Marlon maakt trouw- en geboortekaarten op maat: ‘Ik mag iets unieks maken voor iemands allermooiste dag’

Voor een op maat gemaakt ontwerp ben je bij Marlon aan het juiste adres (Foto: Clockvision)

Marlon Oosterhagen (30) is een geboren en getogen Veenendaalse. Je kunt haar kennen van Q-Music Wedding in a week of als juf voor de klas van jouw kleintje. Maar, dat is niet alles! Marlon is namelijk een echte creatieveling en steekt sinds een jaar ook veel van haar tijd in haar bedrijf MYdesign, waarmee ze unieke trouw- en geboortekaarten, maar ook labels en gepersonaliseerde posters ontwerpt. Voor een op maat gemaakt ontwerp ben je bij haar aan het juiste adres!

Marlon woont samen met haar man Gert-Jan en zoontje Noah in een jaren dertig huis in Veenendaal. Drie dagen in de week is ze werkzaam op twee verschillende basisscholen in Amerongen, maar daarnaast besteedt ze veel van haar vrije uren aan MYdesign. “Mijn allereerste geboortekaartje maakte ik voor mijn nichtje en dat is alweer twee jaar geleden”, vertelt Marlon over de start van haar bedrijf. Vorig jaar december besloot ze de sprong te wagen en via Instagram officieel voor zichzelf te beginnen. “Een groot deel van de dag staat in het teken van ontwerpen. Ik zit dan vaak op onze zolder, waar ik met mijn iPad op schoot lekker kan tekenen”, vertelt Marlon over haar uit de hand gelopen hobby.

Creatieveling

De Veenendaalse is van jongs af aan al een echte creatieveling en de keuze voor design is dan ook niet gek. “Ik zat als kind altijd te tekenen. Samen met een vriendinnetje maakte ik kaartjes en gingen we langs de deuren om ze te verkopen. Het zit er dus al heel lang ingebakken”, glimlacht Marlon. Vandaag de dag is ze er nog altijd druk mee. “Als iemand jarig is, vind ik het leuk om het cadeautje leuk in te pakken en vaak doe ik er dan een zelfgemaakt labeltje aan of maak ik zelf een kaartje”, geeft ze als voorbeeld. “Tekenen is voor mij echt een uitlaatklep waarbij ik mijn verstand op nul kan zetten en ik heb altijd de droom gehad om nog creatiever aan de slag te gaan”, aldus de onderneemster.

Droom in vervulling

Haar droom ging in vervulling toen haar schoonzus en zwager vroegen of ze een geboortekaartje wilde maken voor hun dochter en ook toen Marlon zelf een zoontje kreeg, maakte ze zijn geboortekaartje. “Ik kreeg zoveel leuke reacties en ik was er nog nooit mee naar buiten getreden. Dat is eigenlijk de stap geweest naar MYdesign.” Of Marlon het spannend vond? “Ja, natuurlijk! Mensen vragen je om een kaartje te maken voor hun dierbaarste bezit”, vertelt Marlon. Ze legt uit: “Wat ik leuk en mooi vind, kan heel anders zijn voor een ander. Het is vaak een beetje aftasten wat mensen mooi vinden, wat hun stijl is en of dat past bij wat ik leuk en mooi vind om te maken.” Marlon lacht: “Een proefdruk versturen doe ik nog steeds met trillende vingers. Het is toch iedere keer opnieuw een beetje je kindje die je tentoonstelt”, vindt ze.

Onderdeel van uitmaken

Tegelijkertijd vindt Marlon ieder kaartje dat ze mag maken opnieuw bijzonder. “Bij een uniek moment, hoort een uniek kaartje. Dat vind ik echt en daarom vind ik kaartjes op maat maken zo leuk”, legt ze uit. “Je komt met mensen in contact die je niet kent en daar ga je een heel persoonlijk kaartje voor maken. Wanneer de puzzelstukjes uiteindelijk in elkaar vallen en je van beide kanten een ontwerp ziet waar je enthousiast van wordt, dan is dat natuurlijk heel fijn”, glundert de Veenendaalse. Marlon haalt uit MYdesign een stukje ontspanning en vindt het heel leuk om te tekenen en creatief bezig te zijn. “Ik mag iets moois maken voor de geboorte van een kindje of iemands trouwdag. Dat is een moment dat iemand nooit meer vergeet en daar mag ik onderdeel van uitmaken”, vertelt Marlon trots.

