Cocon Cosmetics: ‘Mensen komen uit heel Nederland naar Vlaardingen voor permanente make-up’

De twee trotse eigenaren van Cocon Cosmetics (Foto: Cocon Cosmetics)

Wie denkt dat permanente make-up alleen iets van deze tijd is, heeft het mis. Els van Rijswijk zit zelfs al 23 jaar in het vak. Sinds een aantal jaar runt ze haar bedrijf Cocon Cosmetics samen met compagnon Sina Hashemi, in een prachtig nieuw pand aan de Korte Hoogstraat. Uit heel Nederland komen er mensen speciaal voor hen en hun team om permanente make-up aan te laten brengen. Er mag dan ook best gesteld worden dat Cocon een van de beste in de branche is. Tijd voor een interview!

“Ik had nooit gedacht dat ik dit werk zou gaan doen,” lacht Els van Rijswijk. “Voordat ik mijn eerste salon opende, werkte ik als accountmanager bij een bank, echt iets heel anders.” Daar kwam verandering in toen Els een dochter kreeg en een dag minder wilde werken. “Dat kon niet in mijn functie, dus ik moest wat anders verzinnen.”

Makeover-specialist

De Vlaardingse besloot voor zichzelf te beginnen. En wel als makeover-specialist – toen nog onder de naam ‘Cocon’. “Van jongs af aan was ik al bezig met uiterlijke verzorging en wilde ik mensen mooier maken. Ik was ook die vriendin die altijd gevraagd werd om de rest van de groep op te maken als we een feestje hadden. De stap van accountmanager naar makeover-specialist was dus logischer dan je misschien zou denken.”

Dit was wat ik wilde: op mijn manier de wereld een stukje mooier maken

En het was een stap waar Els nooit spijt van heeft gekregen. “Dit is wat ik wilde doen: op mijn eigen manier de wereld een stukje mooier maken.” Naast de make-overs bracht Els, na het volgen van een dagcursus, ook af en toe permanente make-up – afgekort PMU – aan. Dat was toen meer ‘voor erbij’. “Maar mensen waren tevreden en dat leidde tot mond-tot-mond reclame,” vertelt Els. Voor ik het wist deed ik steeds minder make-overs en was ik bijna alleen nog bezig met het zetten van permanente wenkbrauwen, lip- en eyeliners.”

Vertrouwen

“Dat krijg je als je goed bent in wat je doet,” vult Sina aan, die sinds enkele jaren mede-eigenaar is van Cocon Cosmetics. “Veel mensen vinden permanente make-up mooi, maar het is ook spannend om dit door zomaar iemand te laten aanbrengen. Els heeft zo veel mensen blij gemaakt met haar techniek en talent, dat mensen vertrouwen in haar hebben gekregen. Daardoor blijven klanten terugkomen, maar komen er ook steeds weer nieuwe klanten bij. Die snelle groei zegt alles over hoe goed je bent in wat je doet.”

Koffietijd

Het werd nog drukker toen Els in Koffietijd mocht verschijnen om haar talenten te laten zien. “Ik werd gevraagd of ik in de uitzending wilde komen om over wenkbrauwen te praten. De redactie zei: ‘Er komen drie vrouwen met verschrikkelijke wenkbrauwen en jij mag ze fixen.’ Nou, dat vond ik wel een leuke uitdaging,” lacht de Vlaardingse onderneemster. “Eén van die vrouwen bleek echter bijna geen wenkbrauwen te hebben. Haar raadde ik aan om voor permanente make-up te gaan. Dat vonden ze zo interessant dat ik nog een keer terug mocht komen bij Koffietijd om hierover te vertellen. En toen was het hek echt van de dam.”

Na de uitzending van Koffietijd werd het nóg drukker

Het werd drukker en drukker en de zaak werd groter en groter. De stiefdochter van Els kwam erbij als salonmanager om de zaak draaiende te houden en er werden steeds meer dames opgeleid om mee te werken in de zaak. “In mijn eentje kon ik het niet meer aan.”

Opvolger

Ook werd het voor Els tijd om langzaamaan een opvolger voor de zaak te gaan zoeken. “Ik word ook een dagje ouder en je kunt niet eeuwig blijven werken,” vertelt de 63-jarige Vlaardinger. “Maar een opvolger vinden is niet heel eenvoudig als je zo perfectionistisch bent als ik. Ik wilde iemand vinden die beter was dan ik en die vind je niet door simpelweg een advertentie te zetten.”

Daarom besloot Els om elders in het land opleidingen te gaan geven in haar PMU-techniek. Na een tijdje kwam Sina de opleiding volgen en ze viel Els meteen op. “Ik vond haar meteen geweldig, ze pakte het heel goed op en hielp ook andere leerlingen met tips als ik even bezig was. Het duurde niet lang voor ik haar vroeg of ze bij mij in de zaak ervaring op wilde doen.”

