Atletiek megapopulair in Veenendaal: ‘We groeien zelfs’

Aangeboden door Verkiezing Club van het Jaar

De Veenendaalse Atletiek Vereniging heeft het afgelopen jaar niet stilgezeten

Clubs en verenigingen zijn onwijs belangrijk voor Veenendaal. Maar het is geen verrassing dat het afgelopen jaar vrij pittig voor ze is geweest. De Veense atletiekvereniging laat het er niet bij zitten en bedacht creatieve oplossingen om tóch trainingen aan te bieden.

Er heerst een sterk clubgevoel bij de Veenendaalse Atletiek Vereniging (VAV), vertelt Hans Veldhuis, trainer en voorzitter van de technische commissie. “We hebben een diverse vereniging. Er is een afdeling voor baanatletiek, een loopafdeling en een afdeling voor ouderen. Iedereen kan bij ons terecht. We zien vaak dat hele families betrokken zijn. Opa’s en oma’s die vroeger bij ons sportten, zijn nu juryleden tijdens wedstrijden van hun kleinkinderen bijvoorbeeld.”

Oefeningen in een vast clubje

Er was weinig mogelijk, toch gingen de meeste trainingen de afgelopen tijd door. Hans: “De trainers keken wat het meest passend was voor hun groep. Ze moesten creatief zijn. Zo doen vaste clubjes van twee of vier personen samen oefeningen die ze van hun trainers krijgen. Veel lopers trainen zelfstandig buiten op de weg of in het bos. Om onderling het contact te houden, worden afstanden en tijden via de sportapp Strava bijgehouden. Zo heb je als individu een doel, maar kun je je prestaties ook vergelijken met die van anderen. In de atletiek ben je toch competitief.”

Coronakampioen

Dat competitiegevoel is door Corona weggevallen. Officiële wedstrijden vinden al een jaar niet meer plaats. Toch ging VAV niet bij de pakken neerzitten en zocht naar mogelijkheden voor de jongste sporters in de baanatletiek. “We hebben voor de groep vanaf zeven jaar een coronameerkamp georganiseerd. Echte wedstrijden met scheidsrechters mogen niet, dus we hielden het intern. De kinderen jureerden elkaar en namen zelf de tijden op”, vertelt Hans.

“We trainden in wedstrijdvorm om die competitie en onderlinge strijd erin te houden. Sprinten, hordelopen, verspringen, kogelstoten: alle elementen kwamen voorbij. De winnaar werd bekroond tot coronakampioen.”

Lees verder onder de foto

Het door de Veense Atletiek Vereniging georganiseerde project ren, gooi, spring (bron: eigen foto VAV)

Geen gat

Het clubgevoel bij VAV blijkt ook uit het ledenaantal. “We hebben constant trainingen gegeven en zijn geen leden kwijtgeraakt. We krijgen zelfs nieuwe leden”, zegt Hans. Het lidmaatschap is naast sponsoren de enige bron van inkomsten. “Bij sommige verenigingen vallen inkomsten uit de kantine weg en dan is er meteen een gat. Wij hebben dat gelukkig niet”, zegt hij.

Helemaal klaar voor

Wat veel clubs en verenigingen gemeen hebben, is dat ze niet kunnen doen wat ze het liefste doen. “We hebben contact met andere atletiekverenigingen in de regio om te zien wat er wel mogelijk is”, zegt Hans. “Sommige clubs organiseren bijvoorbeeld clubwedstrijden met verenigingen uit de buurt. Met toestemming van de gemeente. Zoiets gaan wij ook doen.”

Verenigingshart

De Veenendaalse Atletiek Vereniging doet net als vorig jaar mee aan de Verkiezing Club van het Jaar: een verkiezing waarvoor sport- en cultuurverenigingen zichzelf kunnen opgeven. Verenigingen maken hiermee kans om Club van het Jaar te worden. Hans: “Het is als club fijn om die bekendheid te krijgen. Je trekt weer nieuwe leden aan en dat is precies wat we willen. Ook voor je sponsors is het een mooie manier om aandacht te genereren.”

Lees verder onder de foto

Hordelopen bij de Veense Atletiek Vereniging (bron: eigen foto VAV)

Verbonden gebleven

De club kijkt uit naar de toekomst en staat te springen om volop aan de slag te gaan. “Doordat we nog steeds trainen, actief zijn op social media en een gezamenlijke whatsappgroep hebben, blijven we verbonden. Toch missen we het contact van vroeger. Even op de vrijdag na een training samen een Chocomel drinken bijvoorbeeld. Of voor de wandeltocht van de ouderen even een praatje maken met elkaar. We kunnen niet wachten tot dat weer kan. Tot die tijd zorgen we er samen voor dat al onze leden bewegingsmomenten krijgen. Daarvoor komt het aan op de creativiteit van onze trainers.”