Tekst gaat verder onder de foto’s

Gepersonaliseerde posters

Wat Marlon allemaal ontwerpt? “Momenteel maak ik het meest geboortekaartjes, maar ik ben langzaam aan het uitbreiden richting trouwkaarten”, vertelt ze. Daarnaast ‘borrelt’ er van alles in haar hoofd, zoals ze het zelf omschrijft. “Ik heb heel veel ideeën. Zo heb ik onlangs bijvoorbeeld ook een eigen kaartenset uitgegeven met kaarten en labels voor aan een cadeautje of een bos bloemen”, geeft de designer als voorbeeld. En daarnaast vind je bij Marlon ook gepersonaliseerde posters. “Voor posters met korte stukjes uit kinderliedjes, de naam, geboortedatum, lengte of het gewicht van een kindje mogen mensen ook bij mij aankloppen. Dat is een heel leuk kraamcadeautje”, glimlacht ze.

Inspirerende printjes

De visie achter haar bedrijf is dat ze alles zo persoonlijk mogelijk wil houden. “Ik wil dat mensen een fijn gevoel krijgen bij een kaartje en het moet passend zijn. Ik schotel mijn design voor aan mensen, maar ik hoop dat klanten het zien alsof we de reis van het ontwerpen samen hebben gemaakt en dat zij daarna ook zeggen: het is mijn design”, legt Marlon de naam van haar bedrijf uit.

Waar ze de inspiratie voor al haar ontwerpen vandaan haalt? Marlon lacht: “Dat kan bij wijze van spreken zijn dat ik bij de Ikea een leuk vloerkleed zie liggen of dat ik in de HEMA een mok zie met een leuk printje.” De inspiratie komt volgens de onderneemster echt overal vandaan. “Het lijkt soms echt alsof er een klepje in mijn hoofd opengaat wanneer ik bepaalde printjes zie die ik op een kaartje zou kunnen gebruiken.” Ook haalt ze inspiratie uit wat mensen zeggen. “Door het noemen van kleuren of een bepaald thema ga je steeds gerichter denken en gaandeweg wordt een kaartje steeds concreter”, legt Marlon het proces uit. “We bouwen echt samen aan een kaartje.”

Persoonlijke touch

Haar stijl vindt Marlon dan ook moeilijk te omschrijven. “Ik heb niet één handtekening die op ieder kaartje terugkomt, maar wat wel vaak terugkomt is dat op elk kaartje ergens een illustratie zit”, vertelt Marlon. “Vaak is de illustratie met de hand getekend. Pas heb ik bijvoorbeeld een labeltje gemaakt met een giraf. Het dier was geschilderd door de oma van het toekomstige kindje en die giraf heb ik nagetekend voor op het labeltje. Dat is de persoonlijke touch die ik kan geven”, geeft de Veenendaalse trots als voorbeeld.

De onderneemster maakt voornamelijk ontwerpen op maat, maar is ondertussen ook bezig met een eigen collectie kaartjes. “Dat zijn wel wat stoerdere kaartjes, maar wanneer ik op maat werk, verschilt de stijl heel erg.” Toch is er één ding dat al haar ontwerpen gemeen hebben: “Ik houd het altijd heel erg bij mijzelf. Mensen mogen hun wensen absoluut aangeven, maar ik vind het het allerbelangrijkste dat ik trots kan zijn op een kaartje en dat ik ‘m zelf ook de deur uit zou sturen. De maatstaf is dat het ontwerp ook bij mij moet passen”, vertelt Marlon.

Tekst gaat verder onder de foto

Embed niet geladen. Accepteer eventueel de cookies om deze te kunnen zien. Cookie-instellingen
Marlon is helemaal weg van het geboortekaartje met de handgetekende giraf.

