Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken in de Utrechtse woonboot van Anne-Marie en Rex: ‘Iedereen heeft hier het vakantiegevoel’

Door Bonnie Dekkers 20 juli 2020

Wat hebben we toch veel mooie woningen in Utrecht. Van nieuwbouw tot appartementen, elke week is het weer een verrassing voor ons wanneer we aanbellen bij iemand om binnen te kijken. Deze week zijn we op bezoek bij Anne-Marie (43) en Rex (49), die samen met hun drie kinderen in een woonboot aan de Vecht wonen.

Rex en Anne-Marie woonden jarenlang in Ondiep en gingen in hun vrije tijd graag naar een camping in Maurik. “We hadden daar een campingplek aan het water, omdat we gek zijn op het water”, begint Anne-Marie te vertellen. “Het was wel elke keer drie kwartier rijden en de kinderen kregen steeds meer (sport)verplichtingen in Utrecht.” Het plan om weg te gaan uit Ondiep was er eigenlijk helemaal niet. “We woonden daar heel leuk. Totdat we tijdens een avondvierdaagse langs de Vecht liepen en daar een stuk grond te koop zagen.”

Tekst loopt door onder de foto’s

De woonboot. Foto: indebuurt Utrecht
De voortuin van de woonboot tegen het 'vaste land' aan. Foto: indebuurt Utrecht

Van stenen huis naar drijvend huis

In februari dit jaar verhuisde het gezin van hun stenen huis in Ondiep naar een woonboot aan de Vechtdijk. Anne-Marie vertelt: “Toen kwam alles samen: de rust, genieten van het water en niet meer racen naar de camping. Vanaf hier zijn we binnen een kwartier in de stad en de kinderen konden gewoon op school blijven. Toen we besloten deze woonboot te kopen, was het heel spannend. Dan twijfelde Rex, dan ik. Uiteindelijk hebben we het toch gedaan en zijn we er heel blij mee. Mensen vragen weleens: waarom ben je op een woonboot gaan wonen? Ze denken toch vaak dat het klein is. Voor ons was het een goede keuze, wij hebben namelijk altijd een vakantiegevoel.”

Tekst loopt door onder de foto’s 

De woonkamer. Foto: indebuurt Utrecht
De woonkamer. Foto: indebuurt Utrecht
De slaapkamer van Rex en Anne-Marie met grote schuifpui. Foto: indebuurt Utrecht
Met de trap ga, vanaf de begane grond, naar de onderste verdieping die voor een deel onderwater ligt. Foto: indebuurt Utrecht
Beneden vind je de kamers van de kinderen, de waskamer en speelkamer. Foto: indebuurt Utrecht

Sociale buurt (met mensen én dieren)

In totaal liggen er zo’n vijftig boten aan de kade waar Anne-Marie en Rex wonen. “Het is een sociale buurt. Zo hebben we een WhatsApp-groep samen en is iedereen alert op elkaar. Laatst kregen we bijvoorbeeld een appje van de buurman of het onze kat was die vastzat in een boom.” Daarnaast heeft het gezin nog andere buren: rondom hun woonboot zitten veel nestjes met meerkoeten en futen. Een gezellige bedoening, en zo heeft het gezin ook al een bijzondere band opgebouwd met de zwaan van verderop.

Tekst loopt door onder de foto

De zwaan die regelmatig op bezoek komt bij Rex en Anne-Marie. Foto: indebuurt Utrecht

Giraffes

Over dieren gesproken: door het hele huis (en zelfs buiten bij de ingang) staan giraffen. Rex en Anne-Marie moeten allebei lachen. “Toen ik Rex leerde kennen, heb ik hem een boekje gegeven over giraffen. Toen we hier kwamen wonen heb ik stiekem een giraffe in de boot gezet, om hem een thuisgevoel te geven.” Rex gaat verder: “Dit was voorheen de Bokito-boot, de vorige bewoner had namelijk een gorilla in de tuin. Nu hebben wij een giraffe in de tuin gezet en is het onze giraffe-boot.”

Tekst loopt door onder de foto’s 

De giraffe in de voortuin. Foto: indebuurt Utrecht
Een gekleurde giraffe in de woonkamer. Foto: indebuurt Utrecht
De giraffe op het terras buiten. Foto: indebuurt Utrecht

Scheve boot

De verhuizing van het gezin ging niet zonder slag of stoot. De boot lag scheef, waardoor de keuken niet geplaatst kon worden. Anne-Marie vertelt dat ze nu alles zo hebben neergezet, dat er veel gewicht aan een kant ligt. Daarnaast paste de kast in de woonkamer ook niet in de boot. “Een woonboot is veel lager dan een gewoon huis. Daarom moesten we van tevoren de onderkant eraf halen”, vertelt Rex. De twee merkten op de verhuisdag dat de kast alsnog niet zou passen en lieten twee vrienden nog zo’n dertig centimeter eraf zagen.

Vakantiegevoel

Anne-Marie en Rex zijn inmiddels helemaal gewend aan hun nieuwe huis (behalve als het waait, dan voel je de boot een beetje heen en weer gaan). Anne-Marie: “De kinderen hebben nog wel een beetje gemengde gevoelens. In Ondiep woonden we in een drukke straat met veel gezinnen, hier wonen over het algemeen wat meer ouderen. Gelukkig kunnen ze zo het water op, lekker klieren op een bootje.”

Terwijl de kinderen in of op het water spelen, genieten Anne-Marie en Rex van hun terras. “Buiten op het terras of de vlonder heb je zo’n weids uitzicht en de natuur dicht bij. Dat is wel het allerfijnst van hier wonen: we hebben altijd een vakantiegevoel. Toeval of niet: nu we hier wonen willen de ouders van Rex wél ineens op de katten passen. En mijn broer en oom willen ook wel op ons huis letten, dan kunnen ze vissen. Iedereen heeft dat vakantiegevoel hier.”

Tekst loopt door onder de foto

De vlonder die aan het terras is vastgemaakt. Foto: indebuurt Utrecht

Woning van de week

Woon jij op een bijzondere plek in Utrecht, een huis met een verhaal of een Domstads droomhuis? Laat het ons weten, we komen graag bij je binnen kijken!

Lees ook:

Binnenkijken bij Huize Panda in Kanaleneiland: ‘Wij zijn best trots op onze biertoren’

Binnenkijken bij Utrechters, wij zijn er gek op! Deze week kijken we binnen bij Huize Panda, waar vi...

Binnenkijken bij Anne en Dennis: ‘We noemen het ons mini-boerderijtje in het centrum’

Binnenkijken bij Zita en Ziyad aan de Muntkade: ‘We delen een dakterras van 80 vierkante meter met alle buren’

Binnenkijken bij Larissa in de Schildersbuurt: ‘De gouden eenhoornlamp heb ik meegesleept door heel Amerika’

Binnenkijken bij Ben en Roos in Pijlsweerd: ‘Vanaf ons balkon genieten we van de stadsgeluiden’

adv.