Anita is coach en counsellor: ‘Te weinig mensen weten van ons bestaan af’

Foto: Layla Pansier

Bijna vijftien jaar geleden begon Anita Goudriaan met haar eigen praktijk als coach en counsellor, vanuit een passie om anderen te helpen hun leven weer op de rit te krijgen. In die jaren is er heel wat veranderd, maar haar passie is altijd gebleven. “Het mooiste van mijn werk is de resultaten: als ik zie dat mijn cliënten de verandering krijgen, waar ze naar op zoek waren.”

Anita Goudriaan is een echt ‘mensenmens’, dat merk je meteen als je met haar in gesprek bent. Het is dan ook niet vreemd dat zij haar leven heeft gewijd aan het helpen van mensen, met haar praktijk AVP Coaching.

“Ik ben iemand die positief in het leven staat, maar ik weet ook dat het anders kan,” vertelt ze. “Veel mensen worstelen met zichzelf en willen verandering zien. Mijn doel is om ze te helpen die verandering teweeg te brengen.”

Kompas

“Het mooie is, dat de inzichten om tot die verandering te komen vaak al in de mensen zelf zit,” gaat Anita verder. “Ik zie mezelf als een soort kompas: met de juiste tools en coaching technieken help ik ze om de weg er naartoe te vinden.”

Met de juiste tools help ik mensen om de inzichten te krijgen die ze nodig hebben om te veranderen

De problemen waar Anita’s cliënten mee komen zijn dan ook heel divers. “Soms komt men met iets heel concreets, zoals specifieke problemen in het dagelijks leven op het werk. Maar heel vaak is er niet slechts één probleem, maar zijn er dingen samengekomen, waardoor iemand denkt: ‘ik zou het anders willen’.”

Vastlopen door Corona

Een goed voorbeeld hiervan is de coronacrisis, laat Anita weten. “Door alle veranderingen die in de afgelopen jaren plaats hebben gevonden, zijn veel mensen vastgelopen in hun leven,” vertelt ze. “Een hoop mensen zijn gaan nadenken over wat zij nu echt willen in het leven en de zoektocht naar een antwoord op die vraag brengt voor velen nogal wat struggles met zich mee.”

Van kindercoach tot counsellor voor volwassenen

Ook bij AVP Coaching is er in de loop der jaren een hoop veranderd. Zo begon Anita als coach voor kinderen en richt zij zich sinds enkele jaren alleen nog op jongvolwassenen en volwassenen. “Het is beide prachtig werk, maar ik moet doen wat bij mij past,” vertelt Anita hierover. “Mijn leven is ook constant in ontwikkeling en ik merk dat daar ook mijn doelgroep mee veranderd.”

Serieus beroep

Daarnaast heeft de Vlaardingse geen eigen praktijkruimte meer. Deze heeft ze helaas moeten opgeven doordat het aantal cliënten in de afgelopen jaren helaas heeft afgenomen. “Niet alleen bij mij, maar ook bij mijn collega’s in heel Nederland,” vertelt Anita, die zelf denkt dat dit komt doordat coaches en counsellors als beroepsgroep niet serieus genoeg genomen worden.

Tekst gaat verder onder de foto.

Anita Goudriaan ontvangt haar cliënten aan de keukentafel. ‘Dat voelt vertrouwd.’ (Foto: Layla Pansier)

“In Engeland en Amerika is counselling volledig geïntegreerd in de psychosociale hulpverlening. Nederland is een van de weinige landen waarin het nog steeds niet onder de reguliere zorg valt,” legt Anita uit. “Dat betekent dat veel verzekeraars ons niet vergoeden en doen ze dat wel, dan is dat onder het kopje alternatieve zorg.”

Direct hulp

Een ander gevolg is dat een huisarts eerder zal doorverwijzen naar een psycholoog of organisatie die wel vergoed wordt door meer zorgverzekeraars, waardoor te weinig mensen van het bestaan van counsellors zoals Anita afweten. “Bovendien komt men dan op een wachtlijst van enkele maanden tot een half jaar, terwijl ze juist op dat moment hulp nodig hebben.”

Een psycholoog heeft een wachtlijst. Een counsellor kan direct hulp bieden, maar weinig mensen weten dat we bestaan

Anita gaat verder: “We zijn er voor om mensen te ondersteunen en begeleiden bij moeilijke situaties en klachten die hieruit voortkomen te verminderen. Op het moment dat dat nodig is. Dankzij een counsellor kan men weer balans vinden, zo goed mogelijk functioneren en weer plezier te krijgen in het leven. Dat is heel hard nodig.”

