Joost mag het weten: ‘Slijtage aan je bed; dit zijn de gevolgen voor jouw nachtrust!’

Aangeboden door Turkesteen Beddenspeciaalzaak B.V.

Joost Bogema, Adviseur bij Beddenspecialist Turkesteen | Beeld: Turkesteen

Joost mag het weten’: een maandelijks terugkerende rubriek over slapen, waarin Joost Bogema, adviseur van beddenspeciaalzaak Turkesteen, wetenswaardigheden over slapen en zijn bedgeheimen met ons deelt! Deze maand: Slijtage aan je bed; dit zijn de gevolgen voor jouw nachtrust!

Een versleten matras of bed heeft negatieve gevolgen voor de kwaliteit van de nachtrust. Onder meer doordat het ondersteunend vermogen van het bed afneemt. Joost geeft tips & tricks bij een versleten matras of bed. Want een goede nachtrust is voor iedereen essentieel.

Lees verder onder de afbeelding

Beeld via Turkesteen

Oorzaken levensduur

Een goed matras kan wel acht tot twaalf jaar meegaan. De levensduur hangt natuurlijk sterk af van de materialen in de matras, de bedbodem, je lichaamsgewicht, de mate waarin je transpireert, of je je matras kunt draaien en of je een goede molton gebruikt.

Te lang hetzelfde matras

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen nog slapen op matrassen van maar liefst 20(!) jaar oud. Joost: “Behalve dat je matras dan is uitgedroogd en geen vorm en veerkracht meer heeft, is dit ook enorm onhygiënisch. Zelfs het beste matras raakt na een aantal jaren intensief gebruik versleten. Het ligcomfort, de ondersteuning en veerkracht worden gewoonweg minder goed. Hierdoor kun je je ongemerkt problemen krijgen tijdens het slapen op je rug, schouders, nek en heupen.”

De meeste mensen gaan pas op zoek naar een nieuw matras wanneer ze fysieke klachten krijgen en daardoor minder lekker slapen. Voel jij je minder fit en energiek dan je gewend bent? Dan kan de oorzaak zomaar eens een verstoorde nachttrust door een versleten matras zijn.

Aan welke signalen merk je dat jouw bed versleten is?

Een bed dat versleten is, heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van slapen. Dat kunt je herkennen aan de volgende signalen: ’s ochtends opstaan met een stijve rug of nek; last hebben van tintelende of slapende handen en armen; vermoeid wakker worden; het (te) koud of warm hebben in bed, ook nadat het dekbed is aangepast; moeite hebben met in slaap komen; veel draaien en woelen in bed; op den duur van de zij naar de rug draaien; beginnen met snurken of het bed nodigt uit tot een slaaphouding waarbij de bovenste knie wordt opgetrokken.

Joost: “Als jij één of een combinatie van bovenstaande klachten herkent, kan het zijn dat jouw slaapsysteem (bodem of matras) aan slijtage onderhevig is. Ook kan er sprake zijn van een te zacht matras dat geen optimale ondersteuning biedt. Daardoor trekt u de bovenste knie op en zult u meer draaien – vaak naar een rugligging.

Wat kan je doen om jouw bed langzamer te laten slijten?

Regelmatig draaien en keren van het matras – minimaal één keer per kwartaal – bevordert de duurzaamheid. Dit kan helaas niet bij alle matrassen. Joost: “Een aantal schuimmatrassen is zo gemaakt dat de ondersteuning en het ligcomfort niet aan beide kanten hetzelfde zijn. Als je hierover twijfelt, kun je altijd contact opnemen met een van de adviseurs van Beddenspecialist Turkesteen.”

Daarnaast is het belangrijk om het beddengoed aan te passen op de matrassen, volgens de beddenspecialist. “Een schuimmatras ventileert van zichzelf matig, dus moet worden gecombineerd met een molton die vocht kan reguleren. Ook kun je bij een schuimmatras het beste een ventilerend dekbed gebruiken, van bijvoorbeeld wol of kamelenhaar. Hierdoor wordt er veel minder getranspireerd en hoeft het matras minder transpiratievocht te verwerken, waardoor dit minder snel slijt. Ook het gebruik van medicijnen kan een negatieve invloed hebben op de duurzaamheid van het bed”, legt Joost uit.

