Fleur en Auke wonen aan de Zakkendragerssteeg: ‘Mensen vragen altijd of de hele tuin van ons is’

Foto: indebuurt Utrecht

Bij elke nieuwe binnenkijker is het weer een verrassing wat we achter de voordeur aantreffen. Onze nieuwsgierigheid werd extra gewekt toen we een uitnodiging kregen met de volgende woorden: “Het zou je nooit opvallen als je erlangs loopt, maar via een gang kom je in ons ruime appartement terecht MET TUIN! En dat in de binnenstad!” Fleur (26) en Auke (27) zijn de geluksvogels die aan de Zakkerdragerssteeg in hartje Utrecht wonen.

Het stel woont er sinds augustus 2021. Auke vertelt: “We woonden hiervoor in Hoograven. Daar gebeurde niet zoveel op straat door de coronacrisis. Ik dacht: ik ben 26 en moet hier weg. Toen keek ik op de website huurwoningen.nl en zag dit huis. Het nummer van de makelaar stond erbij. Ik belde en de boodschap was: het huis is nog beschikbaar, maar de bezichtigingen zijn al geweest. Tenzij je morgen om 09.30 uur komt kijken.” Fleur kon niet mee omdat zij in quarantaine zat. Hierdoor ging Auke alleen kijken: “Ik stapte binnen en dacht: dit is het. De makelaar zei: je ziet jezelf hier wel wonen hè? Je moet wel voor 17.00 uur beslissen. Toen heb ik een filmpje naar Fleur gestuurd en gezegd: dit is het huis en hier gaan we wonen.”

Stressmoment

Fleur vertelt: “Hij is nogal impulsief en ik moet altijd langer over dingen nadenken. Dus ik had een beetje een stressmoment. We zouden ook meer huur gaan betalen. Auke was enthousiast, dus daar vertrouwde ik op.” Auke: “We moesten een brief schrijven met daarin wie we zijn. Ik werk in de commerciële hoek en dacht: wat voor mensen willen ze hebben? En daarop hebben we de brief gebaseerd. We zaten met twee andere stellen in de race. De volgende dag om 12.00 uur hoorden we dat we het hadden gekregen.”

Lees verder onder de foto’s >

Met hulp van familie en collega’s

Fleur en Auke hoorden half juli dat ze erin mochten per 1 augustus. “Ik was op vakantie tot 14 augustus”, vertelt Auke. “Fleur heeft het hele huis ingepakt. Vrijdagmiddag kwam ik terug en zaterdagochtend hebben we de laatste dingen ingepakt.” Fleur: “Zondag zat alles in de vrachtwagen.” Omdat Auke en Fleur midden in het centrum wonen, mochten ze alleen op maandagochtend voor 12.00 uur hun spullen laden en lossen. “Ik zou die dag vrij zijn, maar mijn planning werd verschoven en ik moest toch trainen.” Fleur volleybalt op hoog niveau. Gelukkig kregen de twee hulp van ouders en collega’s. “Ik kwam in de middag en iedereen was druk bezig in mijn nieuwe huis dat ik zelf nog niet had gezien. Overal stonden dozen en ik dacht: oh god… Maar ik was er gelijk blij mee.”

‘Is deze tuin van jullie alleen?’

Wonen in de binnenstad en dan zo’n grote tuin hebben, veel stadsgenoten zullen er jaloers op zijn. Auke en Fleur hebben dat geluk. Daarover vertelt Auke: “Ik ben groot barbecue fan. Hiervoor woonden we op twee hoog en hadden we bovenburen. Barbecueën kon daar niet, daarom wilde ik een tuin. En ik wilde gelijkvloers én in het centrum wonen, omdat daar meer reuring is. Toen ik deze tuin zag vroeg ik aan de makelaar: is dit alleen van ons? Ik ben rete impulsief, dus als het goed voelt: let’s do it.” Fleur vult aan: “Als mensen hier voor het eerst binnenkomen, vragen ze: is deze tuin van jullie alleen?”

