Binnenkijken bij Ruth: ‘Ik zag zijn hand via het kattenluik naar mijn portemonnee grissen’

Foto: indebuurt Utrecht

In hartje centrum wonen is aan de ene kant prachtig en aan de andere kant is er het besef dat je fiets nooit veilig zal zijn. Ruth Houtman (47) is inmiddels gewend aan enige overlast in haar buurt, maar geniet van haar kleine woning. Ruth: “Ik ga niet zo snel meer weg. Het is een hele fijne plek en op dit moment krijg je er niks voor terug.”

Ruth woont samen met haar twee dochters en poes Mesjogge in een pittoresk huisje in de Nieuwekamp, om de hoek bij park Lepelenburg. Ruth: “Ik woon op een prachtige plek, vlak bij de stad.”

Junkies en dealers

Ruth woont prachtig, maar voelt zich niet altijd veilig. Haar meiden spelen zoveel mogelijk binnen of bij vrienden. “Ik kan ze niet zien en niet horen. Er lopen veel drugsverslaafden en dealers in de buurt en de auto’s rijden erg hard.” Haar woning zit goed verscholen in een steeg, maar junkies uit de buurt weten die steeg goed te vinden. “Bij mijn buren is ingebroken. Mijn fiets is vier of vijf keer gestolen, die vond ik terug in het Oorsprongpark en ik heb een keer een pezig mannetje aan de deur gehad die om paracetamol vroeg omdat hij aan zijn kaak geopereerd was.”

Ook is een keer haar Bosch boormachine uit haar openstaande auto gestolen. “Ik zag de mannen op een bankje met mijn boor in hun tas. Ik rende erheen, griste de boor uit de tas en riep ‘Blijf van mijn spullen af’. Nu weten ze wel wie ik ben haha.”

Hand door kattenluik

Niet alleen buiten op straat, maar ook in haar huis heeft Ruth zich niet altijd veilig gevoeld. “Op een avond zag ik een hand door het kattenluik gaan. Een man probeerde mijn portemonnee te pakken die op de tafel lag. In een waas pakte ik zijn hand en ik dacht nog ‘wat is die hand zacht’. Ik schreeuwde om hulp en mijn man en buurman hoorden dit. Mijn man is er nog achteraan gerend.”

Lees verder onder de foto’s >

Voor de armen

De steeg waar Ruth’s huisje in staat hoort bij Metelerkamp-fundatie, dat zijn acht woningen die in 1854 voor arme mensen zijn gebouwd. “Vroeger mocht je hier gratis wonen mits je één keer per jaar iets opknapte. In 1987 is er een renovatie geweest. De buurman van hierachter heeft een waterleiding gegraven. Voorheen zat iedereen op dezelfde waterleiding, dan kon je elkaar horen via de buizen. Na de renovatie zijn de statuten aangepast op starters die lid zijn van de protestantse kerk en niet genoeg verdienen om een hypotheek te krijgen.”

Lees verder onder de foto’s >

Heb je wc papier?

“In de zomer leven we hier veel buiten”, vertelt Ruth. “We lopen niet zoals onze kinderen zomaar bij elkaar naar binnen. Maar als iemand een ei of wc-papier nodig heeft dan helpen we elkaar. We hebben ook een Steegapp waarin vragen worden gesteld als ‘Heeft iemand gereedschap?’of ‘Wil iemand de poort dichtdoen want ik ben er niet.’ We doen de poort ’s nachts op slot, zodat niet zomaar iedereen in de steeg kan komen.”

Lees verder onder de foto’s >

Stilte in de drukte

Wat Ruth het prettigst vindt aan het wonen in de steeg? “De stilte midden in de drukte. Het is heel prettig om ergens te wonen waarin je in no time in de drukte bent in de stad, maar op het moment dat je naar huis wil je ook kunt verstillen. Dat is het bijzondere aan deze steeg. Er is een muur neergezet om de armen te scheiden van de rijken. Die muur en de hoge huizen houden het geluid van de Singel tegen.

Klein

De huisjes in de steeg zijn oud en klein. “Vroeger woonden hier twee gezinnen in één huisje, dan had je soms acht mensen in één huisje.” Tegenwoordig vinden stellen dit te klein voor hun gezin. “Wat je over het algemeen ziet is dat jonge stellen die geen hypotheek krijgen, hier komen wonen. Zodra ze kinderen krijgen vertrekken ze weer”, legt Ruth uit. Maar toen het huwelijk tussen Ruth en haar man strandde, bleef zij in de steeg. Met een woonkamer, woonkeuken, twee slaapkamers, badkamer, een toilet en een gemeenschappelijke schuur voor acht huisjes is ze dik tevreden.

