Advertentie wordt geladen…

Dit is het ongelooflijke succesverhaal van een kerk in Veenendaal die duizenden gelovigen trekt

Mozaïek Veenendaal
Kees Kraayenoord (Foto: AD)

Wat ooit in een Veenendaalse huiskamer begon, is uitgegroeid tot een kerk waar iedere week duizenden mensen samenkomen. De groei is er nog lang niet uit, want de kerk krijgt er binnenkort zeven locaties bij. ”We knijpen elkaar regelmatig in de armen of het allemaal wel waar is.”

Advertentie wordt geladen…

Dit artikel is geschreven door Bernie van Unen en verscheen eerder in De Gelderlander.

‘We’ zijn in dit geval Kees Kraayenoord en zijn vrouw Nicole. Ergens in 2008 ‘voelden’ ze dat ze een kerk moesten stichten die heel anders zou moeten worden dan andere. In 2012 kwamen een paar gezinnen in Veenendaal voor het eerst bij elkaar in een huiskamer. 

”We waren een groepje dat samenkwam om een simpele gedachte: we willen God aanbidden, een plek waar we van elkaar houden, verbinding maken en onze samenleving mooier maken. We zijn in de huiskamer gegroeid naar een man of dertig, veertig.”

Die aantallen zijn intussen explosief gegroeid. In de Veenendaalse kerk zijn, in normale tijden, iedere zondag drie diensten, die door ruim vierduizend mensen worden bezocht. En dat is nog niet voldoende, want Mozaïek gaat uitbreiden. 

Binnenkort komen er zeven kerken bij. In Nijkerk is de kerk sinds 2018 actief met duizend gelovigen. ”De ene kerk is iets verder in de ontwikkeling dan de ander. Het gaat om Mozaïek071 in Leiden en omgeving, Steenwijk met 0521, 010 Rotterdam, 020 Amsterdam, Almere 036, 055 Apeldoorn en 0548 in Rijssen. We verbinden onze naam met een kengetal van een gebied. Dat is onze regionale verbinding.”

YouTube

Wekelijks komen duizenden mensen naar de diensten. Ook nu in coronatijd blijft de belangstelling voor Mozaïek groot. Op YouTube worden de diensten van Mozaïek door 20.000 mensen bekeken. Het zijn cijfers waar veel andere kerken alleen maar van dromen. Meer traditionele godshuizen hebben het moeilijk en kunnen weinig doen aan de ontkerkelijking, ook in Veenendaal.

De kerken lopen leeg en een deel van de gelovigen verdwijnt naar een grote hal op een industrieterrein in Veenendaal. Kees vindt dat vervelend. ”Wat ik verdrietig vind is dat kerken leeglopen. Wij verheugen ons in een ieder die bij ons komt. Te zien dat tegelijkertijd andere kerkleiders worstelen met de leegloop, raakt ons natuurlijk.”

”Maar we kunnen voor ze bidden. Zelfs ons verhaal gaat de ontkerkelijking van Nederland niet tegenhouden. Alleen kan het zijn dat God ons vraagt met andere ogen te kijken. Wat als de kerken er over honderd jaar heel anders uitzien dan nu, met grote stenen gebouwen, een dominee en gezang. Zijn we als kerk bereid mee te bewegen met wat de samenleving nodig heeft? De kerk is nog steeds een plaats van hoop, maar we moeten  patronen loslaten die voor ons vertrouwd zijn, maar voor de samenleving niet meer.”

Foto: De Gelderlander – Raphael Drent

Kleding

De Veenendaler heeft met zijn beweging bij gelovigen kennelijk de juiste snaar geraakt. ”Het beeld is dat de kerk van oudsher een exclusieve club, waar je de juiste kleding moet dragen, de juiste geloofsovertuiging moet hebben, de juiste seksualiteit. Wij willen juist geen check bij de voordeur doen. Iedereen is welkom zoals-ie is. Dat heeft mensen geraakt.”

Kees vindt het moeilijk om de basis van het succes te noemen. ”Succes vind ik een moeilijk woord, eerlijk gezegd. Iemand zei ooit: een begraafplaats groeit ook, maar ik weet niet of je daar van een succes kunt spreken. We zijn door de keuze een kerk te willen zijn voor iedereen, aantrekkelijk voor mensen. Ook een kerk voor mensen die teleurgesteld zijn in hun eigen kerk.”

”Ik herken het, want ik ben opgegroeid in een orthodoxe, strenge kerk in Katwijk”, aldus de 49-jarige inwoner van Veenendaal. ”Met mijn nieuw gevonden geloof in Jezus, kon ik als tiener de twee werelden niet bij elkaar brengen. Ik wilde met anderen mijn vreugde delen, over mijn geloof praten, zingen, maar die cultuur was er helemaal niet. Ik ging op zondag naar de kerk en dat was het dan. Dat geldt misschien ook wel voor andere mensen. Ze voelden zich al minder thuis bij de kerk of zagen dat hun kinderen minder interesse kregen. Die kwamen in soort crisis. Die noemden het pure winst toen ze bij ons naar een dienst gingen.”

