Kelvin won met zijn familie De Grote Kleine Treinencompetitie: ‘Het was een once in a lifetime experience’

Kelvin (derde van rechts) won samen met zijn familie De Grote Kleine Treinencompetitie (Foto: Kelvin Terlage)

Kelvin Terlage (26) is het ondertussen gewend om geïnterviewd te worden. Afgelopen november won hij namelijk De Grote Kleine Treinencompetitie van Omroep MAX en sindsdien wordt hij zelfs herkend op straat. De modelbaanbouwer, die al zijn hele leven in Veenendaal woont, vertelt maar al te graag over zijn deelname aan het televisieprogramma, de ontmoeting met presentator André van Duin en hoe hij samen met zijn familie uiteindelijk de Gouden Locomotief won, die nu trots boven zijn bed prijkt.

Kelvin is de eigenaar van een zeeaquariumwinkel in Veenendaal, maar naast vissen zijn modeltreinen zijn tweede grote liefde. Waar die liefde vandaan komt? “Papa had een treinenbaan op zolder en daar zijn we mee opgegroeid”, vertelt Kelvin. “Sinds twee jaar ben ik ook begonnen met bouwen aan een treinbaan”, legt de Veenendaler uit. “Op zolder staat een treinbaan van vier bij twee meter en veel modeltreinen zijn over de jaren heen verzameld of hebben we van papa’s oom gekregen. Iedere trein heeft wel wat.” Kelvin lacht: “Je kunt wel zeggen dat we een behoorlijke treinenverzameling hebben.”

Liefde voor treinen

De liefde voor treinen komt niet zomaar uit de lucht vallen. “Mijn zwager is hoofdconducteur en papa is treindienstleider bij ProRail”, vertelt Kelvin. De volgende stap was volgens hem dan ook logisch. “Ik zag op televisie de reclame van De Grote Kleine Treinencompetitie voorbijkomen”, vertelt Kelvin. “Toen zei ik tegen mijn vader: kijk, dat is echt wat voor ons.” Hij lacht: “Mijn vader zei: als je het maar uit je hoofd laat. Om hem een beetje te treiteren heb ik ons gewoon opgegeven.” Kelvin stuurde slechts twee zinnen in om zich voor het programma in te schrijven. “Ik heb letterlijk gestuurd: ik geef mij op om mijn vader te irriteren”, lacht de modelbaanbouwer. Uiteindelijk was zijn vader toch enthousiast dat ze geselecteerd waren. Bovendien was het team van de familie Terlage een unieke toevoeging aan het programma. “Ik ben vrij jong voor de hobby, dus dat was natuurlijk interessant en ons team bestond vooral uit familieleden”, vertelt Kelvin trots.

Elkaar aanvullen

Het team van de familie Terlage, team oranje, bestond namelijk uit vijf mensen die allemaal iets met treinen en modelbouw hebben. “Toevallig is mijn zwager ook treinenfan en samen met mijn vader en zusje zaten we toen al op een team van vier”, vertelt Kelvin. “Mijn vader heeft een collega gevraagd die ook treinenfanaat is en toen zaten we op vijf”, lacht hij. In het team had ieder familielid een eigen taak. “Dat groeide naarmate de afleveringen kwamen.” Kelvin licht toe: “Mijn zus Kirsten en ik waren vooral van de detaillering, aankleding en finishing touches. De collega van mijn vader, Rutger, was er vooral om het baanplan helemaal tot zijn recht te laten komen, mijn zwager Ernst was vooral verantwoordelijk voor de aansluiting van de draadjes en papa is heel erg van ruwbouw. Zo vulden we elkaar mooi aan.”

De Grote Kleine Treinencompetitie

Het programma, dat werd uitgezonden op Omroep MAX, startte met zes teams, waarbij er iedere aflevering een team afviel. “Je hebt drie dagen om een baan te bouwen en aan de jury te tonen”, legt Kelvin uit. Bovendien had iedere aflevering een ander thema. “Zo waren de thema’s Film, Historische gebeurtenissen, Moeder Aarde, Hollands Glorie, Sky is the limit en Toekomst”, somt Kelvin op. Ook werd iedere aflevering moeilijker gemaakt met de zogeheten ‘dwarsligger’. “Dan kreeg je twee random objecten die je in de baan moest verwerken, zoals een garde of pingpongballetjes”, lacht Kelvin.

