Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij Marleen en Ruben in Lombok: ‘De draagbalk in de keuken is ons pièce de résistance’

Door Bonnie Dekkers 27 juli 2020

Wat hebben we toch veel mooie woningen in Utrecht. Van nieuwbouw tot appartementen, elke week is het weer een verrassing voor ons wanneer we aanbellen bij iemand om binnen te kijken. Deze week zijn we op bezoek bij Marleen (26) en Ruben (30) die een flinke verbouwing achter de rug hebben. Een pittige uitdaging voor deze beginnend klussers, die daarom extra trots zijn op het resultaat. 

In 2016 kocht Ruben het jaren ’30 huis in Lombok en zo’n twee jaar later trok Marleen erbij in. Vlak voor de coronacrisis hebben Marleen en Ruben in drie maanden tijd een groot deel van het huis opgeknapt. Marleen: “We hebben de keuken, hal, trap en het toilet onder handen genomen en de hele buitenkant van ons huis laten schilderen.” Een klus die nog best wat voeten in de aarde had.

Tekst loopt door onder de foto’s

De woonkamer. Foto: indebuurt Utrecht
Grenzend aan de woonkamer vind je de eetkamer. Foto: indebuurt Utrecht
De keuken. Foto: indebuurt Utrecht
De tuin. Foto: indebuurt Utrecht

Pièce de résistance

Tijdens een eerdere verbouwing (die Ruben alleen deed) was het plan om de muur tussen de keuken en woonkamer af te breken. Volgens de bouwtekeningen was dit mogelijk, maar het bleek in werkelijkheid om een draagmuur te gaan. De resterende stenen paal is nu een uniek item in de woning. Marleen: “Iedereen die ons huis binnenkomt, zegt er meteen iets over. De helft vraagt of we nog aan het verbouwen zijn, anderen vinden het tof.” Ruben: “Alle huizen in deze straat zijn rechttoe rechtaan. Ons huis staat op de hoek en is daardoor crooked. Daarom hebben wij die draagbalk. Ik noem het ook wel ons pièce de résistance.”

Tekst loopt door onder de foto

De draagbalk in de keuken. Foto: indebuurt Utrecht

Schoonmaken gone wrong

In hun huis zijn meer oude elementen te vinden. Voor de eet- en woonkamervloer hebben de twee dakbeschot van oude basisscholen gebruikt en naar eigen smaak wit geschilderd. In de hal hebben Ruben en Marleen een bijzondere vloer gelegd. Een klus die meerdere dagen en veel zorgvuldigheid kostte. “De tegels zijn originele Escher cement-tegels. Het was heel veel werk om die te leggen. We waren superblij met het resultaat,” vertelt Marleen.

Toen de tegels eindelijk lagen, heeft Marleens moeder ze schoongemaakt. Marleen vertelt: “Mijn moeder kan heel goed schoonmaken, alleen voor de vloer had ze azijn gebruikt. Het resultaat: uitgebleekte tegels!” Eerst merkte het stel niks, maar toen ze na een week een keer thuiskwamen, was de vloer helemaal wit uitgeslagen. Ruben: “We wisten niet wat er aan de hand was. Via Google kwamen we erachter dat onze vloer van natuursteen is en het zuur van azijn haalt de kalk eruit.” Het kostte Ruben en Marleen drie weken poetsen om de vloer weer in de oude staat terug te brengen.

Tekst loopt door onder de foto

De vloer in de hal. Foto: indebuurt Utrecht

Ik heb het nog nooit gedaan dus…

Nu de verbouwingen achter de rug is, kan het genieten beginnen. Nou ja, grotendeels, want volgens Ruben moet er nog een en ander afgewerkt worden. Ook is hij nog druk in de weer met een geveltuintje en staan er nog een kacheltje en nieuwe schutting op de wensenlijst. “We hebben veel hulp gehad van onze vaders. Tijdens de verbouwing kwamen we erachter dat je zelf toch wel een hoop kunt. Ik heb een beetje de instelling van Pippi Langkous: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan'”, zegt Ruben vrolijk.

Tien gulden en een stapel atlassen

In huis vind je veel spullen met een bijzonder verhaal. Opvallend is een tien gulden briefje op de schouw. Marleen vertelt: “Vroeger tijdens de oorlog begroeven mensen hun geld, net zoals mijn opa. Zijn biljetten lagen onder een tegel in de schuur waar mijn ouders, en daarvoor mijn opa, wonen. Toen mijn oma 85 werd kregen alle kleinkinderen een biljet. Die van mij is gedrukt op 9 september, toevallig is dat ook mijn verjaardag.” Ze kijkt naar Ruben en zegt: “Jij hebt ook wel dingen…” Waarop Ruben vertelt: “Ik vind wereld- en landkaarten helemaal geweldig. Ik had eigenlijk wel aardrijkskunde of geschiedenis kunnen studeren.” Door het hele huis hangen dan ook kaarten en in de woonkamer ligt een dikke stapel atlassen.

Tekst loopt door onder de foto’s

Het gulden tientje. Foto: indebuurt Utrecht
Kaarten boven het bed. Foto: indebuurt Utrecht

Uniek huis

Het leukst aan hun woning? “Het is echt een uniek huis. Het heeft elementen die ik nog nooit bij anderen heb gezien.” Marleen kijkt Ruben aan en zegt: “Jij hebt een begin gemaakt en samen hebben we het mooier en unieker gemaakt. We hebben veel samen gedaan, waardoor alles iets van ons heeft. Ook is de wijk heel leuk: er is veel diversiteit en je hebt veel aanspraak.” Ruben knikt en zegt: “Ik heb precies hetzelfde.”

Woning van de week

Woon jij op een bijzondere plek in Utrecht, een huis met een verhaal of een Domstads droomhuis? Laat het ons weten, we komen graag bij je binnen kijken!

Lees ook:

Binnenkijken in de Utrechtse woonboot van Anne-Marie en Rex: ‘Iedereen heeft hier het vakantiegevoel’

Wat hebben we toch veel mooie woningen in Utrecht. Van nieuwbouw tot appartementen, elke week is het...

Binnenkijken bij Huize Panda in Kanaleneiland: ‘Wij zijn best trots op onze biertoren’

Binnenkijken bij Anne en Dennis: ‘We noemen het ons mini-boerderijtje in het centrum’

Binnenkijken bij Zita en Ziyad aan de Muntkade: ‘We delen een dakterras van 80 vierkante meter met alle buren’

Binnenkijken bij Larissa in de Schildersbuurt: ‘De gouden eenhoornlamp heb ik meegesleept door heel Amerika’

 

adv.