Behoud oude brandweerkazerne: ‘De sloop is verlies van een historisch pand’

brandweerkazerne
Peter Doolaard (l) en Bert van den Bos van de vereniging Oud Veenendaal vinden dat de oude brandweerkazerne behouden moet blijven (Foto: Siem van Eck)

De brandweerkazerne in Veenendaal gaat plat en er komt nieuwbouw voor in de plaats. Tenminste als het ligt aan het college van burgemeester en wethouders die dinsdag 5 januari aan de raad een voorstel deed over de toekomst van de kazerne. Hun voorkeur gaat uit naar nieuwbouw, het zou functioneel optimaal zijn. Als het aan de Historische Vereniging Oud Veenendaal (HVOV) ligt, gaat er helemaal niks plat. De nieuwbouw zal naar hun mening een verlies zijn van de historische waarde.

Dit artikel is geschreven door Siem van Eck en verscheen eerder in De Rijnpost.

De kazerne uit 1965 is toe aan aanpassingen. Begin vorig jaar had het college besloten zich in te spannen voor een nieuwe brandweerkazerne omdat die niet voldoet aan de huidige eisen. Zo is het gebouw niet duurzaam genoeg en worden de openingen voor de brandweer auto’s te klein.

Onafhankelijke architectenbureaus

De voorkeur van het college gaat uit naar nieuwbouw. “We hebben er voor gekozen om door twee onafhankelijke architectenbureaus beide varianten (verbouw en nieuwbouw) uit te laten werken”, stelt gemeentewoordvoerder Frank Bartelds.

Het lijkt onmogelijk om de brandweerkazerne toekomstbestendig te maken, wanneer het gebouw wordt gerenoveerd. Bartelds: ”Het is, met forse investeringen, mogelijk om het huidige gebouw zonder de functie brandweerkazerne toekomstbestendig te maken. Maar er is een noodzaak om op deze plek de brandweer te blijven huisvesten. Dat maakt het niet mogelijk om het huidige gebouw te handhaven.”

Functie behouden

Volgens oud-brandweercommandant en lid van de Werkgroep Monumenten van de HVOV Peter Doolaard moet het gebouw zijn functie kunnen behouden nadat er verschillende aanpassingen zijn gedaan. “Natuurlijk moeten die er komen. Die zijn er ook in de voorgaande jaren geweest. Wat de beste oplossing zou zijn is het gebouw renoveren van binnenuit maar daarnaast het karakter van het gebouw behouden.”

Oud Veenendaal is al langer bezig met de brandweerkazerne en had graag gezien dat het gebouw een gemeentelijk monument was geworden. Voorzitter Bert van den Bos vertelt dat het gebouw een bijzondere waarde heeft. “Het is een uniek pand door zijn architectuur uit de jaren 60 maar ook de kenmerkende slangentoren.”

Voor volgende generatie

Het doel van Oud Veenendaal is om de geschiedenis levend te houden en dat door te geven aan de volgende generatie. Bert: “In het verleden hebben we verschillende gebouwen in Veenendaal afgebroken, waarvan wij als vereniging denken dat ze behouden hadden moeten blijven.”

Volgens de vereniging moeten we doorlopend blijven kijken. Bert: “Je draagt de geschiedenis van een stad uit. Als monumenten verdwijnen, verdwijnt de geschiedenis mee.” De kenmerkende slangentoren die vroeger dienst deed voor het drogen van brandslangen en als klimtoren, zal hoogstwaarschijnlijk ook verdwijnen.

Volgens het college is in een voorkeurscenario de waarde van de slangentoren beperkt. “De toren heeft geen functie meer en valt qua opzet ook weg ten opzichte van de nieuwbouw. De vraag is dan ook of het huidige herkenningspunt dan ook blijft bestaan.”

Groot verlies

Dit zou volgens de historische vereniging een groot verlies zijn. Bert van den Bos: “Wij vinden dat als er dan toch nieuwbouw moet komen je op zijn minst de slangentoren zou moeten behouden.” Ook hamert de vereniging op herkenning bij de nieuwbouw. Maar hun voorkeur voor renovatie staat vast: “De oude ambachtsschool aan de Industrielaan is een prachtig voorbeeld van renovatie. Van binnen zijn er veranderingen opgetreden maar de buitenkant heeft zijn karakteristieke waarde behouden.” Dat zou ook de oplossing kunnen zijn voor de kazerne.

In gesprek

De vereniging is naar eigen zeggen na meerdere malen te zijn genegeerd nu toch uitgenodigd op het gemeentehuis. Peter Doolaard: “We zijn al een aantal jaren bezig met de kazerne, we hebben meerdere brieven gestuurd maar nooit een schriftelijke reactie gehad van de gemeente.”

De gemeente heeft wel degelijk de brieven ontvangen en hebben naar eigen zeggen de inhoud van de brieven meegenomen in hun afwegingen. Volgens Bert en Peter is er inderdaad verscheidene keren intern over hun voorstel voor een  monumentenstatus gesproken. Maar dat er nog nooit een schriftelijke reactie is gekomen stelt de vereniging teleur.

Mening van vereniging

Toch lijkt men bij de gemeente nu benieuwd naar de mening van de vereniging. Frank Bartelds van de gemeente: “Wij hebben de HVOV uitgenodigd voor een gesprek. In dit gesprek willen wij een korte toelichting geven op het voorstel voor de nieuwbouw van de brandweerkazerne.”

Voor Bert kwam dit als een grote verrassing. “Toevallig kreeg ik een paar dagen terug een telefoontje van een ambtenaar die graag in gesprek zou willen.” Toch lijkt alles voor de vereniging te laat te komen. De plannen zijn gemaakt en volgende week donderdag 21 januari beslist de raad over de toekomst van de kazerne. Met helaas voor de vereniging zonder een besluit over de status van een gemeentelijk monument.

In het aan de raad aangeboden keuzemodel heeft scenario 1.b (behoud van een gedeelte van het gebouw samen met de slangentoren) verreweg de voorkeur van de HVOV. Dat boven de voorkeur voor model 2 (een nieuw te bouwen brandweerkazerne) zoals het college aan de raad adviseert.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Gemeente

Ga naar “Vuurwerk in Veenendaal: alles wat je erover wilt weten”

Vuurwerk in Veenendaal: alles wat je erover wilt weten

vuurwerk veenendaal
Ga naar “Brrrr! Dit vinden jullie de engste plekken van Veenendaal”

Brrrr! Dit vinden jullie de engste plekken van Veenendaal

Ga naar “Opgeruimd staat netjes: hier in Veenendaal vind je binnenkort bladkorven”

Opgeruimd staat netjes: hier in Veenendaal vind je binnenkort bladkorven

bladkorven in veenendaal

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

  • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

  • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50”

Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50

  • Albert Heijn
  • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Sylvie Meis luxe huispak € 24,99”

Sylvie Meis luxe huispak € 24,99

  • ALDI
  • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46”

Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46

  • Albert Heijn
  • Geldig t/m 4 december 2022