DJ Matóba: ‘Mijn muziekstijl is hier in Vlaardingen ontstaan’

Foto: Layla Pansier

Sinds zijn studententijd is Martijn Bal al te spotten als DJ. Maar sinds hij een paar maanden geleden zijn nieuwe concept, Matóba, lanceerde lijkt zijn muziek carrière behoorlijk in de lift te zitten. “Het mooiste is dat ik hierdoor steeds meer bij mijn eigen muziekstijl kan blijven,” aldus de Vlaardinger.

“Naar de jungle op rollerskates.” Dat is hoe Martijn zijn muziek omschrijft. “Haha, ja dat klinkt misschien een beetje gek, maar dat is hoe de muziek voelt voor mij,” lacht de DJ. “Ik nodig iedereen die ernaar luistert, om zich al swingend mee te laten nemen door de muziek, naar een plek waar je nog nooit eerder geweest bent.”

Dansbaar

De muziek die DJ Matóba alias Martijn Bal mixt is dan ook niet in één genre te bevatten. “Het is echt van alles door elkaar,” vertelt hij. “Een beetje groove, soulful house en disco is er meestal wel in te herkennen. Maar het belangrijkste is dat het dansbaar is.”

Experimenteren

Martijn is niet iemand die al als klein jongetje droomde om later DJ te worden. “Ik ben er eigenlijk een beetje ingerold,” laat hij weten. “Als student ging ik experimenteren met een DJ set die ik van een vriend had geleend. Ik maakte mixtapes en nam de set regelmatig, samen met mijn laptop, mee naar huisfeestjes en ging dan gewoon een beetje proberen.”

Ik nam een DJ Set mee naar huisfeestjes en ging gewoon wat proberen

En het viel in de smaak. Want het proberen leidde ertoe dat Martijn Bal steeds vaker werd gevraagd om op feestjes te draaien. En uiteindelijk tot zijn eerste professionele ‘gig’ in een club in Rotterdam.  “Doodeng was dat. De club was op zoek naar nieuwe DJ’s en een vriend van me had hen gewoon gezegd: ‘O, ik ken wel iemand.’ Ik dus, terwijl ik nog helemaal geen professionele ervaring had!”

Club DJ

Martijn vertelt verder: “Ik heb het toch gedaan, want ja je moet toch ergens beginnen. Onwijs spannend en best een beetje gek was het, om ineens in een volle club voor een groot publiek te draaien. Maar ik ben blij dat ik het gedaan heb, want dit optreden was toch wel waar het allemaal mee begonnen is.”

Martijn ging vanaf toen verder als DJ Martijn Bal (“Gewoon makkelijk en lekker herkenbaar voor iedereen.”) en trad op bij feesten in de regio en in verschillende clubs en bars, waaronder De Hofnar en De Wijnbar in Vlaardingen.

Matóba

Enkele maanden geleden besloot DJ Martijn Bal verder te gaan onder de naam Matóba en hiermee een meer professionele weg in te slaan. “Sommige organisaties vragen om een artiestennaam,” legt Martijn uit.

“Maar het is ook voor mezelf geweest: een nieuwe naam, een nieuwe uitstraling en een nieuw logo zorgen voor een nieuwe start. Ik ben niet meer die standaard studenten-DJ. Als je mij boekt, dan boek je mij om mijn muziek. En dan gebeurt nu ook steeds meer vanuit andere delen van het land.”

Tekst gaat verder onder de Instagram video.

Stranded

“Het is heerlijk dat ik nu dichter bij mezelf en mijn eigen muziekstijl kan blijven,” laat Martijn weten. “De stijl die hier in Vlaardingen is ontstaan, tijdens de Stranded feesten waarvan ik van het begin af aan ook in de organisatie zit. Dit jaar draai ik weer op Stranded op het stadsstrand – voor mij extra groot feest, omdat het onder mijn nieuwe artiestennaam mag gebeuren.”

Ook leuk voor jou:

Embed niet geladen. Accepteer eventueel de cookies om deze te kunnen zien. Cookie-instellingen

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Haar ziektes maakten van zangeres Crystal (22) een vechtersbaas: ‘Ik sta nu op Spotify en YouTube’”

Haar ziektes maakten van zangeres Crystal (22) een vechtersbaas: ‘Ik sta nu op Spotify en YouTube’

Ga naar “Kunstenares Susan Ruiter heeft atelier in Hoogstraat: ‘Ik ben de hele dag bezig met creëren’”

Kunstenares Susan Ruiter heeft atelier in Hoogstraat: ‘Ik ben de hele dag bezig met creëren’

Ga naar “Handelshuis De Haring ging op de schop en werd De Huiskamer van Vlaardingen: dit kun je er nu kopen”

Handelshuis De Haring ging op de schop en werd De Huiskamer van Vlaardingen: dit kun je er nu kopen

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “2-pack eetrijpe avocado’s van € 2,49 voor € 1,89”

2-pack eetrijpe avocado’s van € 2,49 voor € 1,89

 • ALDI
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “CALINDA Aardbeien € 2,49”

CALINDA Aardbeien € 2,49

 • ALDI
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “SPRUITEN € 0,69”

SPRUITEN € 0,69

 • Jumbo
 • Geldig t/m 7 februari 2023
Ga naar “Alle Grolsch, Amstel of Heineken Silver** van € 17,95 voor € 13,48”

Alle Grolsch, Amstel of Heineken Silver** van € 17,95 voor € 13,48

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “JUMBO GOUDSE OF WAPENAER 30+ OF 35+ KAAS 1+1 gratis”

JUMBO GOUDSE OF WAPENAER 30+ OF 35+ KAAS 1+1 gratis

 • Jumbo
 • Geldig t/m 7 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Klantenservice Medewerker”

Klantenservice Medewerker

 • RGF Staffing the Netherlands B.V.
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Medewerker Magazijn en Expeditie”

Medewerker Magazijn en Expeditie

 • Tempo-Team
 • Fulltime