Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij Norma in Tuindorp: ‘Het is een huis voor de toekomst’

Door Noortje Janssen 26 oktober 2020

Van een herenhuis uit 1904 in de binnenstad, naar een hypermoderne woning middenin in Tuindorp. Norma (43) en haar gezin zetten de stap ongeveer een jaar geleden. Inmiddels zijn ze helemaal gewend aan het comfort dat hun nieuwe woning hen biedt.

Norma en haar gezin wonen in een ultraduurzame verandawoning in Tuindorp. Een lange tijd heeft het stuk grond waar de woningen nu staan braak gelegen. Vorig jaar zomer werd het project gefinaliseerd. De spiksplinternieuwe woningen middenin het groen waren eindelijk gereed. “We hebben ons toen ingeschreven en wonder boven wonder waren wij een van de gelukkigen”, vertelt Norma tevreden.

Upgrade

Toen Norma en haar gezin in het huis trokken, moest er nog een hoop gebeuren. Het huis was immers kaal aangeleverd. Zo heeft het stel er een keuken van maar liefst tien meter lang in laten zetten, inclusief wijnkoelkast waar zo’n tweehonderd flessen in kunnen verdwijnen.

Tekst loopt door onder de foto’s

Foto: Indebuurt Utrecht
Foto: Indebuurt Utrecht
Foto: Indebuurt Utrecht

Duurzaam

Een huis kan bijna niet duurzamer. “Het is een ‘nul op de meter’ woning, dus we hebben geen gasaansluiting. We hebben ook geen verwarmingen hier. Warmte wordt via een warmtepomp uit de grond gehaald.” Ook ontbreekt het op het dak niet aan zonnepanelen om energie op te wekken. “Het is een huis voor de toekomst”, zegt Norma trots.

Vliegtuigje spelen

Een wel heel bijzonder meubelstuk is een KLM-trolley in de woonkamer. “We hebben deze via Marktplaats gekocht en er blijkt een hele handel in te zijn”, vertelt ze. In plaats van vliegtuigvoedsel zijn de lades nu voorzien van knutselspullen voor de kinderen. “Onze jongste dochter heeft ook wel eens vliegtuigje gespeeld met de trolley”, vertelt Norma lachend.

Tekst loopt door onder de foto

De KLM-trolley
Foto: Indebuurt Utrecht

Oud en nieuw

De switch van een oud herenhuis naar een moderne woning was wel even wennen. Beiden hebben zo voor- en nadelen. Een groot voordeel van een moderne woning volgens Norma is de mate van comfort. “Door al die duurzame toevoegingen aan het huis is het ontzettend comfortabel. De temperatuur is constant en de vloer is verwarmd.” Dat was in het herenhuis waar ze voorheen woonden wel anders. “Daar piepte en kraakte het. Ook was de keukenvloer altijd koud”, blikt Norma lachend terug.

Tekst loopt door onder de foto’s

Foto: Indebuurt Utrecht
Foto: Indebuurt Utrecht
Foto: Indebuurt Utrecht
Foto: Indebuurt Utrecht

Een nadeel is de strakheid van een moderne woning. “Bij een moderne woning kan het algauw wat kil aanvoelen door de strakke lijnen en materialen”, vertelt Norma. Daarom heeft het stel geprobeerd wat zachtheid aan te brengen middels wandtapijten en kunst aan de muren.

Gemeenschap

De veranda aan huis, die grenst aan het park, is een van Norma’s favoriete plekken om te zijn. “In de avond verzamelen alle kinderen zich in het park om te spelen”, vertelt ze. Vrijwel negentig procent van de bewoners heeft kinderen, dus er is altijd wel reuring. “We hebben een buurtapp met alle bewoners en er heerst echt een soort deeleconomie hier”, vertelt Norma. Van een pak melk tot een boormachine, er is altijd wel een buur die je uit de brand kan helpen. “Als iemand zijn kind kwijt is en dat in de groepsapp gooit, blijkt altijd maar weer dat het kind bij iemand anders thuis in het complex rondhangt”, vertelt Norma. Het is een zeldzame en groene plek in Utrecht, waar Norma en haar gezin zich meer dan thuis voelen.

Tekst loopt door onder de foto

Foto: Indebuurt Utrecht
Foto: Indebuurt Utrecht

Woning van de week

Woon jij op een bijzondere plek in Utrecht, een huis met een verhaal of een Domstads droomhuis? Laat het ons weten, we komen graag bij je binnenkijken!

Lees ook:

Binnenkijken bij Ruben in Oudwijk: ‘Er staan ongeveer 45 planten in deze kamer’

Ruben mag dan wel geboren en getogen in België zijn, hij heeft zijn paleisje in Utrecht gevonden. De...

Binnenkijken bij Daisy en Patrick: ‘Het huis is al vier generaties in de familie’

Binnenkijken bij Astrid en Tim in Hoograven: ‘Mijn moeder noemt het een museum’

Binnenkijken bij Kim en Michiel in hun jaren 30 woning: ‘De wc behangen was een behoorlijk karwei’

Binnenkijken bij Lisa in Ondiep: ‘Ik voel me hier als een vis in het water’

adv.