Wat gebeurt er met het lichaam als het bed versleten is?

Een versleten bed kan geen optimale ondersteuning bieden aan het bekken en de schouder. Joost: “Het lichaam reageert hierop, door in de slaap meer te gaan draaien en woelen. Je zoekt dan naar de juiste slaaphouding, die het versleten bed niet kan bieden. Omdat het bekken onvoldoende steun krijgt, zal je ter compensatie je knie bewust, of onbewust in je slaap, gaan optrekken.”

Op een versleten bed kantelt het bekkengewricht ook naar voren. “Daardoor wordt de druk op de tussenwervelschijven sterk verhoogd. Op lange termijn kan dit resulteren in schouder- en nekklachten. Deze klachten zijn niet te verhelpen met alleen een nieuw kussen en zeker niet met een nieuw topmatras, maar komen voort uit een versleten slaapsysteem. Het is in dit geval belangrijk om het matras en/of bodem te vervangen”, raadt Joost aan.

Kom langs

Vermoed jij, na het lezen van dit verhaal, dat jouw bed of matras onderhevig is aan slijtage en toe is aan vervanging? Maak dan hier een vrijblijvende afspraak bij Beddenspecialist Turkesteen in Veenendaal. Joost en zijn collega’s helpen jou graag te vinden wat je zoekt, waardoor jouw nachtrust weer optimaal wordt. Welterusten alvast!

Turkesteen Beddenspeciaalzaak B.V.

t Gelderland 1-3, 3901 BB Veenendaal

Nu gesloten

Meer informatie

Turkesteen Beddenspeciaalzaak B.V.

t Gelderland 1-3, 3901 BB Veenendaal

Nu gesloten

Meer informatie

Meer in deze categorie

Partnerbijdragen

Ga naar “5 x de mooiste fiets- en wandelroutes in en rondom Veenendaal voor het ultieme lentegevoel”

5 x de mooiste fiets- en wandelroutes in en rondom Veenendaal voor het ultieme lentegevoel

Aangeboden door RoutesinUtrecht.nl – Routebureau Utrecht

Ga naar “Maikel Brinkman opent Kvik winkel in Veenendaal: “Deze nieuwe uitdaging is mij op het lijf geschreven””

Maikel Brinkman opent Kvik winkel in Veenendaal: “Deze nieuwe uitdaging is mij op het lijf geschreven”

Aangeboden door Kvik Veenendaal

Ga naar “Nieuw op indebuurt: hier vind je de beste aanbiedingen bij restaurants in Veenendaal”

Nieuw op indebuurt: hier vind je de beste aanbiedingen bij restaurants in Veenendaal

Aangeboden door deals.indebuurt

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Ruffle jurk € 12,99”

Ruffle jurk € 12,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 5 juni 2022
Ga naar “Biodermal van € 27,98 voor € 13,99”

Biodermal van € 27,98 voor € 13,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 5 juni 2022
Ga naar “Multi functionele schoudertas € 17,99”

Multi functionele schoudertas € 17,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 5 juni 2022
Ga naar “Zwitsal billendoekjes van € 100,44 voor € 33,48”

Zwitsal billendoekjes van € 100,44 voor € 33,48

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 5 juni 2022
Ga naar “AH Grote groene planten van € 10,99 voor € 8,99”

AH Grote groene planten van € 10,99 voor € 8,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 29 mei 2022

Vacatures

Ga naar “Voorman/-vrouw”

Voorman/-vrouw

 • Gemeente Veenendaal
 • Fulltime/Parttime
Gemeentehuis Veenendaal
Ga naar “Projectmanager”

Projectmanager

 • Gemeente Veenendaal
 • Fulltime/Parttime
Gemeentehuis Veenendaal
Ga naar “Medewerker Centrale Planning – Medewerker Centrale Planning”

Medewerker Centrale Planning – Medewerker Centrale Planning

 • Vallei Auto Groep Veenendaal
 • Parttime
Ga naar “Slaapwacht GGZ”

Slaapwacht GGZ

 • Stichting Kwintes
 • Parttime
Ga naar “Leraar”

Leraar

 • De Onderwijsspecialisten
 • Parttime