Een steentje bijdragen

De familie behaalde uiteindelijk de finale en Kelvin heeft veel van het programma geleerd. Hij grapt: “Ik houd het wel bij de standaard producten uit de winkel en ik ga niet random dingen uit de keuken jatten.” Toch is hij nu nog beter geworden in het bouwen van een baan. “Ik weet nu dat je bepaalde dingen beter stapsgewijs kunt doen, bijvoorbeeld bij het maken van bergen. Wanneer je het eerst bruin verft, laat drogen en dan verschillende grassoorten in verschillende hoogtes toevoegt, lijkt het heel echt”, noemt de Veenendaler als voorbeeld. De familie bouwde per aflevering een nieuwe baan. De ideeën kwamen tot stand aan de eettafel en waren vrij snel bedacht. “Daarna keek iedereen welk element van zichzelf ze erin wilden verwerken”, vertelt Kelvin. Hij legt uit: “Bij onze Harry Potter-baan wilde ik heel graag het kasteel, Rutger wilde graag de bootjes, Kirsten heeft het Zwerkbalstadion gebouwd en mijn zwager deed de elektronica. Op die manier droeg iedereen wat bij”, glundert Kelvin.

Tekst gaat verder onder de foto

Kelvin (rechts) met de Gouden Locomotief die team oranje in de finale won (Foto: Kelvin Terlage)

Door het dolle heen

Het spannendste aan meedoen aan het televisieprogramma? “De uitslagen”, noemt Kelvin resoluut. “Maar ik ben zeker blij dat ik heb meegedaan met de hele familie. Het ligt voor eeuwig vast en dan is het mooi meegenomen dat we gewonnen hebben”, lacht de Veenendaler. De tactiek van de familie Terlage was om geen laatste te worden en dat is ze gelukt! De finale is de aflevering die Kelvin het meest is bijgebleven. Hij lacht: “Als je de aflevering terugkijkt zie je dat ik helemaal niet doorheb dat we hebben gewonnen. Pas een dag later kwam het besef en toen was ik natuurlijk door het dolle heen.”

Van Tilburgse kermis tot Toekomstbaan

Als Kelvin moet kiezen dan is de modelbaan van de Tilburgse kermis, die inmiddels ook op het station in Tilburg te bewonderen is, zijn favoriet. “De kermisbranche, het uitgaansleven, feesten… Het is eigenlijk een beetje een anti-coronabaan”, vertelt Kelvin. “Bovendien zit er heel veel zelfbouw in en iedereen heeft daar de meeste tijd in gestopt. Na de aflevering wilde de NS de baan graag hebben en daar zijn we natuurlijk trots op”. Ook op Utrecht Centraal is een modelbaan van de familie Terlage te vinden, maar de finalebaan met het thema Toekomst heeft voor Kelvin ook een bijzondere betekenis. “Over die baan hebben we lang nagedacht en we hadden helemaal niet gedacht dat we tot de finale zouden komen. Uiteindelijk hebben we gekozen voor een drieluik.” Hij legt uit: “Rechts zie je een vervuild eiland, in het midden waar we nu zijn en links is een wereld waarin we bewust leven.” Hij hoopt dat mensen iets aan de boodschap van de baan zullen hebben. “Als iemand een bewuste keuze maakt, dan hoop ik dat hij of zij aan onze baan denkt.”

Bekende Nederlander

Het allerleukste aan meedoen aan De Grote Kleine Treinencompetitie, vindt Kelvin toch wel dat hij dit samen met zijn familie heeft gedaan. “Met z’n allen hebben we echt iets neergezet wat ons de rest van onze levens zal bijblijven”, vertelt hij trots. “Bovendien heeft het ons nog meer naar elkaar gebracht en zijn we nog hechter geworden door deze ervaring.” Als hij het nog een keer zou moeten doen, dan zou hij zich zo opnieuw inschrijven. “Ik zou niks veranderen”, glundert hij.

