Binnenkijken bij De Cultuurfabriek: ‘Onze vaste bezoekers zijn onze ambassadeurs’

De Cultuurfabriek
Cornelie en Tamara geven een kijkje in De Cultuurfabriek

Van knusse appartementen tot riante villa’s: Veenendaal kent heel wat bijzondere woningen. In de rubriek ‘Binnenkijken bij’ nemen we een kijkje achter de voordeur van Veenendalers. Deze week een culturele binnenkijker. Waar ooit de Hollandia wolfabriek stond staat nu een modern gebouw waar alles qua Veense cultuur samenkomt: De Cultuurfabriek. Teamleider Cornelie de Kuijper en marketing en communicatiemedewerker Tamara Roosink van de Bibliotheek geven een rondleiding.

De Bibliotheek, kunstuitleen, café, museum, VVV stadswinkel en de Historische Vereniging: het is een gezellige drukte in De Cultuurfabriek. Dat de Fabriek na een lastige tijd door Corona weer helemaal open mag is voor iedereen een opluchting.

De ontmoetingsplek

Cornelie: “Er gebeurt hier heel veel. We voelen ons echt de huiskamer van Veenendaal. Daarom is samenwerken belangrijk.” En dat gebeurt volop. Bij binnenkomst in het gebouw kom je meteen in de centrale hal. “De ontmoetingsplek. Vanuit daar gaat iedereen een eigen weg. Maar alles komt er samen”, zegt Tamara. Collega Cornelie vult aan: “Je kan hier een broodje en een drankje halen. Een tijdschriftje erbij pakken en je bent klaar. De omgeving is heel open, dus er is altijd ruimte voor een praatje. De openheid en de diversiteit aan mensen is belangrijk.”

Tekst gaat verder onder de foto’s

Verleden

In het moderne gebouw staan tal van herinneringen aan het verleden. Tamara: “Dit was een oude wolfabriek en dat zie je overal terug. We willen de nieuwe verhalen rondom het verleden vertellen. Er staan hier bijvoorbeeld veel schapen als knipoog naar de wolfabriek  en boven in de Bibliotheek zie je grote foto’s van de fabriek op de boekenkasten.”

Cornelie vertelt iets wat ook voor Tamara nieuw is: “Er komt binnenkort nog iets heel speciaals in de centrale hal. Waarmee we nog meer het verleden laten zien.”

Tekst gaat verder onder de foto’s

Blàài

De Cultuurfabriek is bezig met een restyling van de horeca. Cornelie: “De horeca is voor ons zo belangrijk. Daardoor ontstaat tussen de bezoekers veel verbinding.”

Het verleden komt in het nieuwe café helemaal terug. Met Stip verdwijnt en wordt Grand Café Blàài Geschreven en uitsproken in Veens dialect. “Een hint naar het textiel verleden en je wordt er blij van. De schorten die gedragen worden zijn gemaakt van gerecyclede spijkerbroeken en de toonbank krijgt een textielprint”, vertelt Cornelie.

Interactieve toren

Tegelijk wordt er gewerkt aan een ander bijzonder project waar Cornelie al op hintte. “Het verhaal van Veenendaal wordt vormgegeven in een interactieve toren”, legt ze uit. “Dit jaar gaat het vorm krijgen. Het is een 3D object met projectie op de wanden. Dat hebben we samen met De Historische Vereniging Oud Veenendaal en Museum Veenendaal bedacht. We zien het als kroon op onze samenwerking”, gaat ze verder.

Gerard Réve in de bibliotheek

De aandacht voor het verleden is ook in de Bibliotheek op de eerste etage te zien. Boven twee computers hangen foto’s van Gerard Réve die in Veenendaal woonde. Als je op de eerste trede van de roltrap staat prijkt boven je een gedicht van Kees Stip. En zoals Tamara vertelde komen schapen overal in terug. Ook in de gevel komt het verleden terug. Daarop staan allerlei woorden die met de oude fabriek te maken hebben.

“Als bibliotheek zijn we enorm gegroeid”, vertelt Cornelie. “We doen heel veel en hebben een brede doelgroep. We organiseren lezingen en workshops. Er is elke week Het Mamacafé speciaal voor (groot)ouders en verzorgers van jonge kinderen. We werken samen met verschillende organisaties voor Taalhuis waar mensen worden geholpen met het spreken van de Nederlandse taal. Maar er is ook plek om te schilderen of te pottenbakken en er zijn natuurlijk studeerplekken. In het Fablab zijn zelfs 3D-printers. Ook zijn er tal van ruimtes te huren. Zalen, maar ook plekken in de bibliotheek zelf.”

