Vlaardingen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Aleide heeft haar eigen brocante: ‘Mijn doel is om een paradijs te maken’

Door Rinske Lichtendahl 13 september 2019

Aleide is geboren en opgegroeid op boerderij Zorgvliet. Bijna 26 jaar geleden heeft ze hier dan ook haar brocante ‘Jan Huygen in de Ton’ opgericht. Inmiddels heeft ze klanten uit heel het land: van brocantes tot de Albert Heijn en van toneelverenigingen tot ‘gewone mensen’. Maar het wordt haar niet makkelijk gemaakt. Vorig jaar werd ze gedwongen het land rondom de boerderij te kopen en ook de aanleg van de Blankenburgtunnel gaat haar niet in de koude kleren zitten. Maar ze blijft vrolijk!

Als je door de enorme tuin met spullen loopt, kijk je je ogen uit. Overal staan meubels, spullen en snuisterijtjes. Het lijkt wel een museum. In het huis is het niet heel anders. Overal staan spullen die Aleide haar ‘projecten’ noemt. Op tafel staan zelfgebakken koekjes. “Met ingrediënten van de molen, want wij sponsoren elkaar.”

Jan Huygen in de Ton

Aleide vertelt hoe Jan Huygen in de Ton is onstaan: “Ik ben heel erg voor hergebruik en ik heb een grote liefde voor oud hout en oude spullen. In Vlaardingen werden vroeger tonnetjes geïmporteerd uit Rusland met darmen erin. Die tonnetjes kon ik kopen voor 1 gulden en knapte ik op, om ze vervolgens weer te verkopen. Jan Huygen in de Ton is dus echt begonnen met tonnetjes.”

De meest theatrale plek van Nederland

Inmiddels gaat het allang niet meer alleen om tonnen en levert ze spullen aan klanten uit heel het land. Dat levert veel leuke momenten op. “Laatst was hier een museumdirecteur en die zei dat dit de meest theatrale plek van Nederland is. Die erkenning maakt me trots. Het is echt mijn levenswerk geworden en het is fijn als mensen dat ook zien. Mijn doel is om binnen 30 jaar een paradijs te maken. Ik heb daar nu dus nog 4 jaar de tijd voor. Alles moet kloppen. Ik wil dat mensen hier op ontdekkingsreis kunnen, op zoek naar schatten. En ik denk dat dat al aardig lukt.”

Tegenslagen: het kopen van land en de Blankenburgtunnel

Toch gaat het niet allemaal vanzelf, zeker niet met de ontwikkelingen van de laatste jaren. Aleide vertelt dat ze dit huis vroeger heeft kunnen kopen omdat het erfpacht was. Maar vorig jaar ontving ze het bericht dat de grond te koop werd gezet: “Ik zat er helemaal niet op te wachten om het te kopen. Ik en mijn man zijn al over de 60, dus dan wil je afbouwen. Dat gaat helaas niet. We moeten nu van de vierde naar de vijfde versnelling schakelen. En dat maakt het extra lastig om mijn 30-jarenplan te laten slagen. Maar ik ben een strijder. Het gaat me lukken!”

‘Ik ben een strijder. Het gaat me lukken!’

Ook de aanleg van de Blankenburgtunnel heeft een grote impact op Aleide. “Boeren om ons heen worden uitgekocht. Er staat geen vee meer in het land. Dat is heel jammer, want ik vind dit gebied eigenlijk gewoon werelderfgoed. Mensen komen ook in ons paradijs voor hun ontspanning. Je loopt hier natuurlijk midden in de natuur. Maar ontspannen gaat nog maar moeilijk. Nu krijg je hier hoofdpijn van het harde gebonk van de werkzaamheden. Soms trillen de ramen zelfs.”

Altijd blijven lachen

Ondanks alle tegenslag gaat Aleide gewoon door. “Het is allemaal niet om te lachen, maar ik blijf wel lachen. Ze houden me zeker niet tegen. Maar ik vind het wel jammer dat mensen zich niet realiseren wat ze kapot maken. De mooie momenten nemen ze me niet af. Laatst was er zo’n mooi moment op de boerderij. Toen redde ik twee lammetjes waarvan de bevalling heel moeilijk ging. Dus ik was heel blij dat ze allebei levend ter wereld kwamen. En dat zijn de momenten waar je het voor doet.”

Lees ook:

Richelle - Oldnew Styling

Richelle verhuist met Oldnew Styling: ‘We hopen écht een aanvulling voor Vlaardingen te worden’

Je hebt misschien al door het kijkgat in de deur gekeken van Oldnew Styling. Wij brandden in ieder g...


Meer over Jan Huygen in de Ton ontdekken?

Jan Huygen in de Ton

woonwinkels

Gesloten10:00 - 17:00

Zuidbuurt 32, Vlaardingen

Bekijk meer:woonwinkels

adv.