Rianne is turntrainster: ‘Ik wil jonge sportliefhebbers blijven motiveren om het beste uit zichzelf te halen’

Rianne (midden) is turntrainster bij turnvereniging DEOS Veenendaal (Foto: Rianne Hamelink)

Rianne Hamelink (21) is geboren in Veenendaal en woont er al haar hele leven. De liefde voor sporten? Ook die is al van jongs af aan onderdeel van haar leven: survival, turnen en uiteindelijk een opleiding aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO) in Nijmegen… Het is niet gek dat haar leven vandaag de dag nog altijd in het teken staat van sport. Sinds anderhalf jaar mag ze zichzelf ook turntrainster noemen bij turnvereniging DEOS Veenendaal en geeft ze haar liefde voor bewegen door aan jonge sportliefhebbers.

Sport is altijd al een belangrijk element geweest in het leven van de Veenendaalse. “Ik deed al jong aan survival en ik heb ook altijd geturnd”, vertelt Rianne. Waar deze liefde voor bewegen vandaan komt? “Mijn moeder is ook een sportfanaat, dus je kan wel zeggen dat de liefde voor sport er met de paplepel is ingegoten”, lacht ze. “Ik heb altijd meegekregen dat sport belangrijk en leuk is. Ik werd door mijn moeder aangemoedigd om verschillende sporten te proberen en ze reed met mij echt overal naartoe”, vertelt de sportieveling.

Liefde voor sport

De liefde voor sport probeert Rianne nu als turntrainster over te brengen aan kinderen. “Ik turn zelf nog altijd, waarbij het handig is dat ik zelf ook zie hoe het in de praktijk gaat. Zo weet ik tijdens het lesgeven hoe kinderen iets ervaren”, legt ze uit. Anderhalf jaar geleden ging Rianne aan de slag bij turnvereniging DEOS in Veenendaal. “De club draait om plezier en gezelligheid en niet zozeer om presteren. Dat past helemaal bij mij”, glundert de Veenendaalse. Dit is meteen wat ze mee wil geven aan de meiden die ze traint: “Sporten moet vooral leuk zijn en niet gaan om druk op jezelf leggen. Tegelijkertijd wil ik ze wel blijven motiveren om het beste uit zichzelf te halen en steeds een niveau hoger te komen”, glimlacht Rianne.

Een ontsnappingsmoment

Dat sluit aan bij wat sport voor haar betekent. “Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar voor mij is sport een ontsnappingmoment.” Rianne licht toe: “Het is een moment om mijn hoofd leeg te maken, niet te denken aan werk en echt even te doen wat ik zelf wil.” Ze vindt dan ook dat ze van haar hobby haar werk heeft gemaakt. “Ik ben nu op vijf verschillende basisscholen aan de slag als gymdocent”, vertelt ze. Daarnaast geeft ze op donderdag en zaterdag turntraining aan vier verschillende groepen. “In al het soort werk dat ik doe, komt sport terug”, lacht Rianne. Het leukste aan turntrainster zijn? “Ik denk het moment dat een meisje denkt dat ze iets niet kan, maar nadat we ervoor trainen en het na een tijdje toch lukt, dat het kind dan niet kan stoppen met glimlachen”, vertelt de Veenendaalse trots.

Van warming-up tot persoonlijke doelen

Hoe een dag in het leven van een turntrainster eruitziet? “Het begint thuis met de les voorbereiden, dus wat ga ik doen, wat wil ik bereiken en zijn er binnenkort wedstrijden”, somt Rianne op. “Vaak maak ik dan een lesopzet en een plattegrond, waarmee de meiden de attributen kunnen neerzetten zoals ik ze nodig heb voor de les”, legt ze verder uit. Rianne: “Daarna beginnen we natuurlijk altijd met een warming-up, gaan we aan de slag met persoonlijke doelen en tussendoor kijken we samen naar wat er goed ging en wat beter kan.” Tot slot probeert Rianne de les altijd af te sluiten met bespreken wat goed ging. “Vaak bespreken we ook wat de doelen zijn voor de volgende lessen”, aldus de turntrainster.

Verschillende groepen

Rianne geeft les aan verschillende groepen die ze zelf heeft opgestart. “Bij DEOS hadden ze eerst alleen recreatie- en selectiegroepen”, vertelt de Veenendaalse. “Dat betekent bij recreatie voor de lol een uurtje turnen en de selectiegroepen doen echt wedstrijden”, legt ze uit. Toch miste de Veenendaalse turngroepen die daartussen passen, waardoor ze met het initiatief kwam om nieuwe groepen te beginnen: een talent- en een challenge groep. “Op deze manier krijgen jonge turnsters extra uitdaging en wordt het makkelijker om uiteindelijk door te stromen naar de selectie. Met meer turnuren brengen we het niveau van jong talent omhoog en kunnen ze uiteindelijk makkelijker meekomen.” Ze geeft als voorbeeld: “We zijn pas een keer naar een grote turnhal geweest, zodat de meiden zien hoe dat gaat en wat ze later gaan doen. Zo leiden we jonge jeugd verantwoordelijk op.”

Tekst gaat verder onder de foto

Rianne aan het werk als turntrainster (Foto: Rianne Hamelink)

Gezelligheid als prioriteit

De Veenendaalse omschrijft zichzelf als iemand die een gezellige turntraining geeft. “Er mag altijd een gezellig muziekje op en natuurlijk mag er gelachen worden, maar er moet ook gewerkt worden”, vertelt Rianne over de mix van hard werken en plezier maken. Ze vindt ook dat de band tussen haar en de meiden die ze lesgeeft, gelijkwaardig is. “Ik denk doordat ik zelf ervaring heb als turnster, ik zelf een turntrainster wil zijn die niet boven mijn leerlingen staat”, vertelt ze. “Tijdens de trainingen probeer ik erop te letten dat het initiatief vanuit de meiden komt en dat ik niet bepaal dat ze ergens klaar voor moeten zijn of iets nieuws gaan proberen.”