Tekst gaat verder onder de foto’s

Voor alle Veenendalers

Het is tekenend voor alle organisaties in het gebouw. De Cultuurfabriek is er voor alle Veenendalers. Op de begane grond verkoopt de stadswinkel allerlei Veense producten van lokale bedrijven. Ernaast is de Kunstuitleen waar je werken van bekende en onbekende kunstenaars kunt lenen. Helemaal achterin zit Museum Veenendaal en de Historische Vereniging. “De vereniging heeft een enorm archief met heel veel bijzonders”, begint Cornelie. “Tijdens de Dag van de Geschiedenis werken we ook veel samen. Iedereen vanuit zijn eigen collectie”, gaat ze verder.

Tekst gaat verder onder de foto’s

Even achter de vleugel

Volgens Cornelie en Tamara is dat ook het mooiste aan De Cultuurfabriek: dat door die samenwerking iedereen welkom is. Er staat veel nieuws op de planning waar erg naar wordt uitgekeken. “Hier is altijd wat te beleven en altijd wat te doen. Even achter de vleugel zitten, kunst kijken of een boek lezen. Dat willen we in de toekomst in de regio nog meer uitdragen”, zegt Tamara.

Mogen we bij jou binnenkijken?

Lijkt het jou ook leuk om aan ons jouw huis, caravan of andere bijzondere plek te laten zien? Stuur bij interesse even een mailtje naar [email protected] en wie weet schrijven wij binnenkort een artikel over jou.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Binnenkijken bij

Ga naar “Binnenkijken bij Evelyn: ‘Ik hou van out of the box denken’”

Binnenkijken bij Evelyn: ‘Ik hou van out of the box denken’

Ga naar “Binnenkijken bij Bellona: ‘Ik ben mijn man dankbaar dat hij mij hiervoor de ruimte geeft’”

Binnenkijken bij Bellona: ‘Ik ben mijn man dankbaar dat hij mij hiervoor de ruimte geeft’

Ga naar “Binnenkijken bij Evert Mager (75): ‘De poes boven de bank komt uit Mexico’”

Binnenkijken bij Evert Mager (75): ‘De poes boven de bank komt uit Mexico’

In onze gids

Ga naar “Restaurant & Lounge bar 3 Zussen”

Restaurant & Lounge bar 3 Zussen

 • Kerkewijk zuid 115
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
3 Zussen Veenendaal

Nu gesloten

Ga naar “Restaurant Vendel”

Restaurant Vendel

 • Vendelseweg 69
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Restaurant Vendel

Nu gesloten

Ga naar “Zeldzaam Café Brasserie”

Zeldzaam Café Brasserie

 • J.G. Sandbrinkstraat 1
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Zeldzaam Veenendaal

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “PHILIPS stofzuiger XB2122/09 van € 109,99 voor € 79,99”

PHILIPS stofzuiger XB2122/09 van € 109,99 voor € 79,99

 • Blokker
 • Geldig t/m 24 oktober 2021
Ga naar “Philips Tefal geselecteerde strijkijzers, stoomgeneratoren en kledingstomers tot 30% korting”

Philips Tefal geselecteerde strijkijzers, stoomgeneratoren en kledingstomers tot 30% korting

 • Blokker
 • Geldig t/m 24 oktober 2021
Ga naar “Alle Douwe Egberts, Senseo en L’Or van € 11,98 voor € 8,98”

Alle Douwe Egberts, Senseo en L’Or van € 11,98 voor € 8,98

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 24 oktober 2021
Ga naar “Snoeptomaatjes van € 4,98 voor € 2,49”

Snoeptomaatjes van € 4,98 voor € 2,49

 • Aldi
 • Geldig t/m 24 oktober 2021
Ga naar “Jute vloerkleed € 17,99”

Jute vloerkleed € 17,99

 • Aldi
 • Geldig t/m 24 oktober 2021

Vacatures

Ga naar “Adviseur”

Adviseur

 • Gemeente Veenendaal
 • Fulltime/Parttime
Gemeentehuis Veenendaal
Ga naar “Klantenservicemedewerker”

Klantenservicemedewerker

 • 123inkt.nl
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Gastvrouw”

Gastvrouw

 • Swiss Sense
 • Parttime
Ga naar “Coördinator Backoffice”

Coördinator Backoffice

 • Métier B.V.
 • Fulltime
Ga naar “Test en Repair Medewerker”

Test en Repair Medewerker

 • Active HR
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Mega Sint Show”

Mega Sint Show

 • 24 november 2021