Veenendaal

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Voor de deur je auto wassen: ‘Dat is geen goed idee’ (en dit is waarom)

Door Kelly van Straten 26 mei 2020

Misschien rijd je de laatste tijd niet veel met je bolide, smerig wordt ‘ie heus wel! Denk aan al die fanatieke vogels in de bomen óf een mysterieuze gele stoflaag die je auto ineens bedekt. Wassen geblazen dus. Maar waar? Mag je je auto bijvoorbeeld op straat voor de deur wassen? We zochten het uit. 

Tuinslang in de aanslag, emmertje sop erbij en sponzen maar. Je auto was je het liefst zo dicht mogelijk bij je eigen voordeur, dat scheelt een hoop onnodig gesleep. Maar mag dat eigenlijk wel? Tom Huyskens van Bovag raadt het af. “Het grootste probleem is dat het vuile water via de straat in het oppervlaktewater terechtkomt. Geen goed idee”, concludeert hij.

Speciale afvoer

“Als je jouw auto het liefst met de hand wast, is het verstandiger om even naar een wasbox of wasstraat te rijden. Daar wordt het afvalwater vaak hergebruikt of netjes naar de waterzuivering afgevoerd”, zegt Huyskens.

Dat vieze water wordt trouwens niet alleen veroorzaakt door het schoonmaakmiddel. “Het kan onschuldige vogelpoep of modder zijn, maar bijvoorbeeld ook remstof, rubberdeeltjes of olieresten”, deelt de ANWB. “Bij het wassen verdwijnt die viezigheid met het water en schoonmaakmiddel in het riool. Ook dat schoonmaakmiddel is niet in alle gevallen biologisch afbreekbaar en kan daarom schadelijk zijn voor het milieu.”

Steeds vaker verboden

In steeds meer gemeenten is het wassen op de stoep al niet meer toegestaan vanwege de milieuvervuiling. In de APV van Veenendaal wordt hier vooralsnog niet specifiek iets over gezegd. Een eenduidig antwoord voor het wassen van je auto op je Veenendaalse stoepje is dan ook niet te geven, maar als je lief wil zijn voor het milieu: dan dus liever niet.

Lees ook:

Veenendaal

Geen polonaise met je auto meer: binnenkort moet je reserveren voor het afvalbrengstation

In de file om je afval weg te brengen bij de milieustraat in Veenendaal, dat is binnenkort verleden ...
Mondkapjes in Veenendaal

MAG DAT: mondkapjes en plastic handschoenen bij het plastic afval weggooien?

De boodschappen doen veel Veenendalers tegenwoordig met plastic handschoenen aan, handen worden rege...
Politie

Politie Veenendaal ergert zich groen en geel aan gedumpt afval

Asociaal. Dat vindt Politie Veenendaal van mensen die afval dumpen op straat. Agenten delen hun onge...

Meer over

Gemeente

adv.