Veenendaal

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Sylvia maakt katoenen mondkapjes en moedigt jou aan om ook je naaimachine erbij te pakken

Door Kelly van Straten 24 maart 2020

Heb je een katoenen dekbedovertrek over? Dan maakt Sylvia Dros uit Veenendaal daar graag mondkapjes van voor mensen die in de thuis- en gehandicaptenzorg werken. “Niet voor ziekenhuispersoneel”, benadrukt ze. “Daarvoor zijn ze niet geschikt; er zit geen filter in.”

Toen Sylvia door Wijs met je Wijk gevraagd werd om haar handen uit de mouwen te steken, plaatste de inwoonster van Veenendaal direct een oproep op de speciaal opgerichte Facebookgroep Corona hulpgroep Veenendaal: katoen gezocht. “Nederland zit om mondkapjes verlegen dus ik ben meer dan bereid om te helpen”, zegt ze door de telefoon.

Bescherming

Van één meter stof maakt ze zo’n vijftig mondkapjes. Niet voor ziekenhuispersoneel, benadrukt ze herhaaldelijk. “De mondkapjes hebben geen filter en zijn niet geschikt voor bescherming in de acute zorg.” De katoenen kapjes van de hand van Sylvia zijn enkel ter bescherming van thuiszorg, gehandicaptenzorg en mensen die elkaar in tijden van coronacrisis helpen. “Met de hond uitlaten of het doen van de boodschappen. Met deze mondkapjes ben je een beetje beschermd. Iets is beter dan niets.”

Een Veenendaler heeft al gehoor gegeven aan haar oproep. “Hij belde mij op en zei: er ligt wat op je stoep”, zegt Sylvia opgetogen. “Dertig meter keperband en twee meter stof, zodat ik even vooruit kon. Geweldig!”

Longziekte

Sylvia valt door haar longziekte ook onder de risicogroep. Dit initiatief coördineren is dan ook niet optioneel. Wel hoopt ze dat meer inwoners van Veenendaal zich geroepen voelen om stof te brengen. “Van biaisband tot keperband. Alles is welkom! Al is het maar een katoenen dekbedovertrek. Wel graag op 90 graden wassen”, verzoekt de inwoonster van Veenendaal.

Ook moedigt Sylvia iedereen aan om de naaimachine erbij te pakken en zelf aan de slag te gaan. “Het is hartstikke leuk om te doen en je helpt er ook nog eens iemand mee.”

Wil je ook de handen uit de mouwen steken? Kijk dan op deze website hoe je een mondkapje maakt.

Let op: ook met dit zelfgemaakt mondkapje is het belangrijk om de algemene regels te volgen. Dit is géén mondkapje van medische kwaliteit. 

Mondkapje van Sylvia
Een mondkapje dat Sylvia gemaakt heeft.

Lees ook:

Marleen van Vuuren

Marleen verzamelt kaarten en tekeningen voor Veense ouderen (en heeft jouw hulp nodig!)

Tekeningen, wenskaarten, tijdschriften. Marleen van Vuuren (22) uit Veenendaal roept dorpsgenoten op...
Winkelcentrum Veenendaal

Dit is vanaf nu verboden in Veenendaal en zo reageren Veenendalers

Veel mensen houden zich aan de maatregelen tegen het verspreiden van het coronavirus, maar lang niet...
Wielrennen

Toerklassieker Veenendaal-Veenendaal en meer evenementen die nu niet doorgaan in Veenendaal

Alle evenementen en samenkomsten in Veenendaal worden tot 1 juni verboden, óók die met minder dan ho...

adv.