Ook is hij blij dat hij presentator André van Duin heeft ontmoet. “André is een geweldige man, die overal heel erg de tijd voor neemt. We hebben achter de schermen veel gepraat over bepaalde keuzes, treintjes en soms ook heel privé. Hij was heel geïnteresseerd”, vertelt Kelvin blij. Nu hij het programma met zijn familie heeft gewonnen, is Kelvin zelf ook bijna een bekende Nederlander. “Ik word behoorlijk veel herkend op straat, vooral in Veenendaal, maar ook op andere plekken.” Zijn grootste fan? “Dat is toch wel oma. Zij was erg enthousiast dat haar kinderen en kleinkinderen op televisie kwamen en dat liet ze werkelijk iedereen weten”, lacht haar kleinzoon.

De Gouden Locomotief

De felbegeerde Gouden Locomotief heeft ondertussen een plekje gekregen boven zijn bed en als het aan Kelvin ligt krijgt hij voorlopig nog lang geen genoeg van treinen. “Iedere avond wandel ik naar boven. Een paar minuten later is papa er dan ook en bouwen we ieder aan onze eigen baan”, vertelt hij over hun gedeelde hobby. “Ik vind het heel fijn om dat met mijn vader te kunnen delen en als we ergens niet uitkomen, dan roepen we elkaar gewoon even”, glimlacht Kelvin. Verder merkt de treinenliefhebber dat vooral kinderen heel erg fan zijn van de creaties en dat is precies waar Kelvin in de toekomst op wil gaan focussen. “Ik wil graag ouders en kinderen helpen met het verwezenlijken van een wereld door samen banen te bouwen.” Een droom die voortkomt uit zijn deelname aan De Grote Kleine Treinencompetitie: “Het was een once in a lifetime experience”, eindigt hij vol trots.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Veenendaler van de Week

Ga naar “Trudi en Rosita haken babyspulletjes: ‘Een simpel bolletje wol kan iets heel leuks worden’”

Trudi en Rosita haken babyspulletjes: ‘Een simpel bolletje wol kan iets heel leuks worden’

Ga naar “Denise maakt mooie taarten en lekkere cupcakes: ‘Tijdens het bakken ben ik helemaal in mijn element’”

Denise maakt mooie taarten en lekkere cupcakes: ‘Tijdens het bakken ben ik helemaal in mijn element’

Ga naar “Claudia leidt vrouwen op tot kledingcoach: ‘Er komt van alles voorbij’”

Claudia leidt vrouwen op tot kledingcoach: ‘Er komt van alles voorbij’

In onze gids

Ga naar “Restaurant & Lounge bar 3 Zussen”

Restaurant & Lounge bar 3 Zussen

 • Kerkewijk zuid 115
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
3 Zussen Veenendaal

Nu gesloten

Ga naar “Zeldzaam Café Brasserie”

Zeldzaam Café Brasserie

 • J.G. Sandbrinkstraat 1
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Zeldzaam Veenendaal

Nu gesloten

Ga naar “Restaurant Vendel”

Restaurant Vendel

 • Vendelseweg 69
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Restaurant Vendel

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Huidkliniek de Vallei is geopend en heeft leuke openingsacties!”

Huidkliniek de Vallei is geopend en heeft leuke openingsacties!

 • Huidkliniek de Vallei
 • Geldig t/m 31 januari 2022

Topper

Ga naar “Oral-B elektrische tandenborstels PRO en duopak van € 69,99 voor € 34,99”

Oral-B elektrische tandenborstels PRO en duopak van € 69,99 voor € 34,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 30 januari 2022
Ga naar “Robijn wasmiddel* 4 stuks € 8,99”

Robijn wasmiddel* 4 stuks € 8,99

 • Big Bazar
 • Geldig t/m 30 januari 2022
Ga naar “AH Ongebrande noten met Nutri-Score A en B 2e halve prijs, vanaf € 2,23”

AH Ongebrande noten met Nutri-Score A en B 2e halve prijs, vanaf € 2,23

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 30 januari 2022
Ga naar “AH Italiaanse roerbakgroente 400 gram van € 4,18 voor € 3”

AH Italiaanse roerbakgroente 400 gram van € 4,18 voor € 3

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 30 januari 2022

Vacatures

Ga naar “Allround techneut gezocht”

Allround techneut gezocht

 • InnovaN trailers
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Communicatiemedewerker”

Communicatiemedewerker

 • Weijman Vastgoedonderhoud BV
 • Parttime