WonenWoning van de week

Binnenkijken bij Rachel en Sarah: ‘Je kunt hier alles doen wat je nooit met je nette koophuis zou doen’

19 juni 2017

Aan het einde van de Vleutenseweg, onder de rook van de Douwe Egbertsfabriek vind je het Thomas á Kempisplantsoen, een klein blokje laagbouwflats met karakteristieke okergele deuren. De vriendinnen Rachel (23) en Sarah (24) wonen er al een tijdje met veel plezier. “Op onverwachte momenten ruik je ineens een koffiegeur uit de fabriek. Heerlijk!”

Koffiemomentje om zes uur ’s ochtends

En met het woord ‘koffie’ hebben we meteen een belangrijk thema te pakken in het Takkehuis, zoals Rachel en Sarah hun huis liefkozend noemen (de letters ‘tak’ staan hierbij voor Thomas á Kempis). “Koffie is echt een beetje ons huisgenotending”, vertelt Rachel. “Op de raarste tijdstippen organiseren we ineens een koffiemomentje. Bijvoorbeeld als Sarah er om kwart over zes ’s ochtends uit moet om te werken en ik uit kan slapen. Dan sta ik soms toch vroeg op om even een bak koffie te drinken met Sarah.”

Plant op de wc

Het gezellige huisje van Rachel en Sarah staat behoorlijk volgestouwd met tweedehands vondsten. “We kopen vrijwel nooit iets nieuws. Bijna alles is gekregen, van de rommelmarkt, of gewoon van de straat”, vertelt Rachel. “Heel leuk natuurlijk, alleen wordt het wel een beetje vol hier.” De grootste verzamelaar van de twee is Sarah. Regelmatig komt ze thuis met een nieuwe vondst. “Maar als ik het niks vind, zet ik het gewoon op een willekeurige plek in het huis. De trap, ofzo”, lacht Rachel. Sarah kan dat beamen: “Laatst kocht ik bijvoorbeeld een plant voor in de woonkamer. Een paar uur later stond ‘ie op de wc.”

Rachel en Sarah Thomas a Kempisplantsoen

Niet te serieus

“Er wordt hier geleefd”, zeggen we altijd tegen elkaar. “Dat zie je terug in de gezelligheid, maar ook zeker aan de troep.” vindt Sarah. Rachel: “Het leuke is dat je je hier echt kunt uitleven, als je wilt. Dit huis is namelijk een anti-kraakpand en het wordt waarschijnlijk in 2020 gesloopt. Dus je kunt hier alles doen wat je met je nette koophuis nooit zou doen. De trap in een gekke kleur verven, bijvoorbeeld. Dit huisje is echt perfect voor de levensfase waar we nu inzitten. Genoeg comfort, maar niet te serieus.”

‘Het is hier lekker rustig, maar met tien minuten sta je midden in de stad’

Duik vanaf de muntkade

En wat vinden de meiden van de wijk? “Het is een heel diverse boel bij elkaar. Er wonen studenten, maar ook mensen die hier terecht zijn gekomen via een tussenvoorziening”, vertelt Rachel. Sarah: “Qua locatie zit je hier echt supergoed. Het is hier lekker rustig, er is genoeg parkeergelegenheid, maar je staat ook binnen tien minuten midden in de stad. Oh, en we wonen dichtbij de Muntkade, waar we net nog een heerlijke duik in het water hebben genomen.”

Van huisfeestjes tot liefdesverdriet

Sarah woont pas een half jaar aan het Thomas á Kempisplantsoen, Rachel inmiddels al een aantal jaar. “Ik heb hier al zo veel meegemaakt. In dit huis heb ik feestjes gevierd, liefdesverdriet uitgezeten, ben slachtoffer geworden van inbraak… Juist daardoor voelt het echt als mijn thuis.” Dat thuisgevoel heeft overigens niets te maken met alle gezellige spulletjes in het huis. Rachel: “Ik ben niet zo gehecht aan spullen. Ik zou prima kunnen verhuizen zonder iets mee te nemen. Nouja, behalve de wijncollectie dan, haha.”

Woning van de week

Woon jij op een bijzondere plek in Utrecht, een huis met een verhaal of een Domstads droomhuis? Laat het ons weten, we komen graag bij je binnenkijken!

 

Foutje gezien?

Lees mee en reageer!

Reactie