Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij Marjolein: ‘Toen ik het uitzicht zag, dacht ik: dit appartement wil ik hebben’

Door Noortje Janssen 10 juni 2019

Marjolein woont in een rijksmonument aan de Oudegracht. Het eerste wat mensen zeggen als ze hier binnenkomen? ‘Oh wow!’. En wij snappen waarom…

Voormalig studentenhuis

Toen Marjolein in 2010 in haar nieuwe huis aan de Oudegracht trok, was het er een grote puinhoop. Het voormalige studentenhuis was door de vorige bewoners – twaalf studentes – volledig uitgeleefd. “Er was in die tijd een brand in het pand geweest, waardoor de muren hier en daar zwartgeblakerd waren.”

Rijksmonument

Toch was Marjolein gelijk verkocht toen ze het pand bezocht. “Toen ik het uitzicht op de gracht en de lichtinval zag, dacht ik: dit appartement wil ik hebben.” Er was echter nog behoorlijk wat werk aan de winkel. Om de sporen van de studentes uit te vagen, is het pand volledig gestript. Het pand waar Marjolein woont, is een rijksmonument, waardoor ze aan de voorkant niks mag veranderen. De ramen aan de voorgevel bestaan uit oud enkel glas. Marjolein had dat graag anders gewild. “Het mag er niet uit en er mag ook geen dubbelglas in, dus dat is wel erg milieuonvriendelijk.”

Ook het versierde plafond mocht er niet uit, maar dat vond Marjolein dan weer totaal  niet erg. De voormalige bewoners hadden echter een deel van de sierlijst weg laten halen. “Het plafond heb ik vervolgens helemaal laten herstellen en nu is het weer in zijn originele staat”, zegt Marjolein terwijl ze naar boven tuurt.

Tekst loopt door onder de foto.

Foto: Noortje Janssen

Hobby’s

Iets wat niet te missen is, is de zwartgelakte piano naast de schouw. Die is meeverhuisd toen ze hier kwam wonen. “De piano bepaalt wel heel erg de inrichting”, vindt Marjolein. Ze heeft daarom een tijdje een elektrische piano geprobeerd, maar ze betrapte zichzelf erop dat ze hem nooit bespeelde. “Zodoende heb ik die weer weggedaan en heb ik besloten dat ik deze piano gewoon hou.”

Maar piano is niet Marjoleins enige passie. De schouw is omringd met beschilderde doeken. “Ik ben geen kunstenares”, zegt Marjolein al lachend. Ze legt uit dat ze voor de lol schildert en zo nu en dan een cursus volgt. Met als gevolg een verzameling van kunstwerken, waarvan ze niet goed weet wat ze ermee moet.

Achterhuis

Het appartement van Marjolein bestaat als het ware uit twee delen; een voorhuis en een achterhuis. Iets wat heel fijn is, volgens Marjolein. “Aan de voorkant is het levendig en aan de achterkant is het muisstil, je hoort niks meer van de straat.” Het huis heeft een oud, klassiek karakter, maar is toch ook helemaal nieuw. Een ideale mix, volgens Marjolein. Een ander voordeel van een huis aan de Oudegracht is de werf. Als het mooi weer is, ontbijt Marjolein op de werf met uitzicht op het water.

Ideale locatie

Marjolein voelt zich thuis in de buurt. Ze woont als sinds haar studententijd in Utrecht. Wanneer ze naar de Albert Heijn loopt, die 50 meter verderop is, dan komt ze altijd wel een bekende tegen. Met al haar favoriete plekken op loopafstand, is haar appartement aan de Oudegracht ideaal gelegen.

Woning van de week

Woon jij op een bijzondere plek in Utrecht, een huis met een verhaal of een Domstads droomhuis? Laat het ons weten, we komen graag bij je binnen kijken!

Binnenkijken bij de sociëteit van studentenvereniging S.S.R.-N.U.: ‘We hebben hier eens een poolparty gegeven’

Aan de Oudegracht staat een pand dat op het eerste gezicht niet zo opvallend oogt. Alleen het naambo...

Binnenkijken bij Richard: ‘Voor twee mensen is het appartement te klein’

Binnenkijken in de sloopwoning van Sam: ‘Ik betaal oppasgeld voor mijn huis’

adv.