Centraal

In de diensten van Mozaïek staat naast het geloof muziek centraal. ”Sommigen noemen onze dienst theater en we maken inderdaad veel muziek. De kerk investeert in het schrijven van nieuwe liederen. Die zouden niet misstaan op menig pop-cd. Je kunt het een beetje vergelijken met het tv-programma de Beste Zangers van Nederland, met band. Daar lijkt het op. Er komen ieder week twee oude vrouwen die het geweldig vinden wat we doen. Een beetje leven in de brouwerij, menen ze.”

Waar zijn ze aan begonnen en waar gaat dit heen? Er staan in Veenendaal zelfs parkeerwachters om de stroom gelovigen naar de vrije plekken te wijzen. 

”Die vragen stellen we ons als team regelmatig. Af en toe zitten we onszelf in de arm te knijpen. Soms hebben we met z’n allen zoiets van ‘wat gebeurt er?’ Week in, week uit. We zitten nu in de weken van barmhartigheid. Dat heeft te maken met het kerkelijk jaar. We zijn op weg naar Goede Vrijdag en Pasen. We willen juist nu zorg dragen voor onze omgeving. We wilden de voedselbanken helpen, want te veel mensen leven in armoede. De kerkleden reden met dozen eten af en aan. Het was overweldigend. En afgelopen zondag wilden we beginnen met geld inzamelen voor acht waterbronnen in Kenia. Dat hoopten we binnen een jaar geregeld hebben. Binnen een week hebben we al bijna al het geld binnen. Dat is heel bijzonder en we vieren dat dit gebeurt.”

Een stroming kan Kees niet op zijn beweging plakken. ”We worden als een evangelische kerk gezien, omdat we volwassenen onderdompelen bij het dopen. Soms worden we als orthodox bestempeld als het gaat om Christus aan het kruis. Anderen zien ons juist als liberaal, omdat we een opendeurbeleid hebben voor onder anderen transgenders, homoseksuelen. We zijn wat dat betreft moeilijk te vangen. Dat is niet bewust, maar we zijn wie we zijn.” 

Mozaiek0318

Wiltonstraat 56, 3905 KW Veenendaal

Meer informatie

Lees ook:

Mozaiek0318

Wiltonstraat 56, 3905 KW Veenendaal

Meer informatie

Mozaiek0318

Wiltonstraat 56, 3905 KW Veenendaal

Meer informatie

Meer in deze categorie

Veenendaler van de Week

Ga naar “Fotograaf Albert Lamme: ‘Het verleden van Veenendaal komt mooi terug in deze foto’”

Fotograaf Albert Lamme: ‘Het verleden van Veenendaal komt mooi terug in deze foto’

Ga naar “Sonja maakte van haar liefde voor katten haar werk: ‘Een kat moet kat kunnen zijn’”

Sonja maakte van haar liefde voor katten haar werk: ‘Een kat moet kat kunnen zijn’

Ga naar “Bram is coördinator van het G-team van voetbalclub V.R.C.: ‘Dit was altijd een wens’”

Bram is coördinator van het G-team van voetbalclub V.R.C.: ‘Dit was altijd een wens’

In onze gids

Ga naar “Bar & Borrels”

Bar & Borrels

 • Tuinstraat 14-a
 • Cocktailbars
 • 15:00 - 22:00

Nu geopend

Ga naar “De Heeren van 17”

De Heeren van 17

 • Zandstraat 1
 • Koffiebars
 • 10:00 - 17:00

Nu geopend

Ga naar “Cafetaria De Punt”

Cafetaria De Punt

 • Frans Halslaan 24
 • Snackbars
 • 12:00 - 20:00

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “PHILIPS Volautomatische espressomachine € 249,00”

PHILIPS Volautomatische espressomachine € 249,00

 • Lidl
 • Geldig t/m 27 augustus 2021
Ga naar “Birkenstock slippers € 42,99”

Birkenstock slippers € 42,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 8 augustus 2021
Ga naar “Oral-B elektrische tandenborstels Smart 4 en Vitality 30% korting”

Oral-B elektrische tandenborstels Smart 4 en Vitality 30% korting

 • Blokker
 • Geldig t/m 8 augustus 2021
Ga naar “Bekijk alle behang 3+1 gratis, vanaf € 4,25”

Bekijk alle behang 3+1 gratis, vanaf € 4,25

 • Kwantum
 • Geldig t/m 8 augustus 2021
Ga naar “op alle tuinmeubelen’ 40% korting”

op alle tuinmeubelen’ 40% korting

 • Karwei
 • Geldig t/m 7 augustus 2021

Vacatures

Ga naar “Fietskoerier”

Fietskoerier

 • Coolblue
 • Fulltime/Parttime
Coolblue

Topper

Ga naar “Klantenservicemedewerker”

Klantenservicemedewerker

 • 123inkt.nl
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Verkoopmedewerker ONLY Veenendaal”

Verkoopmedewerker ONLY Veenendaal

 • ONLY
 • Parttime
Only veenendaal

Topper

Ga naar “Magazijnmedewerker”

Magazijnmedewerker

 • Vallei Personeel
 • Fulltime
Ga naar “Logistiek medewerker”

Logistiek medewerker

 • FYGI
 • Fulltime