Lees verder onder de foto’s >

Over hun favoriete plek in huis moeten ze even nadenken. Auke zegt grappend tegen Fleur: “Je mag niet het bed zeggen.” Tijdens het interview zitten we aan de eettafel, vlak bij de tuin. “Ik houd van dit deel van het huis, waar we nu zitten. Ik ben blij met hoe we het hier hebben ingericht. En je kan zo de tuin in”, vindt Fleur. En die van Auke? “Achter de barbecue. Straks in de zomer kunnen we de deuren wagenwijd openzetten.” Fleur vult aan: “Toen Auke zei dat hij een woning wilde met een tuin, dacht ik nog: dat gaan we nooit vinden. Kijk waar we nu zitten.” De tuin is ongeveer zeventig vierkante meter. “Daarom is het ook zo bizar: we hebben een ruim huis én ook nog een ruime tuin.”

Herinnering aan opa en oma

Aan de muur in de woonkamer hangen twee opvallende doeken. Daarover vertelt Auke: “Mijn opa en oma hebben dertig jaar geleden een wereldreis gemaakt. Ze belandden in Namibië en zijn het jaar erna teruggegaan. Mijn opa is ondernemer en op een camping daar zei hij: hier wil ik een huis. Hij had maagkanker en in de winter is dat heel zwaar. Dan moet zijn lichaam harder werken. Met een huis daar, konden ze daar in de winter verblijven. Zo heeft hij zijn leven 28 jaar langer weten te rekken. Tijdens hun verblijf in Namibië hebben ze samen een school gebouwd. Ik ben ook gymleraar en heb daar in 2018 bewegingsonderwijs opgezet. Die doeken zijn gemaakt door een stam en heb ik meegenomen als herinnering. Toen woonden we nog niet samen en hadden we er allebei een in huis. Nu hangen ze hier samen.”

De doeken uit Namibië boven de bank. Lees verder onder de foto >

Foto: indebuurt Utrecht

Planten met namen

“Het heeft niet zoveel met het huis te maken, maar ik vind de medailles van Fleur vet. Ik ben een grote sportidioot.” Ook Fleur is trots op haar titels: “Die hebben een speciaal plekje in mijn hart.” De twee zijn echte plant parents: “Onze planten hebben namen. We hebben er vijftien in totaal. Hiervoor woonde ik met een gast in huis en daar lukte het nooit om ze in leven te houden. Hij kreeg het zelfs voor elkaar om een plant met een eigen ecosysteem dood te laten gaan”, grinnikt Auke. “Het zijn onze plantenkinderen, daarom hebben ze allemaal een naam”, laat Fleur weten.

De medailles en planten in huis. Lees verder onder de foto’s >

Borrel met de buren

Fleur vertelt: “Toen wij onze housewarming hadden, vroeg Auke aan de buren (restaurant De Zakkendrager) of we daar tien kratten bier mochten koud zetten. Wij hebben namelijk een kleine koelkast. We hadden ook al kennis met ze gemaakt en ze zeiden dat ze het leuk vonden dat wij hier kwamen wonen. Op een gegeven moment waren er hier allemaal mensen. Het bier was op en dat gingen we halen. Toen vroegen we aan de bediening: komen jullie nog een biertje doen als jullie klaar zijn? Om half twee ’s nachts ging de bel, stonden zij voor de deur. Ze kwamen nog even naborrelen.”

Alles dichtbij

Of Auke en Fleur de reuring die ze zochten hebben gevonden? Auke grapt: “Het is veels te druk, ik kan niet eens normaal met mijn fiets naar huis.” Fleur vindt van wel: “De buurt is top. Er is veel te doen: bij de gracht vind je alle winkels en tentjes die je nodig hebt. De markt is dichtbij. Je gaat sneller een hapje buiten de deur eten of een filmpje pakken bij Pathé. Laatst wilden we om 20.00 uur een hapje eten, toen zijn we bij de buren gaan eten. Die mensen kennen ons inmiddels.” Wat Auke vooral fijn vindt, is dat ze in huis alle rust hebben en niemand naar binnen kan kijken. “Maar ik vergeet soms dat je gelijk vijfhonderd mensen in je gezicht krijgt als je naar buiten stapt.”

