Veenendaal

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost: hierom zie je ‘Veenendaal’ op je telefoon wanneer iemand uit Ede belt

Door Kelly van Straten 25 mei 2020

Hoewel we massaal de nieuwste smartphones verkiezen boven de vaste lijn-telefoon, krijg je af en toe nog belletjes vanaf een vaste lijn. Bijvoorbeeld van bedrijven of oudere mensen. En dan heb je vast wel eens ‘Veenendaal’ als plaatsnaam op het scherm van je smartphone zien staan.

Gek, zeker als je gebeld wordt vanuit Ede. Dan moet er toch gewoon ‘Ede’ op je scherm komen te staan? Dat vroeg ook indebuurt-lezer Aart zich af. Wij zochten het uit voor hem uit en raadpleegden daarvoor KPN.

Netnummer 0318

Veenendaal en Ede vallen allebei onder de regio van netnummer 0318. Dus vaste lijnen uit beide plaatsen beginnen met deze cijfers. Als je met een vaste lijn belt, mogen namen en locatiegegevens echter niet meegezonden worden. Maar de meeste mobiele telefoons van tegenwoordig zijn wel zo slim dat ze het inkomende netnummer kunnen koppelen aan een regio. Ze hebben een lijst van netnummers en bijhorende plaatsnamen in het systeem staan.

Foto: indebuurt

En die wordt erbij gepakt als jij gebeld wordt met een 0318-nummer. Je smartphone denkt: Hé, dat is iemand uit Ede of Veenendaal (of nog een andere plaats met netnummer 0318). En dan wordt een plaats gekozen uit regiogebied 0318, vaak Veenendaal. Dat Veenendaal vaker op je scherm verschijnt dan ‘Ede’ is omdat deze plaats het meest dichtbij het dichtstbijzijnde internetknooppunt is. Volg je het nog?

Niet waterdicht

Dat gaat niet zo nauwkeurig. Pas als elke plaats, zoals heel vroeger, een eigen netnummer zou hebben zou je altijd de juiste plaatsnaam op je beeldscherm zien, maar dat zal niet snel gebeuren. De netnummergebieden worden juist vergroot in 1995 tijdens Operatie Decibel.

Lees ook:

Oude Kerk Veenendaal

Mysterie opgelost: dit is waarom het cijfer 4 op de klok van de kerktoren verkeerd geschreven is

Kijk maar eens goed naar de klokken van de kerken in Veenendaal. Waarschijnlijk was het je nog niet ...
Kapperspaal

Mysterie opgelost: dit is het verhaal achter die gekleurde paal bij barbershops

Waarschijnlijk loop je jouw favoriete barbershop in Veenendaal binnen zonder ook maar een seconde st...
Brievenbus

Mysterie opgelost: zo zijn postcodes in Veenendaal ontstaan

Het gaat gedachteloos: je postcode invullen bij het plaatsen van een bestelling of wanneer je gaat z...

Meer over

Mysteries

adv.