Warm nestje

De oppervlakte van Ruth’s woning is 60 vierkante meter. “Ik wil laten zien dat je van een kleine woning een heel warm nestje kan maken.” Zelf slaapt ze in de woonkamer, waar ze een podium heeft laten bouwen. Elke avond klapt ze hier haar bed uit. Daarnaast heeft ze een zoldertje laten maken en heeft ze door het hele huis kasten van het Utrechtse bedrijf Moduloo.

Lees verder onder de foto’s >

Monumentaal pand

Het wonen in een oud, monumentaal huis brengt wel wat met zich mee. Ruth somt op: “Het huis heeft enkelglas, geen fundering, scheve deuren, het tocht en ik heb vakjesramen. In de zomer valt het mee met de hitte, doordat de luiken dicht kunnen en de muur dik is.” De winter daarentegen is wel een uitdaging aangezien de tocht door de authentieke deur komt. “Het kozijn liep scheef. Ik ben een houtje-touwtjemevrouw en heb er spijkerbroeken boven gehangen. Maar na zestien jaar niet klagen heb ik toch het verzoek gedaan om de deur passend te maken.”

Mogen we bij jou binnenkijken?

Jouw beurt! Wil jij laten zien hoe tof jouw woning eruitziet? Stuur een mail naar [email protected]. Misschien woon je wel in een hip appartement in Lombok of heb je een leuke woning in Vleuten. Of je in een studentenkamer of stadsvilla woont; over iedere woning is wel iets te vertellen.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Binnenkijken bij

Ga naar “Binnenkijken bij Hans en Roberto: ‘Ik denk dat wij het duurzaamste huis van de straat hebben’”

Binnenkijken bij Hans en Roberto: ‘Ik denk dat wij het duurzaamste huis van de straat hebben’

Ga naar “Binnenkijken bij Hanneke aan de Maarsseveense Plassen: ‘In de ochtend is het net een sprookje’”

Binnenkijken bij Hanneke aan de Maarsseveense Plassen: ‘In de ochtend is het net een sprookje’

Ga naar “Binnenkijken bij Lisanne: ‘Ik heb een rustig plekje met veel privacy in de drukke binnenstad’”

Binnenkijken bij Lisanne: ‘Ik heb een rustig plekje met veel privacy in de drukke binnenstad’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Het antwoord op niet afvallen”

Het antwoord op niet afvallen

 • Hair & Body
 • Geldig t/m 31 oktober 2022

Topper

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Alpina elektrische convectie kachel € 19,99”

Alpina elektrische convectie kachel € 19,99

 • Geldig t/m 1 oktober 2022
Ga naar “Huispak met legging M t/m XXL € 19,99”

Huispak met legging M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Luxe dekbedovertrek katoensatijn € 29,99”

Luxe dekbedovertrek katoensatijn € 29,99

 • Geldig t/m 2 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Marketing Stagiair”

Marketing Stagiair

 • Kooijman Autogroep
 • Stage

Topper

Ga naar “Expediteur”

Expediteur

 • Talect
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Restaurant (Assistent-) Manager”

Restaurant (Assistent-) Manager

 • American Steakhouse Broadway
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Assistent Accountant”

Assistent Accountant

 • Talect
 • Parttime

Topper

Ga naar “Banqueting manager bij De Utrechter”

Banqueting manager bij De Utrechter

 • De Utrechter
 • Fulltime

Topper

Agenda

Ga naar “Cursus Spaans”

Cursus Spaans

 • Ibérica Spaanse Lessen
 • Van 19 sep t/m 30 nov
Ibérica Spaanse Lessen, Ruth VallecilloIbérica Spaanse Lessen, Ruth Vallecillo

Topper

Ga naar “Utrecht Maakt Kennis | (Proef)dierendag”

Utrecht Maakt Kennis | (Proef)dierendag

 • Hogeschool Utrecht
 • 4 oktober 2022

Topper

Ga naar “Oktoberfest in Utrecht”

Oktoberfest in Utrecht

 • Janskerkhof
 • Van 14 okt t/m 16 okt
Oktoberfest UtrechtOktoberfest Utrecht
Ga naar “UTRECHT DOWN UNDER kunst op volle grond”

UTRECHT DOWN UNDER kunst op volle grond

 • Steck Utrecht
 • Van 2 sep t/m 2 okt
Ga naar “Popronde Utrecht”

Popronde Utrecht

 • 20 oktober 2022