Binnenkijken in het houten huis van Marenka en Koen: ‘Mensen vinden het op een sauna lijken’

Marenka, Koen en de kids.
Ingo, Koen, Marenka en Elvi. Foto: Indebuurt Utrecht

Industrieel ontwerpers Marenka en Koen wonen samen met hun twee kinderen Elvi (7) en Ingo (10) en hond Morris in een ecologische en energiezuinige nieuwbouwwoning in Veemarkt. Hiervoor woonde het gezin in een woning van zeventig vierkante meter in Oudwijk. Toen Marenka in verwachting raakte van hun dochter, was het toch echt tijd om iets groters te zoeken.

In 2016 tekende het stel voor de grond in Veemarkt. In 2018 startte de bouw van hun houten huis met ruim het dubbele aantal vierkante meters dan hun woning ervoor. Ondanks dat zowel Koen als Marenka industrieel ontwerper van beroep zijn, is het uitdenken van een droomhuis toch andere koek. Daarom hebben ze met hulp van een architect dit grote project kunnen verwezenlijken. Het bijzondere aan hun woning is dat het hele huis is gemaakt van hout en als een soort IKEA-pakket werd aangeleverd. “Er kwamen op een gegeven moment twee vrachtwagens met alle op maat gemaakte panelen, die ook al voorzien waren van gaten voor bijvoorbeeld de ramen en stopcontacten. Na twee weken stond het houten casco er”, vertelt Marenka. “Ik ben opgegroeid in een houten huis, dus het was voor mij wel een trigger om dat nu ook te doen.”

Lees verder onder de foto’s >

Kopzorgen

Het zelf bouwen van een huis geeft veel keuzestress en financiële onzekerheden. Ook is het natuurlijk afwachten of het ook echt wordt zoals bedacht. Ondanks dat het de nodige kopzorgen en tijd gekost heeft, zijn Koen en Marenka enthousiast over hun nieuwbouwhuis. “Ik zou zo’n project wel opnieuw doen, ook een houten huis. Dat bevalt goed”, vertelt Koen. “Het is kruislaaghout, ofwel CLT (cross layered timber). In de bouw zijn ze ook steeds vaker aan het werk met hout of een combinatie met CLT en beton, omdat het veel minder CO2-uitstoot geeft. De Triodos Bank in Zeist is van CLT en ook in hotel Jakarta in Amsterdam hebben ze er gebruik van gemaakt.” Zover het stel weet is het ook het enige CLT-huis in Utrecht.

Klussen

Na de nodige vertraging kon het gezin er na een jaar bouwen eindelijk intrekken. Er wordt nog verder geklust in huis. Zo is onlangs de muur in de keuken aangepakt en wordt er hier en daar nog een lik vernis over het hout aangebracht om de houtkleur niet te laten vergelen. Bij de, tot nu toe enige, kinderkamer boven staan nog de nodige klussen te wachten. “Daar moet nog een muur tussen komen, maar de kinderen willen nog niet apart slapen”, legt Koen uit. “Het klussen is nog niet klaar. Er moeten bijvoorbeeld ook nog deuromlijstingen komen.” 

Sauna

Van buiten is niet gelijk te zien dat het om een houten huis gaat, maar binnen is het hout overal zichtbaar. Hierdoor krijgt het stel diverse reacties wanneer er bezoek komt. “We hebben wel eens gehoord dat mensen het op een sauna vonden lijken”, vertelt Marenka. Koen vult aan: “De ander associeert het juist weer met een vakantiehuis.” Mocht het koppel het hout op een gegeven moment zat zijn, valt er altijd nog overheen te stucen. Dit hebben zij met een muur in de woonkamer bijvoorbeeld al gedaan. 

Lees verder onder de foto’s >

Splitlevel living

Het huis heeft splitlevels, wat betekent dat de vloer in een kamer niet overal gelijk is. Zo ontstaan er meerdere halve verdiepingen, waardoor het huis erg groot lijkt. Het voelt bijna aan als een doolhof. De rondleiding neemt dan ook de nodige tijd in beslag, omdat overal iets interessants te zien is. “Doordat het splitlevel is, zit je niet met een grote open ruimte die je gevuld moet krijgen”, legt Koen uit. Op de eerste verdieping bevindt zich een vide, die uitkijkt op de woonkamer. Deze ruimte is momenteel ingericht voor de kinderen. Speelgoed aan de ene kant en aan de andere kant staan loungebanken en een tv. Een halve verdieping hoger bevindt zich het kantoor. “Deze kamer was eigenlijk bedoeld als logeerkamer, maar is tijdens de lockdown omgetoverd tot werkkamer”, vertelt Koen. 

