Veenendaal

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: autorijden met een hond los naast je?

Door Kelly van Straten 6 juli 2020

Regels zijn er genoeg, maar vaak weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, mag dat? Met deze week: mag je autorijden met een hond los naast je in de auto?

Lekker met je hond naar recreatiegebied Kwintelooijen of een van de losloopgebieden in Veenendaal? We nemen onze trouwe viervoeters graag mee op pad. Maar toen we de zoveelste hond zagen die vrolijk op de bijrijdersstoel zat te kwispelen, vroegen we ons af: mag dat eigenlijk wel? Moet een hond in de gordel en kun je een boete krijgen als je hond niet ‘vast’ zit?

Veiligheid boven alles

Veiligheid boven alles. Je kunt niet meer in een auto stappen en zonder gordel wegrijden, want dan begint er een irritant alarm te piepen. En welke ouder heeft er in de auto geen supersonisch, ultraveilig kinderzitje voor het nageslacht?

MAG DAT?

Maar als het aankomt op honden in de auto, dan zijn we een stukje lakser. Voor honden in de auto gelden in Nederland, dus ook niet in Veenendaal, geen specifieke regels. Een hond in de auto mag alleen niet leiden tot gevaarlijke situaties of verkeershinder. Heb je een rustige hond die lekker stil kan zitten? Dan hoeft-ie niet met gordel om op de achterbank. Landen om ons heen zijn daar een stukje strenger in: in België mag je hond niet voorin zitten, zelfs niet gezekerd aan een tuigje. In Duitsland mag een hond alleen vervoerd worden in een tuigje, bench of in de achterbak achter een rek.

Toch boetes

Toch worden er weleens boetes uitgedeeld aan bestuurders met honden los in de auto. Dit gebeurt dan omdat de agent het een gevaarlijke situatie vindt. Die boete kan aardig oplopen: tot wel €230 omdat je als bestuurder gehinderd wordt.

Wat wel veilig is

Een hond los in de auto kan heel gevaarlijk zijn. Voor het dier, en voor jou. Als je plotseling moet remmen, stuitert de hond door de auto. Daarom is het altijd slim om je hond veilig te vervoeren. De ANWB testte trouwens heel wat hondentuigjes en benches voor in de auto op veiligheid.

Veiligheidstuigjes blijken helemaal niet zo veilig te zijn. Wat dan wel? De duurste optie natuurlijk: een metalen bench. Maar dat is altijd nog goedkoper dan die boete die je kunt krijgen. En veilig voor je trouwe viervoeter.

Lees ook:

honden in de hitte

Peentjes zweten! Maar niet alle dieren kunnen dat: zo help je je hond bij hitte

De eerste oververhitte honden zijn alweer binnen, deelt Dierenziekenhuis Veenendaal op Instagram. Ho...

Dierenliefde: 6 x schattige Veenendaalse honden met een eigen online profiel

Like, like, like! Wij kunnen niet genoeg krijgen van al die trouwe viervoeters op Instagram. Jij ook...
Hond uitlaten

Je hond uitlaten in Veenendaal: dit zijn de regels

Loop jij een aantal keer per dag een rondje door Veenendaal met je trouwe viervoeter? Dan is het goe...

Meer over

Dieren Gemeente

adv.