Samen bouwen

Bij haar werk komt een heleboel kijken. “Administratie bijhouden, kaartjes opleveren, foto’s maken, maar ook heel veel lezen over sociale media… Genoeg dingen om mee bezig te zijn”, somt Marlon haar werkzaamheden op. Wanneer ze aan MYdesign werkt? “Ik heb momenteel geen vaste dag, maar ik probeer iedere dag wel even sociale media bij te werken. Dat doe ik vaak in een pauze of ’s avonds als de kleine in bed ligt”, vertelt ze. Er gaan dus veel avonduren inzitten, maar Marlon doet niets liever. “Mensen komen naar mij voor een kaartje op maat, want samen kunnen we iets maken dat nog niemand anders heeft.”

Haar favoriete kaartje? Het kaartje voor haar zoon komt dicht in de buurt. “Maar het kaartje met het girafje op het labeltje, daar ben ik ook echt helemaal weg van”, glundert Marlon. Eigenlijk kan ze geen ultieme favoriet kiezen. “Bij ieder kaartje heb ik een geschiedenis opgebouwd. Je kent de mensen erachter en je hebt echt samen naar het eindresultaat toe gebouwd. Het zijn stuk voor stuk hele leuke kaartjes geworden”, vindt Marlon.

Bijzonder en uniek

Het kaartje dat haar het meest is bijgebleven is het allereerste kaartje dat ze ooit maakte. “Het kaartje voor mijn nichtje is echt een schop onder mijn kont geweest. Daarvoor had ik nog nooit zoiets gedaan of gewerkt met het programma Indesign. Dat zij mij dat vertrouwen en de vrijheid gaven, heeft ervoor gezorgd dat MYdesign vandaag de dag bestaat”, vertelt Marlon. “Als ik er nu aan terugdenk heb ik een aantal weken vol inspanning en met rode wangen op mijn iPad zitten tekenen, maar dat is uiteindelijk heel goed geweest, want dat heeft ervoor gezorgd dat ik nu doe wat ik doe.”

Haar toekomstdroom is dan ook dat ze hoopt nog verder uit te breiden en meer mensen te bereiken. “Ik wil zoveel mogelijk verschillende kaartjes maken, voor verschillende mensen”, glimlacht Marlon. Het allerbelangrijkste dat ze hen wil meegeven? “Ik hoop natuurlijk dat ze een trots gevoel overhouden als ze de kaartjes versturen en dat ze kriebels in hun buik krijgen om aan mensen te laten zien wat we samen hebben gemaakt.” En die kriebels, die heeft Marlon zelf ook nog steeds bij ieder ontwerp: “Ik mag iets unieks maken voor iemands allermooiste dag en dat blijft heel bijzonder!”

Lees ook:

Win een sinterklaasbox!

indebuurt geeft sinterklaasboxen weg

Winnen! indebuurt verloot sinterklaasboxen vol lekkers voor een heerlijk avondje

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Hoe dan? Kevin en Nanne runnen een online kledingwinkel én marketingbureau ineen”

Hoe dan? Kevin en Nanne runnen een online kledingwinkel én marketingbureau ineen

Aangeboden door Qredits

kevin velocity marketing
Ga naar “Frans verkoopt kampeerspullen van A tot Z: ‘voor de luxe kampeerder’”

Frans verkoopt kampeerspullen van A tot Z: ‘voor de luxe kampeerder’

Aangeboden door Qredits

van de haar caravans frans
Ga naar “André en Tessa halen het Italiaanse vakantiegevoel naar de omgeving Veenendaal: ‘Lekker lang tafelen in de binnentuin’”

André en Tessa halen het Italiaanse vakantiegevoel naar de omgeving Veenendaal: ‘Lekker lang tafelen in de binnentuin’

Aangeboden door Birra Moretti

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

  • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

  • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “McGregor leren portemonnee voor € 5,95”

McGregor leren portemonnee voor € 5,95

  • Action
  • Geldig t/m 29 november 2022
Ga naar “Velvet opbergbankje – Antraciet voor € 39,95”

Velvet opbergbankje – Antraciet voor € 39,95

  • Action
  • Geldig t/m 29 november 2022
Ga naar “30% korting op alle vloerkleden”

30% korting op alle vloerkleden

  • Karwei
  • Geldig t/m 28 november 2022