Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Esther en Joeri wonen boven café Derat: ‘Ik begin de ochtend met een koffietje aan de bar’

Door Anne-Meike van den Berg 2 juli 2018

Er zijn een heleboel cafés in Utrecht, en dus zijn er ook een heleboel Utrechters die boven een café wonen. Op zich niks bijzonders, maar in het geval van Esther en Joeri is dat nét even anders. Het stel woont boven café Derat en dat betekent dat ze dóór de kroeg naar hun appartement moeten, de keuken delen met het personeel en dat de zorg voor kroegkatten Stip en Josefien hun taak is. “We houden allebei van katten en van het kroegleven, dus dat zit wel goed.”

Aanbellen bij Esther en Joeri, betekent aanbellen bij café Derat. Esther doet de deur van het Utrechtse café, dat op dat moment nog dicht is, voor ons open en gaat ons voor naar het appartement op de tweede verdieping. We komen langs de keuken op de eerste verdieping, die ook dienst doet als opslagruimte van het café. “Hier staan we regelmatig even te kletsen met het personeel”, vertelt Esther, “en soms eten we hier ook met z’n allen.”

Koffie aan de bar

Naast de gedeelde keuken, houdt wonen boven Derat ook in dat Esther en Joeri alle vieze doekjes wassen, dat ze voor de twee kroegkatten zorgen en dat ze gebruik mogen maken van het koffiezetapparaat. “Ik begin de ochtend meestal met een koffietje aan de bar, gewoon in mijn pyjama”, lacht Esther. Omdat haar ouders vroeger ook een kroeg hadden, is het voor Esther allemaal niet zo vreemd. “Ik was daar als kind heel erg vaak en ik ben dus wel gewend aan het caféleven.”

Bierliefhebbers

Ook Joeri vindt het helemaal niet erg om, zoals hij het zelf zegt ‘één te zijn met het café’: “We hebben allebei in de horeca gewerkt en houden van het kroegleven”, vertelt Joeri. “En we zijn echte bierliefhebbers. Café Derat is een speciaalbiercafé met echt hele unieke bieren. Het is leuk om op deze manier op de hoogte te blijven van wat zich allemaal afspeelt op bier-gebied.” Of Esther en Joeri zelf nog regelmatig een biertje drinken aan de bar? “In het begin wel ja”, vertelt Joeri lachend, “maar dat is nu wel iets minder geworden.”

“Stip de kroegkat kwam de eerste nacht meteen bij ons liggen”

Proefslapen

Voordat Esther en Joeri besloten om het appartement te betrekken, zijn ze wel een weekendje gaan proefslapen. “De kroegbaas woonde hier daarvoor zelf en het was een ongelofelijke zooi”, vertelt Esther. “Ik weet nog dat Stip, een van de kroegkatten, meteen bij ons kwam liggen en de hele nacht heeft lopen spinnen.” De kroegbaas sliep zelf altijd met oordoppen, maar die hebben Esther en Joeri – gelukkig – niet nodig. Joeri: “De fietsers en vuilniswagens maken meer herrie dan de mensen in de kroeg.”

Of Esther en Joeri gekke dingen hebben meegemaakt sinds ze boven Derat wonen? “Er was een keer iemand in de kroeg die met vals geld wilde betalen”, vertelt Esther. “Een aantal vaste gasten heeft die persoon toen tegengehouden.” Joeri, lachend: “Uh, ja. Maar wij zaten toen een film te kijken en hebben eigenlijk niks van het hele voorval meegekregen. We hoorden het de dag erna pas, haha!”

Liefdesverhaal

Liefdesverhalen, wij zijn er dol op. Het verhaal van Esther en Joeri begon – hoe toepasselijk – in de kroeg. Hier kun je hun verhaal lezen:

cafe de rat utrecht esther en joeri (19)

Esther en Joeri leerden elkaar kennen achter de bar bij kafé België: ‘We waren het beste team van de kroeg’

Ze waren 'het beste team van kafé België', de plek waar Esther Kuik en Joeri Mul elkaar leerden kenn...

Woning van de week

Woon jij op een bijzondere plek in Utrecht, een huis met een verhaal of een Domstads droomhuis? Laat het ons weten, we komen graag bij je binnen kijken!

Rachel en Sarah Thomas a Kempisplantsoen

Oproep: we zoeken Domstadse droomhuizen en hun trotse bewoners

Van hartje binnenstad tot diep in Overvecht en van de Maliesingel tot de Croeselaan: Utrecht kent be...

adv.