Op de kaart

Gelukkig komt hier wel steeds meer verandering in. De beroepsvereniging ABvC zet zich al jaren in om counselling meer op de kaart te zetten. “Daardoor zie je dat wij steeds vaker worden ingezet ter ondersteuning van reguliere trajecten in de gezondheidszorg,” laat Anita weten. “Dat is natuurlijk fantastisch. En de resultaten spreken voor zich – hopelijk gaat dit ervoor zorgen dat we steeds meer in de reguliere zorg worden geïntegreerd.”  

Aan de keukentafel

Al met al ziet Anita het nog steeds positief in. “ABvC doet ontzettend goed werk en ik probeer mijn steentje bij te dragen door mijn cliënten zo kundig mogelijk te helpen om tot de gewenste resultaten te komen,” vertelt ze. “Het belangrijkste is dat we ons mooie werk kunnen voortzetten en mensen kunnen blijven helpen.”

Het belangrijkste is dat we ons mooie werk kunnen voortzetten

Bij gebrek aan een eigen praktijkruimte, werkt Anita op locatie of in haar huis aan de keukentafel. “Dat laatste was in het begin wel even wennen, maar ik merk dat het juist ook veel voordelen met zich meebrengt,” laat ze weten. “Veel mensen voelen zich in een huiselijke sfeer erg op hun gemak, waardoor ze zich beter kunnen openstellen. Het voelt vertrouwd. En dat is heel prettig, zowel voor mij als voor mijn cliënten.”

Ook interessant voor jou:

AvP Coaching

Philips de Goedestraat 82, 3132 XS Vlaardingen

Meer informatie

AvP Coaching

Philips de Goedestraat 82, 3132 XS Vlaardingen

Meer informatie

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “De Vlaardingse Zeemeermin: ‘We willen het centrum weer gezellig maken’”

De Vlaardingse Zeemeermin: ‘We willen het centrum weer gezellig maken’

Ga naar “Heleen Mooy van Heleens Geschenken: ‘Mijn winkel is voor iedereen’”

Heleen Mooy van Heleens Geschenken: ‘Mijn winkel is voor iedereen’

Heleen Mooy van Heleens Geschenken
Ga naar “DJ Matóba: ‘Mijn muziekstijl is hier in Vlaardingen ontstaan’”

DJ Matóba: ‘Mijn muziekstijl is hier in Vlaardingen ontstaan’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Toms schoenen € 34,99”

Toms schoenen € 34,99

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “ALLE SAMYANG NOODLES IN ZAKJES € 2,00”

ALLE SAMYANG NOODLES IN ZAKJES € 2,00

 • Geldig t/m 28 augustus 2022
Ga naar “Bag it up! The folding travel bag € 19,99”

Bag it up! The folding travel bag € 19,99

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “Alle AH Sweet Eve frambozen van € 2,99 voor € 2,09”

Alle AH Sweet Eve frambozen van € 2,99 voor € 2,09

 • Geldig t/m 14 augustus 2022
Ga naar “Ariel Lenor Dreft handafwas en vaatwas Swiffer Always Oral-B Head & Shoulders Gillette van € 8,97 voor € 5,98”

Ariel Lenor Dreft handafwas en vaatwas Swiffer Always Oral-B Head & Shoulders Gillette van € 8,97 voor € 5,98

 • Geldig t/m 14 augustus 2022

Vacatures

Ga naar “Papa-mama Contract Helpende Plus”

Papa-mama Contract Helpende Plus

 • Zonnehuisgroep Vlaardingen – locatie Drieën-Huysen Zuid
 • Parttime
Ga naar “Medewerker Financiële Administratie”

Medewerker Financiële Administratie

 • Gemeente Vlaardingen
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Zomerterras 2022”

Zomerterras 2022

 • Van 5 aug t/m 21 aug
zomerterras 2021
Ga naar “Vlaardingen 750 jaar”

Vlaardingen 750 jaar

 • Van 1 jan t/m 31 dec
Ga naar “Sinterklaasintocht 2022”

Sinterklaasintocht 2022

 • Winkelcentrum De Loper
 • 12 november 2022
Sinterklaasintocht 2021 in Vlaardingen
Ga naar “Burendag in Vlaardingen”

Burendag in Vlaardingen

 • 24 september 2022
Ga naar “Open Monumentendag in Vlaardingen”

Open Monumentendag in Vlaardingen

 • Van 10 sep t/m 11 sep
Open Monumentendag 2020