun.

Ontstaan op de vuilnisbelt

Hans begint meteen vol enthousiasme te vertellen: “Het zat er al in toen ik klein was. Ik was altijd aan het ravotten in de weilanden van Vlaardingen en op de vuilnisbelt, waar de Polderpoort nu gevestigd is. Toen ik ouder werd groeide mijn liefde voor de natuur en de polder alleen maar. Ik begon met hardlopen en heb toen ook wel eens een marathon gedaan. Maar dat is zo’n pokkeneind joh. Veel te saai. Daarom verzon ik altijd zelf obstakels onderweg, gewoon om het een beetje leuk te houden. En daar is dit uiteindelijk allemaal uit voortgekomen. De allereerste Mudrun ging zelfs over de vuilnisbelt heen. ”

‘Een marathon? Dat is zo’n pokkeneind joh!’

Hans is best trots op wat Adventure vandaag de dag is. En terecht: “Ik had never nooit niet gedacht dat ik een eigen bedrijf zou hebben. Ik heb letterlijk van mijn hobby mijn werk gemaakt. Ik ben een doodgewone Vlaardingse gast, maar ik merk dat ik samen met de organisatie mensen heb kunnen inspireren. We kunnen mensen echt een feelgood-gevoel geven en dat vind ik het mooiste wat er is.”

Challenge 4 Bikkels

Maar dat is niet het enige wat Adventure doet. Ze zetten zich ook enorm in voor kinderen met een beperking. Hans vertelt: “We organiseren de Challenge 4 Bikkels. Een evenement waarbij kinderen met en zonder beperking samen outdoor activiteiten beleven. Het gaat dan echt om de activiteit en het trekt de aandacht weg van de beperking. En er is heel veel mogelijk. Zo kunnen blinde kinderen hier gewoon boogschieten: ze schieten dan met behulp van instructeurs op een ballon. Als ze raken horen ze dus een harde knal. Zo kunnen ze het net zo ervaren als een kind met zicht.”

Jongensdroom om clown te worden

Het bijzonderste moment van het jaar is voor Hans het moment dat de grote groep mensen bij de Mudrun vertrekt. “De sfeer zit er altijd zo goed in en je ziet echt dat mensen plezier hebben. Ik wilde vroeger clown worden, omdat ik het leuk vond om mensen blij te maken. Dat doe ik nu eigenlijk ook, maar dan met blubber, haha! En dat geldt niet alleen bij de Mudrun. Ook met de trainingen gaan mensen altijd met een goed gevoel weer naar huis.”

Mudrun Vlaardingen

Geen banaan maar een broodje hamburger

Het succes van de Mudrun zit hem volgens Hans in het feit dat het het stoere aspect van de Survivalrun heeft, maar tegelijkertijd een stuk toegankelijker is. “De Mudrun heeft een hele hoge funfactor. Mensen hebben echt plezier en dat vind ik mooi om te zien. Kijk maar eens naar de gezichten onderweg – die spreken echt boekdelen. Na de finish krijg je ook geen banaan en water zoals na de meeste runs, maar gewoon een broodje hamburger en een biertje. En dan is er een feestje. Iedereen geniet eigenlijk voor, tijdens én na de run. En ik zelf ook!”

Mudrun door de Kulk

World Bearing Trade is dit jaar de hoofdsponsor van de Mudrun, maar ook veel andere Vlaardingse bedrijven maken het mogelijk dat deze run weer goed georganiseerd wordt. Ook is de route verrassend: de run gaat namelijk door de Kulk heen. “Ik heb beloofd dat de mensen daar zo ‘schoon’ mogelijk aankomen. Maar na de Kulk gaat het los hoor! Ik kan iedereen verzekeren: je komt zeker niet fris en fruitig over de finish!”

Je kan je nog inschrijven voor de Mudrun. Dat doe je hier!Meer over Adventure Vlaardingen ontdekken?

Adventure Vlaardingen

bootcamp

Watersportweg 21, Vlaardingen

Bekijk meer:bootcamp

adv.