Blijf jezelf uitdagen

Sporten kan volgens Rianne een heleboel betekenen. “Als ik naar mijn meiden kijk, vinden ze het vooral fijn om onderdeel van een groep te zijn”, vertelt de turntrainster. Maar ook het turnen zelf is volgens haar een bijzondere sport: “Bij turnen leer je tijdens iedere training iets nieuws. Het is een sport waar mensen makkelijk plezier uithalen, juist doordat je jezelf iedere keer opnieuw uitdaagt om ergens aan te werken”, vertelt Rianne. Dat is meteen ook een sporttip die ze mee wil geven aan Veenendalers: “Zoek vooral een sport waar je zelf voldoening uithaalt en waarin je steeds nieuwe doelen voor jezelf kunt stellen.” Hetzelfde adviseert ze ‘haar meiden’, zoals ze haar leerlingen liefkozend noemt: “Blijf steeds kleine doelen voor jezelf stellen die haalbaar zijn. Als je iedere training een klein doel hebt, dan blijf je het beste uit jezelf halen.”

Turnen als team

Als Rianne haar droombaan moet omschrijven, hoeft ze niet lang na te denken. “Als ik echt mag dromen, dan zou ik graag mijn werkweek vullen met fulltime turntraining geven”, vertelt ze over haar passie. “Het liefst op heel hoog niveau en dan bedoel ik met een groot team van fysiotherapeuten en voedingsspecialisten eromheen”, voegt ze toe. Haar doelgroep blijft wel jonge meiden, “want dat is en blijft het leukste”, glimlacht Rianne. Zelf wil ze volgend jaar graag op landelijk niveau gaan turnen en met het oog op haar turntrainingen, hoopt ze dat haar groepen elkaar volgend jaar nog meer gaan zien als een team. “Een team waarin we elkaar aanmoedigen en samen plezier maken tijdens wedstrijden”, licht ze toe. “Daarbij wil ik jonge sportliefhebbers blijven motiveren om het beste uit zichzelf te halen, want dat vind ik een gaaf doel”, besluit ze enthousiast.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Veenendaler van de Week

Ga naar “Marianne is massagetherapeut: ‘Iedereen, van jong tot oud, kan bij mij terecht’”

Marianne is massagetherapeut: ‘Iedereen, van jong tot oud, kan bij mij terecht’

Ga naar “Trudi en Rosita haken babyspulletjes: ‘Een simpel bolletje wol kan iets heel leuks worden’”

Trudi en Rosita haken babyspulletjes: ‘Een simpel bolletje wol kan iets heel leuks worden’

Ga naar “Denise maakt mooie taarten en lekkere cupcakes: ‘Tijdens het bakken ben ik helemaal in mijn element’”

Denise maakt mooie taarten en lekkere cupcakes: ‘Tijdens het bakken ben ik helemaal in mijn element’

In onze gids

Ga naar “Restaurant & Lounge bar 3 Zussen”

Restaurant & Lounge bar 3 Zussen

 • Kerkewijk zuid 115
 • Restaurants en horeca
 • 10:00 - 23:00
3 Zussen Veenendaal

Nu geopend

Ga naar “Zeldzaam Café Brasserie”

Zeldzaam Café Brasserie

 • J.G. Sandbrinkstraat 1
 • Restaurants en horeca
 • 11:00 - 01:00
Zeldzaam Veenendaal

Nu geopend

Ga naar “Restaurant Vendel”

Restaurant Vendel

 • Vendelseweg 69
 • Restaurants en horeca
 • 11:30 - 23:00
Restaurant Vendel

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “Huidkliniek de Vallei is geopend en heeft leuke openingsacties!”

Huidkliniek de Vallei is geopend en heeft leuke openingsacties!

 • Huidkliniek de Vallei
 • Geldig t/m 31 januari 2022

Topper

Ga naar “Oral-B elektrische tandenborstels PRO en duopak van € 69,99 voor € 34,99”

Oral-B elektrische tandenborstels PRO en duopak van € 69,99 voor € 34,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 30 januari 2022
Ga naar “AH Ongebrande noten met Nutri-Score A en B 2e halve prijs, vanaf € 2,23”

AH Ongebrande noten met Nutri-Score A en B 2e halve prijs, vanaf € 2,23

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 30 januari 2022
Ga naar “Alle Douwe Egberts en Pickwick 1-kopsthee* 2e halve prijs, vanaf € 1,87”

Alle Douwe Egberts en Pickwick 1-kopsthee* 2e halve prijs, vanaf € 1,87

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 30 januari 2022
Ga naar “Robijn wasmiddel* 4 stuks € 8,99”

Robijn wasmiddel* 4 stuks € 8,99

 • Big Bazar
 • Geldig t/m 30 januari 2022

Vacatures

Ga naar “Allround techneut gezocht”

Allround techneut gezocht

 • InnovaN trailers
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Presentator”

Presentator

 • Stichting Groot Nieuws Radio
 • Fulltime
Ga naar “Communicatiemedewerker”

Communicatiemedewerker

 • Weijman Vastgoedonderhoud BV
 • Parttime
Ga naar “Chauffeur”

Chauffeur

 • Fource Logistics
 • Fulltime