Arjanne zet zich in voor senioren met dementie: ‘De muziek biedt rust en troost’

Arjanne zet zich in voor senioren met dementie door middel van rustgevende muziek (Foto: Niels Scheurwater)

Arjanne Holsappel (31) is geboren en getogen in Veenendaal. Een aantal keer per week bezoekt ze als vrijwilligster het verpleeghuis waar ze tijd doorbrengt met senioren met dementie. Zo ontstond het idee om voor hen rustgevende (volks)liedjes te maken. Arjanne vertelt over haar liefde voor muziek en hoe ze deze passie op een bijzondere manier combineert.

Arjanne vindt het ontzettend leuk om creatief bezig te zijn: “De schilderijen aan de muur en de schaaltjes op tafel heb ik zelf gemaakt”, vertelt ze al wijzend. Daarnaast is de Veenendaalse erg muzikaal. “Ik speel een beetje piano en heb ervaren dat muziek levensvreugde en een bepaalde rust geeft”, vertelt ze daarover. “Muziek is rustgevend voor je geest en ik vind rustgevende klanken heel erg mooi”, legt Arjanne uit. Daarnaast vindt ze het leuk om melodieën en teksten te bedenken. “Zo ontstaat er een lied.”

Een rustgevend element

Hoe ze haar liefde voor muziek combineert met haar vrijwilligerswerk? “Een aantal keer per week bezoek ik senioren met dementie”, vertelt Arjanne. “Dan ga ik rustig bij ze zitten en koffie drinken”, legt ze uit. Toen Arjanne op een dag muziek aanzette op de werkvloer, zag ze hoe muziek een rustgevend element kan zijn en herkenning van vroeger teweeg kan brengen. Zo ontstond het idee om muziek voor senioren in elkaar te zetten. “Het zijn diverse liederen, zoals bekende volksliedjes, maar ook kinderliedjes en liedjes vanuit de kerk”, somt de Veenendaalse op. Ze werkt samen met muzikanten van over de hele wereld en hoopt binnenkort nog veel meer liedjes aan de kunnen bieden.

In een nieuw jasje

“Het zijn liedjes die herkenbaar zijn, omdat senioren ze bijvoorbeeld vroeger op school hebben geleerd”, vertelt Arjanne. Ze legt uit: “Muziek gaat niet weg bij mensen met dementie. De herkenning blijft leven.” Daarbij omschrijft Arjanne haar muziek als ‘bestaande muziek in een nieuw jasje’. “Het is muziek van vroeger, maar dan met rustgevende klanken en beelden”, legt ze uit. De liedjes zijn op te zoeken via YouTube en worden ook via andere kanalen verspreid. “Het is uit de klauwen gelopen en groter geworden dan ik van tevoren had gedacht”, vertelt Arjanne daar glimlachend over. De liedjes zijn ook geschikt voor anderen die behoefte hebben aan rust: “Het is ook heerlijk als studiemuziek of als je aan het lezen bent”, noemt ze als voorbeeld.

Een stukje herkenning

Waarom haar muziek volgens Arjanne zo belangrijk is? “De muziek wordt bijvoorbeeld aangezet wanneer er heel veel onrust is op de afdeling of als er veel bezoek is”, legt Arjanne uit. “Door rustgevende muziek komen senioren tot rust en ontprikkelen ze”, vertelt ze. Daarnaast biedt de muziek een stukje herkenning. “De klanken bieden rust en de herkenning kan zorgen voor een stukje troost”, vertelt de Veenendaalse over deze combinatie. “Bij sommigen komen dan tranen in de ogen wanneer ze de tekst herkennen of ze worden juist heel blij en gaan mee neuriën of zingen”, glimlacht Arjanne.

Inzetten voor anderen

Die reacties doen veel met Arjanne: “Het geeft mij het gevoel dat ik nuttig ben voor mensen. Het is een vrijwillig project en het doet mij heel veel dat mijn inzet anderen plezier brengt”, glundert ze. “Ik zie dat veel senioren eenzaam zijn, weinig bezoek krijgen of moeite hebben met hun ziekte. Als je dan iets moois kan toevoegen aan hun leven, betekent dat heel veel voor mij”, vindt Arjanne. Daarnaast hoopt ze dat we allemaal een beetje tot onszelf kunnen komen. “Het is voor iedereen belangrijk om tot rust te komen en te ontspannen”, vindt ze. “Als ik daar met mijn muziek aan bij kan dragen, dan heb ik mijn doel behaald!”

Lees ook:

Meer in deze categorie

Veenendaler van de Week

Ga naar “Jan werkt bij kringloopwinkel Woord en Daad: ‘We werken voor goed onderwijs in Guatemala’”

Jan werkt bij kringloopwinkel Woord en Daad: ‘We werken voor goed onderwijs in Guatemala’

Ga naar “Ilona maakt oorbellen van polymeerklei: ‘Het leukste is wanneer de klei uit de oven komt’”

Ilona maakt oorbellen van polymeerklei: ‘Het leukste is wanneer de klei uit de oven komt’

Ga naar “Het liefdesverhaal van Veenendalers Arie en Marijke: ‘We verloren elkaar nooit uit het oog’”

Het liefdesverhaal van Veenendalers Arie en Marijke: ‘We verloren elkaar nooit uit het oog’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “CAMPING TARP TENT DEX 300X400X200 CM € 44,99”

CAMPING TARP TENT DEX 300X400X200 CM € 44,99

 • Xenos
 • Geldig t/m 4 juni 2023
Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “SUMM Easy-Go draagbare barbecue/grill € 39,95”

SUMM Easy-Go draagbare barbecue/grill € 39,95

 • Action
 • Geldig t/m 30 mei 2023
Ga naar “AH Watermeloen of mini watermeloen van € 3,32 voor € 1,99”

AH Watermeloen of mini watermeloen van € 3,32 voor € 1,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 juni 2023
Ga naar “Heel veel mondverzorging € 4,38”

Heel veel mondverzorging € 4,38

 • Etos
 • Geldig t/m 4 juni 2023

Agenda

Ga naar “Dag van het Kasteel”

Dag van het Kasteel

 • 29 mei 2023
Ga naar “Boerderijdagen”

Boerderijdagen

 • T/m 29 mei
boerderijdagenboerderijdagen
Ga naar “Dag van de Bouw”

Dag van de Bouw

 • 17 juni 2023
dag van de bouwdag van de bouw
Ga naar “Nationale Archeologiedagen”

Nationale Archeologiedagen

 • Van 16 jun t/m 18 jun