Damir woont in een woongroep met ex-daklozen in Overvecht: ‘Ik heb me geen moment alleen gevoeld’

Damir
Damir. Foto: indebuurt Utrecht

Damir (27) woont nu bijna twee jaar in zijn studio in Overvecht. De Utrechter groeide op in Tuindorp en woont nu in een bijzonder complex, namelijk woongroep Parana. Hier woont hij tussen ex-daklozen. Hoe dat in elkaar zit, lees je hieronder. 

Woongroep Parana is een samenwerking tussen De Tussenvoorziening en woningcorporatie Portaal, waarbij Portaal-huurders wonen naast ex-daklozen en mensen met een Wlz-indicatie. Mensen zoals Damir helpen de medebewoners weer in het ritme van de samenleving te komen. Zij zijn hier vaak een lange tijd niet toe in staat geweest door bijvoorbeeld verslavingen of dakloosheid. “De helft van de bewoners is van De Tussenvoorziening en kunnen om wat voor reden dan ook niet goed zelfstandig wonen en hebben ondersteuning nodig”, legt hij uit. “De andere helft geeft hen het goede voorbeeld.” 

Samen barbecueën

Hij heeft in het complex een privéstudio met keuken en badkamer. De openbare ruimtes, de gangen en het dakterras deelt hij wel met de andere bewoners. Damir vindt het geen probleem om naast zijn zorgende functie ook af en toe privé met de bewoners om te gaan. Zo was hij afgelopen zomer nog op het dakterras aan het barbecueën met vrienden toen een van De Tussenvoorziening-bewoners er gezellig bij kwam. “We hebben toen de grill gedeeld en er samen een hele leuke avond van gemaakt.” 

Lees verder onder de foto >

Het dakterras. Foto: indebuurt Utrecht

Eigen plek

Voor zijn verhuizing naar Overvecht woonde de 27-jarige masterstudent culturele antropologie met twee vrienden in Tuinwijk. “Ik was op een gegeven moment wel toe aan iets voor mezelf en toen heb ik mij ingeschreven. Een half jaar later mocht ik op gesprek komen.” Damir woont sinds het begin van de pandemie in zijn studio. “Ik kende dit pand al en kwam hier vaak bij vrienden om te chillen”, vertelt hij. De overgang van samenwonen naar wonen op zichzelf, ging voor hem vrij soepel. “Het was eigenlijk hartstikke fijn, want ik heb me geen moment alleen gevoeld. Je hebt in de woongroep gezamenlijke woonkamers, dus nu kan ik de gezelligheid opzoeken wanneer ik dat wil, terwijl ik me ook kan terugtrekken in de comfort van mijn eigen schone plekkie.”

Lees verder onder de foto’s >

Luxe

De zoektocht naar deze plek kostte Damir zo’n driekwart jaar. Zijn vorige appartement was erg mooi en luxe. Hierdoor lag de lat voor een nieuwe woning hoog, terwijl zijn budget als student laag is. “Door mijn vorige woning was ik het te goed gewend. Ik moest wel downgraden”, vertelt hij. “Ik heb zóveel bezichtigingen gehad en verschillende manier geprobeerd om een eigen plekje te fixen. Ondanks dat ik geboren en getogen ben in deze stad en een flink netwerk heb opgebouwd, lukte het niet om snel iets geschikts te vinden. Het is lastig als arme student.” 

Lees verder onder de foto’s >

Ondanks dat in het gebouw ook tweekamerappartementen te huur zijn, is Damir blij met zijn studio van zo’n 34 vierkante meter. “Ik heb niet zoveel ruimte nodig.” Daarnaast oogt de woning ruim en is de inrichting gezellig door veel plantjes, een boekenkast, kunstwerken, interessante voorwerpen en een digitale piano. Het beetje luxe dat hij heeft meegenomen van zijn vorige huis is een vaatwasser. “Ik heb altijd in een huis met een vaatwasser geleefd”, legt hij uit. “Toen ik op mezelf ging wonen was ik niet ineens van plan om te beginnen met handafwassen. Gelukkig kon ik via Marktplaats een goeie deal scoren, waar ik nu al een tijd van geniet.”

Lees verder onder de foto’s >

Hangmat

Een ander voordeel is het grote raam in de woning. De Utrechter heeft dan ook een hangmat aangeschaft. “Met het natuurlijke licht dat naar binnenvalt, kan ik heerlijk chillen en een boek lezen.” Het raam, bestaande uit twee deuren, kan volledig open waardoor er een klein balkon ontstaat. “De avondzon eindigt helaas net niet op deze plek.” En ondanks dat de studio zich aan de straatkant bevindt, hoor je, mits de ramen gesloten zijn, niets van de drukte. “Het is hier echt supergoed geïsoleerd om geluidsoverlast tegen te gaan”.