Mogen we bij jou binnenkijken?

Woon jij op een bijzondere plek in Utrecht, een huis met een verhaal of ben je gewoon heel blij met je woning? Of weet jij iemand die geschikt zou zijn voor deze rubriek? Laat het ons weten via [email protected], we komen graag bij je binnenkijken.

Lees ook:


Meer in deze categorie

Binnenkijken bij

Ga naar “[VIDEO] Binnenkijken bij Marijn en Gwen: ‘De regenbooggang was een compromis’”

[VIDEO] Binnenkijken bij Marijn en Gwen: ‘De regenbooggang was een compromis’

Ga naar “Woon je in Utrecht en mogen we bij jou binnenkijken? Geef je op voor onze rubriek!”

Woon je in Utrecht en mogen we bij jou binnenkijken? Geef je op voor onze rubriek!

Ga naar “Binnenkijken bij Karlijn in Abstede: ‘Voor ik hier woonde, droomde ik al van dit huis’”

Binnenkijken bij Karlijn in Abstede: ‘Voor ik hier woonde, droomde ik al van dit huis’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Kerstbrunch Centraal Ketelhuis”

Kerstbrunch Centraal Ketelhuis

 • Het Centraal Ketelhuis
 • Geldig t/m 26 december 2022

Topper

Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46”

Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Sylvie Meis luxe pyjama € 17,99”

Sylvie Meis luxe pyjama € 17,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 4 december 2022

Vacatures

Ga naar “Vacature Manager bediening”

Vacature Manager bediening

 • Heirloom – Venues of Utrecht
 • Fulltime/Parttime
Het team van Heirloom | Foto: Dominique Egging FotografieHet team van Heirloom | Foto: Dominique Egging Fotografie

Topper

Ga naar “Vacature Zelfstandig werkend kok”

Vacature Zelfstandig werkend kok

 • Heirloom – Venues of Utrecht
 • Fulltime/Parttime
Het team | Foto: Dominique Egging FotografieHet team | Foto: Dominique Egging Fotografie

Topper

Ga naar “Medewerker housekeeping”

Medewerker housekeeping

 • Grand Hotel Karel V
 • Fulltime

Topper

Ga naar “(Leerling) kraamverzorgende”

(Leerling) kraamverzorgende

 • Het KraamZorg Bureau
 • Parttime
het kraamzorgbureauhet kraamzorgbureau

Topper

Ga naar “Allround winkelmedewerker Jamin Utrecht Hoog Catharijne”

Allround winkelmedewerker Jamin Utrecht Hoog Catharijne

 • Jamin
 • Parttime
Jamin

Agenda

Ga naar “Utrecht Maakt Kennis Schuld(ig)”

Utrecht Maakt Kennis Schuld(ig)

 • Podium HU
 • 1 december 2022

Topper

Ga naar “Kerstmarkten in Utrecht”

Kerstmarkten in Utrecht

 • Van 8 dec t/m 23 dec
Kerstmarkten Utrecht
Ga naar “We All Love 80’s 90’s 00’s NYE – Winkel van Sinkel”

We All Love 80’s 90’s 00’s NYE – Winkel van Sinkel

 • Winkel van Sinkel
 • Van 31 dec t/m 1 jan
Ga naar “Dance classics in the mix”

Dance classics in the mix

 • 21 januari 2023
Ga naar “Muzikale herdenking: Liedje voor een dierbare”

Muzikale herdenking: Liedje voor een dierbare

 • SENS uitvaarten
 • 11 december 2022