Lees verder onder de foto’s >

Slaapkamers

Met nog een trap naar boven kom je op de verdieping waar Koen en Marenka hun slaapkamer hebben. Aangrenzend bevindt zich de badkamer. Met aan de linkerkant een douche en rechts een bad. “Je kunt er met een schuifdeur twee badkamers van maken”, legt Koen uit. Nog een halve trap omhoog vind je de slaapkamer van de kinderen. Het stapelbed scheidt de kant van Elvi en Ingo, met aan de ene kant paardenposters van Elvi en de andere kant is echt Ingo’s ruimte. In de nok bevindt zich de zolder, waar ook de energiezuinig apparatuur van het huis staat. De zolder biedt ruimte om eventueel een extra kamer te creëren. Ondanks de vele ruimtes is de keuken de plek waar het gezin het meest te vinden is. “Dat was echt mijn wens, dat ik de eettafel naast de keuken wilde hebben. Bezoek komt ook vaak niet verder dan de eettafel”, lacht Marenka.

Lees verder onder de foto’s >

Vrij uitzicht

Wat het stel vooral aanspreekt aan de woning is het vrije uitzicht dat het huis zowel voor, als achter biedt. Achter de woning bevinden zich een sloot met daarachter sportvelden. Over de wijk is het gezin erg te spreken. “Het is hier fijn wonen met kinderen. Er zijn veel andere kinderen en we hebben leuk contact met de buren”, vertelt Marenka. Mocht er ooit een verhuizing op de planning staan, dan is het vrije uitzicht wel iets wat het gezin gaat missen. “Dit uitzicht is bijzonder voor een huis in een grote stad.” Vooral de voordelen die een nieuwbouwhuis met zich meebrengt, is iets waar het koppel enthousiast over is. “Het huis is helemaal op ons aangepast, dit maakt het heel fijn om in te wonen. Mochten we ooit verhuizen, dan zou ik dat wel missen. Ook een huis dat niet van hout gemaakt is, zal wel even anders zijn”, zegt Koen. Voorlopig is een verhuizing nog lang niet aan de orde en lijkt het gezin flink te genieten in hun bijzondere huis. 

Mogen we bij jou binnenkijken?

Woon jij op een bijzondere plek in Utrecht, een huis met een verhaal of ben je gewoon heel blij met je woning? Of weet jij iemand die geschikt zou zijn voor deze rubriek? Laat het ons weten via [email protected], we komen graag bij je binnenkijken.

Kijk ook binnen bij:

Meer in deze categorie

Binnenkijken bij

Ga naar “Binnenkijken bij Erna: ‘We hebben hier echt een vakantiegevoel’”

Binnenkijken bij Erna: ‘We hebben hier echt een vakantiegevoel’

Ga naar “Binnenkijken bij Inês en João: ‘We hebben een prachtig uitzicht vanaf ons balkon’”

Binnenkijken bij Inês en João: ‘We hebben een prachtig uitzicht vanaf ons balkon’

Ga naar “Binnenkijken bij Jeffrey in hartje Utrecht: ‘De botenparade vaart langs mijn huis’”

Binnenkijken bij Jeffrey in hartje Utrecht: ‘De botenparade vaart langs mijn huis’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Manicure en pedicure met korting”

Manicure en pedicure met korting

 • Hair & Body
 • Geldig t/m 8 september 2022

Topper

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Eastpak rugzak vanaf € 14,99”

Eastpak rugzak vanaf € 14,99

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “alle fietskratten, fietstassen en zadelhoesjes € 20,00”

alle fietskratten, fietstassen en zadelhoesjes € 20,00

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “Mobiele Airco 12000 BTU € 189,00”

Mobiele Airco 12000 BTU € 189,00

 • Geldig t/m 21 augustus 2022

Vacatures

Ga naar “HR Manager”

HR Manager

 • Talect
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Zelfstandig coach worden bij Vida Vitaal”

Zelfstandig coach worden bij Vida Vitaal

 • Vida Vitaal
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Medewerker Klantenservice”

Medewerker Klantenservice

 • Talect
 • Parttime

Topper

Ga naar “Locatiemanager vluchtelingenopvang”

Locatiemanager vluchtelingenopvang

 • Matchpartner
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “HR-ondersteuner voor het ministerie in Utrecht.”

HR-ondersteuner voor het ministerie in Utrecht.

 • Manpower
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Workshop: Gevoel op het Doek”

Workshop: Gevoel op het Doek

 • iederal
 • 15 september 2022

Topper

Ga naar “Kerst-Special | 18 december”

Kerst-Special | 18 december

 • Heirloom – Venues of Utrecht
 • 18 december 2022

Topper

Ga naar “Vuelta Etapas”

Vuelta Etapas

 • Regionaal Bureau voor Toerisme Heuvelrug en Vallei
 • Van 1 aug t/m 31 aug
Tijdens Vuelta Etapas kun je mediterraans en Spaans eten in de regio Zeist ter ere van La Vuelta Holanda 2022Tijdens Vuelta Etapas kun je mediterraans en Spaans eten in de regio Zeist ter ere van La Vuelta Holanda 2022

Topper

Ga naar “Strada del Vino | 10 september”

Strada del Vino | 10 september

 • Heirloom – Venues of Utrecht
 • 10 september 2022

Topper