Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij Sebastiaan en Anita: ‘Dit huis was eigenlijk boven ons budget, maar we wilden het hoe dan ook hebben’

Door Bonnie Dekkers 24 februari 2020

Anita (47), Sebastiaan (37), Floris (13) en Fleur (5) wonen aan de Poortstraat. Het huis waarin zij wonen is best bijzonder te noemen: op de begane grond wordt namelijk niet gewoond, maar gewerkt. Benieuwd naar hoe dat eruitziet? Wij laten het je deze week zien!

Boven het budget

Anita en Sebastiaan waren op zoek naar een nieuw huis. Waar zij voorheen in Oudwijk woonden, wilden ze graag verhuizen naar Wittevrouwen in verband met de school van hun kinderen. Daarnaast was het ook belangrijk dat het een huis werd met een goede werkruimte voor Anita. Ze vertelt: “We vonden dit huis via Funda. Zonder een makelaar in de arm te nemen, zijn we er naartoe gegaan. We waren eigenlijk gelijk verkocht, ook al was het boven ons budget. We dachten: hoe we dit gaan regelen weten we niet, maar dit huis wordt het gewoon.”

‘We waren eigenlijk gelijk verkocht, ook al was het boven ons budget’

Ondernemende straat

Ondanks dat Oudwijk en Wittevrouwen niet ver van elkaar liggen, vindt Anita de buurten wel verschillen. “Ik mis hier de speelpleintjes waar jong en oud samenkomen. Maar, we zijn wel heel blij met de straat. Het is een ondernemend straatje. Wanneer je er doorheen loopt kom je altijd wel een bekende tegen, we kennen bijvoorbeeld veel ouders van school. Het heeft een bepaalde dorpse gezelligheid. Daarnaast ligt het Griftpark in de buurt. Onze zoon is skater en komt daar graag.”

Workshopruimte

Anita en Sebastiaan wonen in een bijzonder huis uit 1890. “Waar we nu zitten, dat was vroeger de garage. Nu hebben we het omgetoverd tot een workshopruimte die wij verhuren en waar ik workshops geef. Het verhuren van de ruimte is een soort hobby geworden. Het huis was eigenlijk te duur, maar met de huur van deze ruimte betalen wij onze hypotheek.” Anita voegt daar trots aan toe: “Ik had vroeger altijd een eigen winkel en door deze ruimte heb ik dat gevoel weer een beetje terug.”

‘Het huis was eigenlijk te duur, maar met de huur van deze ruimte betalen wij onze hypotheek.’

Tekst loopt door onder de foto’s

De Workshopruimte | Foto: indebuurt Utrecht
In de ruimte staan veel vintage items | Foto: indebuurt Utrecht
Anita is dol op groen | Foto: indebuurt Utrecht

Elektrisch dak

Anita en Sebastiaan wonen op de twee etages boven de werkruimte. Maar als het even kan, zijn ze zelf ook vaak te vinden in de ruimte beneden. “Je kan het dak hier openschuiven”, begint Anita te vertellen. “Het is elektrisch, dus heel makkelijk. Aan het einde van de dag staan we hier vaak met vrienden of trainingsgroepen te borrelen. Dat komt ook omdat de zon door het dak schijnt. Het geeft licht en ruimte. Dit is echt wel mijn plekje.”

Tekst loopt door onder de foto

Het elektrische dak | Foto: indebuurt Utrecht

Aan het einde van een dag vinden ze het ook heerlijk om boven te zitten. Het liefst op de bank, met de haard en Netflix aan. “Floris heeft een bepaald krukje waar hij altijd op zit. Daar liggen namelijk alle opladers”, zegt Anita lachend. “Sebastiaan heeft geen favoriet plekje. Hij wisselt het liefst tussen de eettafel, de bank of de workshopruimte. We zijn allebei heel erg actief en veel in de weer.”

‘Dit huis zorgt ervoor dat dat kan.’

Mister Google en Miss Marktplaats

Voor het interieur van hun huis hebben Anita en Sebastiaan veel van Pinterest en woonbladen gebruik gemaakt. “We hebben veel samen uitgezocht. Sebastiaan wordt ook wel ‘Mister Google’ genoemd en ik ‘Miss Marktplaats’.” In de woonkamer hangt een kunstwerk dat veel betekenis heeft voor Anita: “Ik heb dit gekregen van mijn stiefvader, hij leeft niet meer. Ik heb veel goede herinneringen aan de bezoekjes die ik bracht met mijn ouders aan een galerij. Toen ik later weer met mijn moeder in die galerij kwam, hing het grote zusje van dit schilderij daar. Dat sprak mij zo aan. Het kleine zusje hangt nu hier.”

In de workshopruimte staat een replica van het trouwbusje van Sebastiaan en Anita is. “En het fototoestel, dat is het fototoestel waarmee ik mijn eerste modellenshoot had”, vertelt Anita.

Tekst loopt door onder de foto’s

De woonkamer op de eerste etage | Foto: indebuurt Utrecht
Het schilderij met veel betekenis | Foto: indebuurt Utrecht
Het busje en de camera in de workshopruimte | Foto: indebuurt Utrecht

Huis met een ziel

Anita en Sebastiaan voelen zich gezegend met de woning. “We vinden het heel fijn om het huis te delen met anderen en dat kan dus ook. Het huis heeft een ziel: de oude elementen in het huis, hoe dingen hier gemaakt zijn. Het is allemaal net niet standaard: er zijn leuke hoekjes en de slaapkamers hebben oude balken. Het straalt een en al warmte uit”, sluit Anita af.

Lees ook: 

Binnenkijken bij Jepke in Oudwijk: ‘Ik gok dat mijn hele interieur uit de kringloopwinkel komt’

Op de redactie zijn we erg fan van onze rubriek 'binnenkijken bij'. En wij niet alleen, ook onze vol...

Binnenkijken bij Chantal en Diederik in Zijdebalen: ‘We hebben deze woning van te voren niet gezien’

Binnenkijken bij Jantine in Kanaleneiland: ‘Vrienden verklaarden mij voor gek toen ik hier ging wonen’

adv.