Veenendaal

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Sammie en Veerle maken een documentaire en kunnen jouw hulp goed gebruiken

Door Kelly van Straten 22 mei 2020

Sammie Leermakers en Veerle Bos maken een documentaire over het indrukwekkende levensverhaal van de familie Ghusen en hun restaurant Al Orzaal in Rhenen. “Door de coronacrisis wordt hun veerkracht opnieuw op de proef gesteld.”

Sammie studeert Audiovisuele Media aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en Veerle Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Samen delen de ambitieuze studenten een passie voor film. Nu bundelen zij de krachten en maken ze een documentaire over het Rhenense restaurant Al Orzaal. Althans, dat is de bedoeling. Er is namelijk één maar: hun project kost geld (en daarom kunnen ze je hulp goed gebruiken!).

Twintig studenten

Ze hebben al een kort introductiefilmpje gemaakt, maar slechts twintig studenten krijgen de kans om hun documentaire volledig te regisseren en produceren. Daarvoor is geld nodig. “We zijn de uitdaging aangegaan om zonder eigen budget deze documentaire te produceren”, vertelt Veerle uit Rhenen.

Om hun doel te bereiken is het ambitieuze duo een crowdfundingsactie gestart. Ook hebben vrijwilligers zich aangemeld, waaronder een vormgever, een componist en een illustrator. Sammie: “Maar we zijn er nog niet. We hopen dat geïnteresseerden ons willen steunen. Hoe groot of klein de bijdrage ook is, alle beetjes helpen!”

Burgeroorlog

Die steun is niet alleen om hun carrière een vliegende start te geven, maar vooral ook om het verhaal van de Rhenense ondernemersfamilie te verbeelden. “Onze documentaire vertelt het verhaal van de weerbaarheid van de familie Ghusen en hun familie-restaurant Al Orzaal in Rhenen”, legt Sammie uit. “Twee keer moest deze familie vluchten voor een burgeroorlog: eerst uit hun moederland Libanon en daarna uit Syrië.”

Veerle: “In hun woonplaats Al Zabadani, vlakbij de grens van Libanon, hebben ze niet alleen hun huis, familie en vrienden moeten achterlaten maar ook hun goedlopende restaurant Al Orzaal. Wat ze daar moesten achterlaten, hebben ze in hun nieuwe woonplaats Rhenen opnieuw weten op te bouwen.”

Coronacrisis

Met succes volgens het filmmakers-duo. “Het heropgerichte restaurant bestaat deze zomer vijf jaar. Dit zou groots gevierd worden, maar door de coronacrisis wordt hun veerkracht opnieuw op de proef gesteld. Wij maken deze documentaire niet alleen voor onszelf, maar ook voor hen. Wij hebben veel bewondering voor deze familie en hun verhaal.”

Lees ook:

Binnenkijken bij Rianne

Binnenkijken bij Rianne: ‘Het wordt stap voor stap ons droominterieur’

Van knusse appartementen tot riante villa’s: Veenendaal kent heel wat bijzondere woningen. In de rub...
De Bernard van Kreelpoort

Wat een plaatjes: 12 x de Bernard van Kreelpoort in Veenendaal

De Bernard van Kreelpoort in Veenendaal. De verbinding tussen de Hoofdstraat en de Brouwerspoort. En...
corona

Visite, oppassen of ander bezoek: dit zijn de regels in coronatijd

Kappers zijn weer aan het werk, basisschoolleerlingen gaan naar school en zo zijn er met ingang van ...

adv.