Lees verder onder de foto >

De grote ramen/deuren. Foto: indebuurt Utrecht

Over de buurt is Damir erg te spreken. “De parken in de buurt, de natuur, de ligging, alle voorzieningen. Dat is gewoon echt mooi. Het is echt een fijne plek om te leven. Het is hier ook gezellig. Ik heb hier veel nieuwe mensen leren kennen en er is hier erg veel te doen qua activiteiten. Ook wat betreft theater en muziek.”

Pelgrimstocht

Voorlopig is de creatieveling nog herstellende van een zware hernia, maar hij heeft wel plannen om in de nabije toekomst een lange pelgrimstocht te maken en na te denken hoe hij zijn leven als antropoloog gaat invullen. Of hij dan direct terugkeert naar Utrecht, dat durf hij niet te zeggen. “Dat zien we dan wel”, vertelt hij. 

Mogen we bij jou binnenkijken?

Woon jij op ook een bijzondere plek in Utrecht, een huis met een verhaal of ben je gewoon heel blij met je woning? Of weet jij iemand die geschikt zou zijn voor deze rubriek? Laat het ons weten via [email protected], we komen graag bij je binnenkijken.

Kijk ook binnen bij:

Meer in deze categorie

Binnenkijken bij

Ga naar “Binnenkijken bij Margreet aan de Oudegracht: ‘Ik ben helemaal verliefd op deze ruimte’”

Binnenkijken bij Margreet aan de Oudegracht: ‘Ik ben helemaal verliefd op deze ruimte’

Ga naar “Woon je in Utrecht en mogen we bij jou binnenkijken? Geef je op voor onze rubriek!”

Woon je in Utrecht en mogen we bij jou binnenkijken? Geef je op voor onze rubriek!

Ga naar “Wow! Dennis maakte van deze kleine badkamer een mini-spa”

Wow! Dennis maakte van deze kleine badkamer een mini-spa

Aangeboden door RestyleXL

RestyleXL Woerden badkamer spa-gevoel regio Utrecht oud hout gerecycled

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Afslanken waar jij het wil”

Afslanken waar jij het wil

 • Hair & Body
 • Geldig t/m 24 juli 2022

Topper

Ga naar “Blumill Fitness artikelen vanaf € 94,99”

Blumill Fitness artikelen vanaf € 94,99

 • Geldig t/m 10 juli 2022
Ga naar “Spijkerjasje € 22,99”

Spijkerjasje € 22,99

 • Geldig t/m 10 juli 2022
Ga naar “Mona 450 ml van € 2,98 voor € 1,49”

Mona 450 ml van € 2,98 voor € 1,49

 • Geldig t/m 3 juli 2022
Ga naar “GreenChef taupe pannen van € 69,99 voor € 34,99”

GreenChef taupe pannen van € 69,99 voor € 34,99

 • Geldig t/m 3 juli 2022

Vacatures

Ga naar “ZZP’er gezocht als Salesprofessional”

ZZP’er gezocht als Salesprofessional

 • Improvers
 • Freelance

Topper

Ga naar “Teamleider Logistiek”

Teamleider Logistiek

 • Talect
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Freelance marketeer én Zakelijk medewerker gezocht voor Theater Utrecht”

Freelance marketeer én Zakelijk medewerker gezocht voor Theater Utrecht

 • Theater Utrecht
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Office Assistant bij het departement Natuurkunde”

Office Assistant bij het departement Natuurkunde

 • Universiteit Utrecht
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Senior horecamedewerker”

Senior horecamedewerker

 • MHC Fletiomare
 • Parttime

Topper

Agenda

Ga naar “Funeral Fair Festival 2022”

Funeral Fair Festival 2022

 • Funeral Fair Festival
 • Van 2 jul t/m 3 jul

Topper

Ga naar “Gluren bij de Buren”

Gluren bij de Buren

 • 3 juli 2022
Ga naar “Festival Tweetakt 2022”

Festival Tweetakt 2022

 • Van 25 jun t/m 10 jul
Ga naar “Zelfontwikkeling doormiddel van een speurtocht”

Zelfontwikkeling doormiddel van een speurtocht

 • Van 25 feb t/m 25 sep
Ga naar “VOORLOPERS – Kunst van nu”

VOORLOPERS – Kunst van nu

 • Van 13 mei t/m 5 aug

Van onze partners

Klik op de banner en meld je gratis aan!

Op vrijdag 1 en zaterdag 2 juli is er weer een Drijf-In Bioscoop in Centrum Vleuterweide met dit jaar ook een Beachclub!

Klik op de banner en meld je gratis aan!
Klik op de banner en meld je gratis aan!