Veenendaal

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: een boom pal naast de tuin van de buren planten?

Door Kelly van Straten 26 maart 2020

De lente is officieel begonnen. Daardoor staat alles in bloei. Ook jouw tuin kleurt groener en groener. Wil je je tuin opfleuren met een fraaie berk of eik? Let dan wel even op waar je ‘m neerzet.

Je wil je tuin flink opknappen: een nieuwe schutting, wat plantjes en een nieuwe boom. Zo’n groot en statig exemplaar. Een boom van een boom. Maar na een tijdje begint de buurman te klagen: door al die takken ziet hij de zon niet meer. Wanneer heeft hij een punt?

De wet

Volgens de wet staat dat een boom minimaal twee meter van de erfgrens geplant moet worden, lezen we op de website van het Juridisch Loket. Voor een heg is dat minimaal een halve meter. Staat een boom of heg binnen de ‘verboden zone’? Dan mag dit alleen als de boom, heg of struik niet boven de erfafscheiding van maximaal twee meter hoog komt.

Hebben de buren er geen bezwaar tegen dat jouw grote boom of heg in de ‘verboden zone’ staat? Dan kun je afspreken dat de boom mag blijven staan. Zorg wel dat je dit goed vast laat leggen, voor het geval je buren terugkrabbelen.

Oude boom

Staat een boom, heg of struik meer dan 20 jaar op dezelfde plek en komt iemand dan pas klagen? Dikke kans dat de verplichting om te verplaatsen is verjaard. Je moet dan wel aan kunnen tonen dat de boom er al lang staat.

Weten wat je moet doen als je er net achter bent gekomen dat de boom van de buren te dicht bij jouw grond staat? Je leest er hier alles over.

Lees ook:

Binnenkijken bij

Oproep: laat jouw woning zien in een nieuwe editie van ‘binnenkijken bij’

Eén van onze favoriete rubrieken op indebuurt is ‘binnenkijken bij’, waarbij we binnengluren bij and...

Lekker binnenblijven! 5 x leuke dingen waarvoor je je huis niet uit hoeft

Vrijwel alle evenementen zijn voorlopig afgelast, de horeca zit op slot en Veenendalers werken massa...
Mondkapje

Sylvia maakt katoenen mondkapjes en moedigt jou aan om ook je naaimachine erbij te pakken

Heb je een katoenen dekbedovertrek over? Dan maakt Sylvia Dros uit Veenendaal daar graag mondkapjes ...

adv.