Veenendaal

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Tip voor Hemelvaartsdag: vroeg uit de veren om te dauwtrappen

Door Kelly van Straten 18 mei 2020

Een echte traditie met Hemelvaart: dauwtrappen. Ook in Veenendaal en omgeving wordt dit gedaan. Waar komt deze traditie vandaan en hoe werkt dauwtrappen precies?

Uhh.. Dauw-wattes? Dauwtrappen is wandelen met zonsopkomst. Sommige mensen doen dit zelfs op blote voeten, zodat ze op het gras de dauw echt voelen. Vaak worden er via Staatsbosbeheer wandelingen gegeven door boswachters, maar dit jaar gaan die allemaal niet door vanwege het coronavirus. Maar niet getreurd: zelf kun je wel wandelen tijdens zonsopkomst.

Magische werking

Waar komt de traditie van het dauwtrappen vandaan? Om een antwoord te vinden op deze vraag moeten we terug in de tijd, namelijk naar de eerste eeuw na Christus. Tijdens de meifeesten die in deze Germaanse tijd plaatsvonden, vierden mensen de opkomst van het nieuwe leven in de natuur. Het volksgeloof van die tijd was van mening dat dauw op bepaalde dagen van het jaar een genezende en magische kracht heeft.

Eigenlijk heeft het dauwtrappen niets te maken de lichamelijke terugkeer van Jezus Christus naar de hemel. Later werd het gebruik van dauwtrappen in verband gebracht met processies op de ochtend van Hemelvaartsdag.

Mag je zo vroeg de natuur in?

Vroeg uit de veren en de natuur ingaan, mag dat eigenlijk? Veel natuurgebieden zijn namelijk verboden terrein voor zonsopgang. We vragen het aan Staatsbosbeheer. Zij leggen uit: “Dauwtrappen is vooral tijdens zonsopgang, dan kan het gewoon. En in een aantal gebieden van ons mag je 24 uur per dag komen.”

Wil jij op Hemelvaartsdag vroeg de natte grond onder je voeten voelen, mystieke nevels tussen de bomen zien hangen en misschien zelfs wild spotten? Zorg dan dat je rond kwart voor 6 in de natuur bent, dan gaat de zon op in Veenendaal.

Liever wat langer uitslapen en daarna dingen ondernemen? Daar hebben we ook leuke tips voor:

Natuur in Veenendaal

Hemelvaart 2020 in Veenendaal: dit kun je ondanks de maatregelen wel doen

Donderdag 21 mei is het Hemelvaartsdag. Voor de meesten van ons geldt: lekker een dagje vrij. Benieu...

Meer over

Doen

adv.