Rijden in Veenendaal: dit is het verschil tussen een laan, dreef en straat
De Groenelaan, Korte Dreef, Munnikenweg en Achterkerkstraat zijn al heel lang onderdeel van het Veenendaalse wegennetwerk. Maar waarom heten deze…
In de rubriek Mysteries lossen we raadsels op of brengen we ze onder de aandacht. Deze week gaan we iets dieper in op ‘Tjielp, tjielp- tjielp, tjielp, tjielp’, oftewel het gevelgedicht De Mus van Jan Hanlo.
Het gedicht aan de muur van elektronicawinkel BCC in winkelpassage Corridor in Veenendaal bestaat uit het woord ‘Tjielp’, en dat twintig keer. Dit versje is bedacht door Jan Hanlo, een Nederlandse dichter en schrijver. Jan begon tijdens de Tweede Wereldoorlog te dichten met het idee om zijn werk te bundelen. Een uitgever vinden was lastig, dus besloot hij naam te maken met experimentele gedichten, zoals De Mus.
Voor de oplettende lezer: in woordenboek Van Dale staat er geen ’tjielp’, maar ’tjilp’. Dat is een bewuste keuze, circuleert online: “Volgens sommigen betekent dit dat Hanlo, een natuurliefhebber die meerdere gedichten over vogels schreef, wilde laten zien de menselijke nabootsing van de natuur altijd imperfect is.”
“Het gaat in De mus misschien meer over het idee dat wij van een mus hebben, dan daadwerkelijk over de vogel zelf. Wat de mus echt zingt, zullen we nooit weten”, lezen we op de website van Muurgedichten Leiden.
Meer lezen over de dichter en zijn werk? Check dan dit artikel.
In onze gids
Populaire rubrieken