Schollekoppen op een markt van Haringkoppen: Vlaardingers zijn blij met Vishandel Simonis
Sinds november hebben we er een nieuwe viskraam bij op de woensdagmarkt in Vlaardingen: de Scheveningse vishandel Simonis. Maar is…
De tafels zijn gedekt bij het nieuwe Boran Thai aan de Hoogstraat; het restaurant is nu een kleine maand open. In deze sfeervolle zaak bestel je verrukkelijke authentieke Thaise gerechten én cocktails.
Als je wel eens in Thailand bent geweest, ken je vast de Street food-kraampjes. Ze zijn klein en simpel, en je geniet er van snacks en alcoholische drankjes. Steek dit alles in een trendy jasje, en je hebt Boran Thai.
We nemen plaats tussen de roze orchideeën, rode lampionnen en met bamboe versierde muren, samen met eigenaar Olé – ook bekend van het ernaast gelegen Prik Thai. “Prik Thai is nog altijd een bezorgrestaurant, maar de keuken is twee maanden terug geswitcht van Thaise naar wokgerechten.” Vlaardingen heeft dus even zonder Thais eten gezeten. “De bedoeling was om bij die switch direct de deuren van Boran Thai te openen, maar dat duurde langer vanwege de vergunningaanvraag.”
Wanneer we vragen naar wat Boran betekent beginnen Olé’s ogen te twinkelen. “Het staat voor authentiek of ouderwets, en dat is precies wat onze specialiteiten zijn. Deze gerechten heb ik nog nooit in Nederland gegeten, omdat je die niet veel ziet in Thaise restaurants. Langs de kraampjes in Thailand wel.” Uit de keuken verschijnen ook gangbare curry- en roerbakgerechten, maar de ouderwetse specialiteiten maken Boran Thai anders dan de rest. “Voor sommigen is het nog spannend omdat ze het niet gewend zijn, maar je moet het gewoon durven proberen.”
Lees verder onder de foto’s >
Op de menukaart staan gangenmenu’s waarmee je van alles kan proeven, zoals tom kha kip (kokossoep met kip), tom yum kip (groentesoep met kip), roerbak en curry. Maar ook specialiteiten zoals de Son in law’s eggs (eieren met tamarindesaus) of Squid game (gestoomde gevulde inktvis). Olé is het meest trots op zijn letterlijke vertaling van de Thaise gerechten naar het Engels: “Die namen zijn niet alleen grappig, maar zeggen wat over het gerecht. De Crying tiger heet zo vanwege de pittige saus. En de Drunken Noodles worden in Thailand gegeten bij de borrel, net als dat je hier bitterballen neemt bij een wijntje.”
Wat is tot nu toe het meest bestelde gerecht? Olé: “Onze gangenmenu’s zijn al populair! Dat komt waarschijnlijk omdat Nederlanders de standaard gerechten die je daarmee geserveerd krijgt, zoals curry’s, kennen. Je ziet mensen wel naar de specialiteiten kijken. Daar blijft het dan vaak bij en valt de keuze toch op oud en vertrouwd.”
Lees verder onder de foto’s >
Alle marinades voor Boran Thai, maar ook alle voorbereidingen voor Prik Thai, zijn het werk van Olé. “Ik ben hoofdchef en Som, met wie ik eerder Prik Thai begon, springt bij. In de toekomst wil ik een kok aannemen, maar nu ben ik nog volop aan het uitzoeken wat klanten lekker vinden. Elke klant is anders en je kunt het gerust aangeven als je een gerecht extra spicy wil of als je allergieën hebt. We hebben geen kant-en-klare saus liggen. Extra curry of chili erbij is dus altijd een optie. Bij Prik Thai staan nu andere mensen, maar ik maak nog steeds alles zelf. Zij hoeven alleen nog maar te wokken.”
Check de openingstijden en het adres hier:
In onze gids
Populaire rubrieken