Geef je op voor de Verkiezing Club van het Jaar

Toffe initiatieven zoals die van VAV moeten worden gesteund. Daarom wordt de Verkiezing Club van het Jaar georganiseerd. Dit is onderdeel van Rabo ClubSupport. Hiermee willen Rabobank, NOC*NSF, AD.nl, Kunstbende en LKCA clubs en verenigingen een welverdiend podium geven. Want na het afgelopen jaar kunnen ze wel wat support gebruiken!

Je kunt jouw vereniging hiervoor aanmelden. Ga vóór 5 mei naar clubvanhetjaar.nl en nomineer jouw club of vereniging. Iedereen mag meedoen: of je nu bij een voetbalclub zit of een theatergroep. Vervolgens is het zaak om tussen 19 april en 24 mei zoveel mogelijk stemmen te werven. Op 26 mei worden de winnaars per gemeente en provincie bekendgemaakt. Op 9 juni is er een feestelijke award uitreiking en wordt ook bekend welke sport- en cultuurvereniging Club van het Jaar 2021 zijn geworden.

De verkiezing Club van het Jaar is onderdeel van Rabo ClubSupport. Rabo ClubSupport biedt sport- en cultuurverenigingen kennis, een netwerk en financiële ondersteuning. Om ze sterker te maken, voor nu en in de toekomst.

Meer in deze categorie

Sport

Ga naar “Sportschool in Veenendaal: hier kun je sporten”

Sportschool in Veenendaal: hier kun je sporten

sportschool veenendaal
Ga naar “Leuk! Hier maak je deze zomer erg voordelig kennis met tennis”

Leuk! Hier maak je deze zomer erg voordelig kennis met tennis

Aangeboden door Veenendaalse Tennis Club

Ga naar “Op rolletjes! 3 x mooie skeelerroutes in Veenendaal en omgeving”

Op rolletjes! 3 x mooie skeelerroutes in Veenendaal en omgeving

In onze gids

Ga naar “Restaurant & Lounge bar 3 Zussen”

Restaurant & Lounge bar 3 Zussen

 • Kerkewijk zuid 115
 • Restaurants en horeca
 • 10:00 - 23:00
3 Zussen Veenendaal

Nu geopend

Ga naar “Restaurant Vendel”

Restaurant Vendel

 • Vendelseweg 69
 • Restaurants en horeca
 • 11:30 - 23:00
Restaurant Vendel

Nu geopend

Ga naar “Zeldzaam Café Brasserie”

Zeldzaam Café Brasserie

 • J.G. Sandbrinkstraat 1
 • Restaurants en horeca
 • 11:00 - 01:00
Zeldzaam Veenendaal

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “Blokker serviesserie Ottawa 3+1 gratis”

Blokker serviesserie Ottawa 3+1 gratis

 • Blokker
 • Geldig t/m 12 december 2021
Ga naar “Multifunctionele schoudertas € 14,99”

Multifunctionele schoudertas € 14,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 december 2021
Ga naar “Jan van Haasteren puzzel 500 stukjes van € 11,29 voor € 6,99”

Jan van Haasteren puzzel 500 stukjes van € 11,29 voor € 6,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 december 2021
Ga naar “Familie-kerstoviama € 5,99”

Familie-kerstoviama € 5,99

 • Aldi
 • Geldig t/m 12 december 2021
Ga naar “Led dennenguirlande € 14,99”

Led dennenguirlande € 14,99

 • Aldi
 • Geldig t/m 12 december 2021

Vacatures

Ga naar “Verkoop- en interieuradviseur m/v”

Verkoop- en interieuradviseur m/v

 • Thuisin van Dijk
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Logistiek medewerker/teamleider M/V”

Logistiek medewerker/teamleider M/V

 • Van Barneveld Verpakkingen BV
 • Fulltime
Ga naar “Office manager / secretarieel medewerker”

Office manager / secretarieel medewerker

 • Olympia
 • Parttime
Ga naar “Commercieel administratief medewerker”

Commercieel administratief medewerker

 • Olympia
 • Fulltime
Ga naar “Aangiftemedewerker”

Aangiftemedewerker

 • Olympia
 • Fulltime