In Sina heb ik een opvolger gevonden die beter is dan ik

“Die kans greep ik meteen aan natuurlijk,” glimlacht Sina. “Dat had Els overigens niet gedacht, omdat ik helemaal uit Leeuwarden moest komen, waar ik toen woonde. In het begin kwam ik een of twee dagen in de week werken en dat werd steeds vaker. Uiteindelijk ben ik verhuisd naar Vlaardingen voor mijn droombaan. En nu ben ik zelfs mede-eigenaar.” Els: “En ook mijn droom is hiermee werkelijkheid geworden, want ik heb een opvolgster gevonden die echt beter is dan ik. Geweldig, toch?”

Toekomst

Samen besloten de dames zo’n drie jaar geleden om te verhuizen naar een groter pand, zodat er nog meer ruimte is voor groei. “Het team blijft groeien, maar er zijn ook nieuwe plannen,” vertelt Sina trots. “Vanaf volgend jaar zullen we de benedenverdieping gaan gebruiken om opleidingen te verzorgen. Die plannen waren er al eerder, maar moesten door Corona worden uitgesteld. Nu kunnen we het eindelijk gaan realiseren.”

Els gaat voorlopig nog wel even door met werken, maar als ze er klaar voor is om te gaan stoppen, weet ze dat Cocon Cosmetics in goede handen zal zijn. “Sina is niet alleen goed in het aanzetten van permanente make-up, ze heeft ook nog eens een geweldig zakelijk inzicht. Het zal me niets verbazen als er straks ineens nog vijf filialen worden geopend door haar.”

Ook leuk om te lezen:

Cocon Cosmetics

Korte Hoogstraat 29A, 3131 BJ Vlaardingen

Nu geopend

Meer informatie

Cocon Cosmetics

Korte Hoogstraat 29A, 3131 BJ Vlaardingen

Nu geopend

Meer informatie

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Home of Sweets: ‘Jongeren hebben een plek nodig om te chillen’”

Home of Sweets: ‘Jongeren hebben een plek nodig om te chillen’

Ga naar “Kruidvat Veerplein in een nieuw jasje: ‘De klanten vinden het fantastisch’”

Kruidvat Veerplein in een nieuw jasje: ‘De klanten vinden het fantastisch’

Ga naar “Marten van 19 GRAM: ‘De lekkerste koffie maak je van de juiste koffiebonen’”

Marten van 19 GRAM: ‘De lekkerste koffie maak je van de juiste koffiebonen’

In onze gids

Ga naar “Restaurant Jansen”

Restaurant Jansen

 • Hoogstraat 158
 • Restaurants en horeca
 • 12:00 - 22:00

Nu geopend

Ga naar “De Soete Suikerbol”

De Soete Suikerbol

 • Westlandseweg 254
 • Restaurants en horeca
 • 10:00 - 22:00

Nu geopend

Ga naar “Jofel aan de plas”

Jofel aan de plas

 • Surfpad 50
 • Restaurants en horeca
 • 11:00 - 23:00
Jofel aan de Plas

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “BH € 9,99”

BH € 9,99

 • Aldi
 • Geldig t/m 5 december 2021
Ga naar “Bestway Opblaasbare Slaapbank Multi Max Ii € 29,99”

Bestway Opblaasbare Slaapbank Multi Max Ii € 29,99

 • Big Bazar
 • Geldig t/m 5 december 2021
Ga naar “Soft-close toiletzitting € 14,99”

Soft-close toiletzitting € 14,99

 • Aldi
 • Geldig t/m 5 december 2021
Ga naar “Unox soep € 0,99”

Unox soep € 0,99

 • Aldi
 • Geldig t/m 5 december 2021
Ga naar “Luxe huispak € 22,99”

Luxe huispak € 22,99

 • Aldi
 • Geldig t/m 5 december 2021

Vacatures

Ga naar “Pedagogisch medewerker”

Pedagogisch medewerker

 • Kinderopvang ’t Kickertje
 • Parttime
Kinderopvang 't Kickertje beeld bij vacature

Topper

Ga naar “Administratief Medewerker Sales”

Administratief Medewerker Sales

 • Life Recruitment
 • Fulltime
Life Recruitment
Ga naar “Magazijnmedewerker”

Magazijnmedewerker

 • Life Recruitment
 • Fulltime
Life Recruitment
Ga naar “Assistent Planner (Fulltime) – DL Transport B.V.”

Assistent Planner (Fulltime) – DL Transport B.V.

 • DL Transport B.V.
 • Fulltime
Ga naar “Administratief Medewerker Sales”

Administratief Medewerker Sales

 • Life Recruitment
 • Fulltime
Life Recruitment