Groen, groener, groenst: 7 x een stukje natuur in en rondom Veenendaal
Een frisse neus halen is nooit een slecht idee. Ben je het standaard blokje om je huis wel zat? Dan...
Een echte traditie met Hemelvaart: dauwtrappen. Ook in Veenendaal en omgeving wordt dit gedaan. Waar komt deze traditie vandaan en hoe werkt dauwtrappen precies?
Uhh.. Dauw-wattes? Dauwtrappen is wandelen met zonsopkomst. Sommige mensen doen dit zelfs op blote voeten, zodat ze op het gras de dauw echt voelen. Er worden verschillende dauwtraptochten georganiseerd. Veenendalers kunnen bijvoorbeeld dauwtrappen in het Amerongse Bos of meedoen aan de fietsdauwtraptocht van Natuurcentrum Ede.
Magische werking
Waar komt de traditie van het dauwtrappen vandaan? Om een antwoord te vinden op deze vraag moeten we terug in de tijd, namelijk naar de eerste eeuw na Christus. Tijdens de meifeesten die in deze Germaanse tijd plaatsvonden, vierden mensen de opkomst van het nieuwe leven in de natuur. Het volksgeloof van die tijd was van mening dat dauw op bepaalde dagen van het jaar een genezende en magische kracht heeft.
Eigenlijk heeft het dauwtrappen niets te maken de lichamelijke terugkeer van Jezus Christus naar de hemel. Later werd het gebruik van dauwtrappen in verband gebracht met processies op de ochtend van Hemelvaartsdag.
Vroeg uit de veren en de natuur ingaan, mag dat eigenlijk? Veel natuurgebieden zijn namelijk verboden terrein voor zonsopgang. We vragen het aan Staatsbosbeheer. Zij leggen uit: “Dauwtrappen is vooral tijdens zonsopgang, dan kan het gewoon. En in een aantal gebieden van ons mag je 24 uur per dag komen.”
Wil jij op Hemelvaartsdag vroeg de natte grond onder je voeten voelen, mystieke nevels tussen de bomen zien hangen en misschien zelfs wild spotten? Zorg dan dat je rond kwart voor 6 in de natuur bent, dan gaat de zon op in Veenendaal.
Lees ook:
Aangeboden door RoutesinUtrecht.nl – Routebureau Utrecht
In onze gids
Populaire rubrieken