Gaaf! Bob maakte van muziek zijn werk: ‘Ik had nooit een back-up plan’

Aangeboden door Qredits

Bob Wijtsma Gitaarschool Vlaardingen
Bob tijdens een concert van Ayreon in popzaal 013 | Foto: Tonnie Westerbeke / Metalfan.nl

Zoals zoveel kinderen zag de destijds achtjarige Bob Wijtsma het wel voor zich: zijn geld verdienen met muziek maken. Fast forward naar 2022: Bob speelt in de metalband Ex Libris, geef gitaarles én is eigenaar van de vier filialen van Gitaarschool Vlaardingen. “Het is fantastisch om van mijn hobby mijn werk te maken”, zegt Bob.

“Mijn vader had in de auto vaak een bandje met de liedjes van Pink Floyd en Deep Purple aanstaan. Hij speelde zelf gitaar, maar in eerste instantie had ik daar niet veel mee. Tot ik een jaar of acht was. Ik had al snel door dat ik er feeling voor had en zag het al helemaal zitten: geld verdienen met muziek maken.”

Vol gas gaan

Al op jonge leeftijd wist Bob: als ik hier iets mee wil doen, moet ik ervoor gaan. “Je kunt nog zoveel talent hebben, maar zonder hard werken om je niet ver. Dat geef ik nu ook mijn leerlingen mee.”

Na de speciale havo voor muziek en dans bij het conservatorium stroomde Bob door naar muziekopleiding Codarts. “Ik had nooit een back-up-plan voor als mijn muziekcarrière niet zou lukken. ‘Kan niet, bestaat niet’ is mijn motto. Het gaat vooral om prioriteiten stellen en vol gas gaan. Als het je dan niet lukt, weet je dat je er alles aan hebt gedaan.”

Mooie groei

Ruim vijftien jaar geleden begon hij les te geven op Gitaarschool Vlaardingen en en paar jaar later runde hij de muziekschool samen met de eigenaar. Sinds 2018 is hij alleen eigenaar. “We waren nu niet zo uitgebreid geweest als we geen de workshops gaven op basisscholen en middelbare scholen. Daarmee begonnen we in Heenvliet en de directeur vroeg waarom we niet permanent lesgeven in het dorp”, zegt Bob.

En zo vergrootte de Gitaarschool zijn terrein. “Inmiddels geven we ook les in Bleiswijk en Schiedam”, vertelt Bob. Niet alleen de locaties breidden uit. “Met tien docenten leren we onze leerlingen akoestische, elektrische en basgitaar. Ook voor les op de ukelele en contrabas en bandles zit je bij ons goed. En we bieden zangles aan: die combinatie is heel logisch.”

Ik ben blij met wat ik mag doen

“Ik ga met een heel voldaan gevoel naar huis. Laatst appte een oud-leerling me om een drankje te doen. We kletsten bij en hij vertelde wat ik voor hem heb betekend. ‘Je hebt me geholpen in een moeilijkere periode. Wat je mij toen zei, heeft me getriggerd.’ Dat is het mooiste compliment wat je kan krijgen. Ik ben blij met wat ik mag doen.”

Ups en downs

“Ik vind het vooral zo leuk om mijn kennis over te dragen. Dat ik mijn passie voor muziek mag delen en met mensen van veel verschillende leeftijden werk, is het gaafst. En inmiddels heb ik veel leerlingen voorbereid op beroepsonderwijs.”

Net zoals veel muzikanten heeft Bob een moeilijkere periode achter de rug. “Door de coronamaatregelen gingen optredens niet door. Lessen gaven we digitaal, maar we konden geen nieuwe leerlingen aannemen. Tel daarbij op dat we niet in aanmerking kwamen voor ondersteuning van de overheid en we tijdens schoolvakanties geen inkomen hebben en je snapt: onze buffer raakte op.”

Licht aan het eind van de tunnel

Zijn bank attendeerde Bob op Qredits. “We hadden bij de bank een krediet lopen, maar de voorwaarden bij Qredits waren erg aantrekkelijk. We betaalden geen rente over wat we rood stonden en konden in een keer een lening afbetalen. Het was inmiddels duidelijk dat het einde van de coronamaatregelen eraan zat te komen, dus de zakelijke lening bij Qredits gaf genoeg ademruimte.”

Coaching, training en krediet. Dat is Qredits. Een springplank voor starters, een buddy voor beginners en een vliegwiel voor blijvers. Oftewel; Qredits is er voor startende ondernemers én bestaande ondernemers. In alle branches. Of je nou een eigen bakkerij begint, zzp-er in de bouw bent, of je toko wilt uitbreiden; het begint bij ondernemen. En ondernemen begint bij Qredits.

Beter dan ooit

“Nu draaien we ontzettend goed”, zegt Bob. “We kunnen zelfs extra lessen aanbieden in Schiedam waarmee we de wachtlijst opheffen. Dat levert ontzettend veel omzet op. Mocht het om wat voor reden nodig zijn, dan weet ik dat ik op Qredits kan terugvallen.”

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Danny van Moois van Mooy: ‘Ik wilde altijd al een eigen bloemenzaak’”

Danny van Moois van Mooy: ‘Ik wilde altijd al een eigen bloemenzaak’

Ga naar “Anita is coach en counsellor: ‘Te weinig mensen weten van ons bestaan af’”

Anita is coach en counsellor: ‘Te weinig mensen weten van ons bestaan af’

Ga naar “De Vlaardingse Zeemeermin: ‘We willen het centrum weer gezellig maken’”

De Vlaardingse Zeemeermin: ‘We willen het centrum weer gezellig maken’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Toms schoenen € 34,99”

Toms schoenen € 34,99

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “Day opbergkrat € 2,49”

Day opbergkrat € 2,49

 • Geldig t/m 14 augustus 2022
Ga naar “Alle Magnum of Cornetto handijs Diepvries van € 2,75 voor € 2,06”

Alle Magnum of Cornetto handijs Diepvries van € 2,75 voor € 2,06

 • Geldig t/m 14 augustus 2022
Ga naar “Alle Blokker boodschappentrolleys met koelvak 20% korting”

Alle Blokker boodschappentrolleys met koelvak 20% korting

 • Geldig t/m 14 augustus 2022
Ga naar “Bag it up! The folding travel bag € 19,99”

Bag it up! The folding travel bag € 19,99

 • Geldig t/m 21 augustus 2022

Vacatures

Ga naar “Papa-mama Contract Helpende Plus”

Papa-mama Contract Helpende Plus

 • Zonnehuisgroep Vlaardingen – locatie Drieën-Huysen Zuid
 • Parttime
Ga naar “B. Rondleiders/Gastvrouwen Gastheren”

B. Rondleiders/Gastvrouwen Gastheren

 • Stichting Zeillogger Balder
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Zomerterras 2022”

Zomerterras 2022

 • Van 5 aug t/m 21 aug
zomerterras 2021
Ga naar “Vlaardingen 750 jaar”

Vlaardingen 750 jaar

 • Van 1 jan t/m 31 dec
Ga naar “Sinterklaasintocht 2022”

Sinterklaasintocht 2022

 • Winkelcentrum De Loper
 • 12 november 2022
Sinterklaasintocht 2021 in Vlaardingen
Ga naar “Burendag in Vlaardingen”

Burendag in Vlaardingen

 • 24 september 2022
Ga naar “Open Monumentendag in Vlaardingen”

Open Monumentendag in Vlaardingen

 • Van 10 sep t/m 11 sep
Open Monumentendag 2020